Velikonočni recept: Čokoladna medena potica z arašidi

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 26.3.2021
V prispevku boste našli recept za nekoliko drugačno potico, ki pa vas bo zagotovo navdušil!
Foto: Fala
Foto: Fala
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

720 g moke

400 g mleka

150 g masla

60 g sladkorja

50 g kisle smetane

4 žlice kakava v prahu

3 rumenjake

2 mali žlički soli

 

Nadev:

500 g očiščenih jabolk

500 g mletih arašidov

200 g brusnic

100 g sladkorja

3 žlice meda

3 beljaki

2 žlici ruma

2 žlici drobtin

sok in lupinica limone

cimet

klinčki

 

rumenjak in 2 žlici mleka za premaz

 

Preliv:

250 g mletega sladkorja

1 beljak

Pest brusnic

V posodo odmerimo sol, moko, primešamo kislo testo Fala, dodamo kvas Fala in ostale sestavine brez masla in zamešamo testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo na nizki hitrosti, na koncu na visoki hitrosti, da postane testo gladko. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Očiščena jabolka dušimo s cimetom in klinčki, da se zmehčajo in izpari odvečna tekočina. Primešamo jim sladkor, mlete arašide in vse ostale sestavine, da dobimo gladek, mazav nadev. Pustimo, da se ohladi.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v pomaščen model za potico, pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo mešanico rumenjaka in mleka ali z maslom, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.

Potico pečemo 45 minut na 200 °C, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo.

Pečeno potico pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo in stresemo iz modela ter do konca ohladimo.

Ohlajeno potico lahko prelijemo z sladkornim prelivom. Mleti sladkor zmešamo z beljakom; z gosto, a še vedno tekočo zmesjo prelijemo potico in posujemo z nasekljanimi brusnicami.

 

VELIKA NAGRADNA IGRA - Osvojite kuhinjski robot BOSCH MUM!

KLIKNITE TUKAJ IN SODELUJTE

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

KUHALNICA: Osvežilna limonina krema

Sonce nas je te dni prijetno grelo in k takemu vremenu ...

Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in je...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

KUHALNICA: Mehki in slastni medenjaki

Medenjaki … mmmm. Med in vonj po cimetu me vedno z misl...

Iz Jožičine kuhinje: Domači krompirjevi kroketi

Odličen recept za hitro kosilo: Hrustljavi, zelo okusni...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.