Velikonočni recept: Čokoladni zajci z arašidovim nadevom

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 2.4.2021
Preberite recept in presenetite svoje domače s čokoladnimi zajci z arašidovim nadevom.
Čokoladni zajci z arašidovim nadevom (foto: Fala)
Čokoladni zajci z arašidovim nadevom (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

720 g moke

400 g mleka

150 g masla

60 g sladkorja

50 g kisle smetane

4 žlice kakava v prahu

3 rumenjake

2 mali žlički soli

 

Nadev:

500 g očiščenih jabolk

500 g mletih arašidov

200 g brusnic

100 g sladkorja

3 žlice medu

3 beljaki

2 žlici ruma

2 žlici drobtin

Sok in lupinica limone

Cimet

Klinčki

jajce za premaz

 

 

V posodo odmerimo sol, moko, primešamo kislo testo Fala, dodamo kvas Fala in ostale sestavine brez masla in zamešamo testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo na nizki hitrosti, na koncu na visoki hitrosti, da postane testo gladko. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Očiščena jabolka dušimo s cimetom in klinčki, da se zmehčajo in izpari odvečna tekočina. Primešamo jim sladkor, mlete arašide in vse ostale sestavine, da dobimo gladek, mazav nadev. Pustimo, da se ohladi.

Vzhajano testo pregnetemo, razdelimo na pol (iz vsakega dela naredimo štiri večje ali šest do osem manjših zajcev).

Prvi del razvaljamo na dolg in ozek pravokotnik, tega pa po dolžini prerežemo na pol (cca 15 x 50 cm). Oba dela premažemo z nadevom, posujemo brusnice in vsakega zvijemo v tanek zavitek. Vsak zvitek položimo v obliki narobe obrnjene črke U na pekač, na gornji del postavimo obarvan pirh ali z oljem premazano jajčno lupino (po peki lupino odstranimo in zamenjamo s pravim pirhom). Zatem oba konca zvitka med sabo prepletemo, tako da na koncu pustimo del neprepleten, ki ga oblikujemo v konico kot bi naredili zajčja ušesa.

Enako oblikujemo drugi zavitek v zajca in zatem tudi vse preostalo testo v zajce, jih zložimo na pekač/e, jih pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajane zajce premažemo z jajcem, lahko jih posujemo z mandljevimi lističi in jih prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih pri 200 °C približno pol ure.

 

VELIKA NAGRADNA IGRA - Osvojite kuhinjski robot BOSCH MUM!

KLIKNITE TUKAJ IN SODELUJTE

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.