Velikonočni recept: Rožičeva potica

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 23.3.2018
Bližajo se velikonočni prazniki, čas, ko bo poleg pirhov na mizi tudi potica. Pripravite letos rožičevo!
Rožičeva potica (foto: Fala)
Rožičeva potica (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:
1 kocka kvasa Fala
3,5 dl mleka
850 g moke
150 g kisle smetane
150 g masla
60 g sladkorja
1 vanilin sladkor
3 rumenjaki
2 mali žlički soli

Nadev:
600 g mletih rožičev
300 g domače marmelade
150 g kisle smetane
60 g sladkorja
4,5 dl mleka
4 žlice ruma
3 beljaki

1 jajce za premaz

Kvas Fala raztopimo v mlačnem sladkanem mleku in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo na nizki hitrosti, na koncu na visoki hitrosti, da postane testo svilnato. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mleko zavremo, vanj vmešamo marmelado, da se segreje in nato primešamo mlete rožiče in kislo smetano. Dodamo rum, dobro premešamo in damo na hladno. Beljake stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju sladkorja in ga vmešamo v mlačen nadev. Ohladimo do konca.

Vzhajano testo pregnetemo, ga pustimo nekaj minut počivati, nato razvaljamo na pravokotnik. Testo premažemo z nadevom in nato zvijemo v zavitek. Položimo ga v okrogel model za potico, ki smo ga izdatno namastili. Potico damo na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo
v vročo pečico. Potico pečemo pri 180 °C približno 45 minut.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.