Za marmorni kolač velja, da je nezahteven za peči, toda kar zmetati vse sestavine skupaj, zmiksati in vreči v pečico, tudi ne gre.
Bolj skrbno kot boste izbrali sestavine in dlje kot boste miksali maso, bolj bo vaš trud poplačan z lepim, rahlim in sočnim izdelkom.
Sestavine:
7 jajc
30 dkg sladkorja
ščep soli
1 vanilijev sladkor
2 dcl mleka
38 dkg gladke bele moke
1 pecilni prašek
1,5 dcl olja
3 žlice grenkega kakava v prahu
(nadomestek je lahko čokolada v prahu)
3 žlice ruma
Izdelava:
Model namastite z maslom ter posipajte z moko (pazite, da ne boste površni, cel model do vrha roba obdelajte).
8 dkg moke zmešajte z mlekom, da niso grudice.
Preostalih 30 dkg moke presejte s pecilnim praškom in soljo.
Kakav v prahu zmešajte z rumom v gladko pasto.
Rumenjake, 1/2 sladkorja in vanilijev sladkor stepajte 10 minut. Nato dodajte med mešanjem po žlicah mlečno močnato mešanico in prav tako med mešanjem počasi prilivajte olje.
Iz beljakov stepite čvrst sneg, na polovici stepanja mu dodajte preostalo 1/2 sladkorja.
1/3 ga s kuhalnico previdno zmešajte v rumenjakovo maso, da jo razrahljate. Nato naložite preostali sneg in posipajte nanj moko s pecilnim praškom ter rahlo zmešajte.
1/3 tako pripravljene jajčne mase dajte v posodo kjer ste stepali sneg in ji dodajte kakavovo pasto, rahlo premešajte.
V model za šarkelj, ki pa mora biti večji kot premera 26 cm, najprej dajte rumeno maso, vrh vsipajte kakavovo maso in z vilico malo premešajte do dna (idealna je tudi palčka za ražnjiče), mešajte tako, da vilico ali palčko vrtite s krožnimi gibi.
Pecite eno uro v naprej ogreti klasični pečici, na 160 stopinj.
Hladnega posipajte s sladkorno moko.
Pripis: lepo vas prosim, ne jamrajte in ne sprašujte, zakaj na vrhu poči, ne vem, tak je pač zakon narave, saj ga boste iz modela obrnili na pladenj, pa kdo še to gleda.
Evo vam kolač za jutranji zajtrk h kavi ali čaju.
Iz Jožičine kuhinje je to danes za vas.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.