Velikonočni recept: Čemažev prepleten zavitek

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 29.3.2021
Tudi čemaž je lahko del velikonočne pojedine. Preberite odličen recept.
Čemažev prepleten zavitek (foto: Fala)
Čemažev prepleten zavitek (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:

1 kocke kvasa Fala

½ vrečke kislega testa Fala

800 g bele moke

300 g mleka

70 g kisle smetane

60 g masla

50 g sladkorja

3 jajca

2 mali žlički soli

 

Nadev:

šopek čemaža

250 g rikote

250 g mascarpone sirčka

150 g mlečnega namaza

2 žlici drobtin

2 beljaka

poper

zeliščna sol (ali zelišča po okusu)

ščep soli

 

1 jajce za premaz

Moki primešamo kislo testo Fala. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse ostale sestavine brez maščobe in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, med mešanjem dodajamo zmehčano maslo in olje po kapljicah. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo pregnetemo, ga pustimo nekaj minut počivati.

Medtem pripravimo nadev. Nasekljan čemaž zmešamo z rikoto, kremnim namazom in beljakoma, dodamo drobtine in začinimo – dodamo zeliščno sol, poper in po potrebi dosolimo.

Nato razvaljamo testo na pravokotnik, testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek prerežemo po dolžini na pol, tako da se na eni strani še drži skupaj. Oba pramena zavitka med sabo prepletemo, tako da je prerez vedno na vrhu in se lepo pokaže vzorec testa in nadeva. Spleten zavitek previdno položimo v podolgovat model in pustimo vzhajati. 

 

Vzhajan venec premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga pri 175 °C približno 40 minut. 

 

VELIKA NAGRADNA IGRA - Osvojite kuhinjski robot BOSCH MUM!

KLIKNITE TUKAJ IN SODELUJTE

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.