Fala recept: Paljena rožica s sezamom

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 14.5.2021
Navdušil vas bo recept za okusno paljeno rožico s sezamom.
Paljena rožica (foto: Fala)
Paljena rožica (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prvi korak:

300 g vode

70 g moke

Drugi korak:

¾ kocke kvasa Fala ali 1 vrečko suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

625 g moke

200 g vode

100 g mleka

5 žlic olja

2 mali žlički soli

2 mali žlički sladkorja

1 rumenjak

Jajce za premaz

Bučna in sezamova semena za posip


Prvi korak:

Vodo in moko gladko zmešamo, nato segrejemo in stalno mešamo, da dobimo testo, podobno paljenemu. Ohladimo.

Drugi korak:

V posodo odmerimo sol, dodamo moko in kislo testo Fala. V vodi raztopimo kvas Fala, ga prilijemo k moki, dodamo vse ostale sestavine brez olja ter ohlajeno paljeno testo. Zamešamo testo in med mešanjem dodamo olje. Na visoki hitrosti mešamo 15 minut, da postane testo gladko, čeprav precej mehko.

Testo pokrijemo in pustimo vzhajati. 

Vzhajano testo stresemo na gladek pult, ga s pomočjo lopatke razdelimo na 100 do 120 g težke kose. Vsakega pa nato z mokrimi rokami oblikujemo v kroglico: testo nekoliko razvlečemo na vse strani, nato pa zunanje robove zavihamo proti sredini; tako bo nastala gladka gornja plast kroglice, ki jo položimo v okrogel model z gladko stranjo na vrhu. Enako oblikujemo vse kose in iz kroglic v modelu oblikujemo rožico. Oblikovano rožico pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano rožico premažemo z jajcem, posujemo s semeni in prestavimo v vročo pečico.

Pečemo jo dobrih 20 minut na 240 °C, da se lepo obarva.

Pečeno rožico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato pa nežno vzamemo iz modela, pokrijemo in pustimo na mreži, da se ohladi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.