Velikonočni recept: Rožičeva potica

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 23.3.2018
Bližajo se velikonočni prazniki, čas, ko bo poleg pirhov na mizi tudi potica. Pripravite letos rožičevo!
Rožičeva potica (foto: Fala)
Rožičeva potica (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:
1 kocka kvasa Fala
3,5 dl mleka
850 g moke
150 g kisle smetane
150 g masla
60 g sladkorja
1 vanilin sladkor
3 rumenjaki
2 mali žlički soli

Nadev:
600 g mletih rožičev
300 g domače marmelade
150 g kisle smetane
60 g sladkorja
4,5 dl mleka
4 žlice ruma
3 beljaki

1 jajce za premaz

Kvas Fala raztopimo v mlačnem sladkanem mleku in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo na nizki hitrosti, na koncu na visoki hitrosti, da postane testo svilnato. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mleko zavremo, vanj vmešamo marmelado, da se segreje in nato primešamo mlete rožiče in kislo smetano. Dodamo rum, dobro premešamo in damo na hladno. Beljake stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju sladkorja in ga vmešamo v mlačen nadev. Ohladimo do konca.

Vzhajano testo pregnetemo, ga pustimo nekaj minut počivati, nato razvaljamo na pravokotnik. Testo premažemo z nadevom in nato zvijemo v zavitek. Položimo ga v okrogel model za potico, ki smo ga izdatno namastili. Potico damo na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo
v vročo pečico. Potico pečemo pri 180 °C približno 45 minut.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

KUHALNICA: Najboljši marmorni kolač

Najboljši marmorni kolač je slasten, rahel in okusen. S...

Namesto kuhanega vina ta zimska alkoholna pijača!

Recept za to pijačo je bil pravi zimski hit že leta 201...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.