Iz Jožičine kuhinje: Kokosova potica

Če imate radi kokos, vas bo zagotovo navdušil tudi ta recept za domačo in slastno kokosovo potico.
Kokosova potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Kokosova potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za testo:

1/2 kg moke mehke
5 dkg kakava v prahu
1 kocka svežega kvasa (42 gr)
10 dkg sladkorja
5 dkg masla
1 dcl olja
3 dcl mleka
3 rumenjaki
sol po okusu

Sestavine za nadev:

1/2 l sladke smetane
40 dkg kokosove moke
20 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
3 jajca
sneg 3 beljakov

Postopek izdelave testa:

Moko presejem v skledo za vzhajanje,dodam kakav v prahu in ščep ali dva soli.
V malo mlačnega mleka nadrobim kvas ,malo sladkorja in žlico moke ter počakam, da vzhaja.
Segrejem preostalo mleko in maščobo do mlačnega.
Rumenjake stepem,dodam sladkor in mleko z maščobo.
Vse skupaj dam v moko s kakavom in dobro zmešam, dodam vzhajan kvas, zgnetem v gladko testo in pustim, da vzhaja.

Postopek izdelave nadeva:

Sladko smetano zavrem, odstavim, dodam kokosovo moko, sladkor in vanili sladkor. Pozor! Nadev se mora čisto ohladiti.
V hladnega zamešam 3 cela jajca in sneg beljakov, ki so ostali od testa.

Na koncu:

Testo razvaljam, namažem z nadevom in zvijem,dam ga v model za potico ali v večji glinen šarkelj večkrat prebodem in pustim, da vzhaja.
Pečem 1 uro na 180 stopinj (pečico seveda prej ogrejem).

Kot pravi ga. Saša Urbančič, ki je zaupala recept:"Skrivnost za dobro potico je v njeni skrbni pripravi, za katero si je potrebno vzeti čas. Priprava potice naj poteka v prijetnem vzdušju in dobrem razpoloženju, saj je najboljša potica tista, v katero je gospodinja vnesla ščepec svoje duše in ljubezni."

Delo pa je moja malenkost, pozdrav iz Jožičine kuhinje.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.