Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz smrekovih vršičkov

Sirup iz smrekovih vršičkov velja za najbolj naravno zdravilo pri lajšanju kašlja in blaženju bolečin pri vnetem grlu. Razkužuje dihalne poti, krepi sluznico v dihalnih poteh in jo pomirja, blaži hripavost, pospešuje izkašljevanje. Smrečje vsebuje C vitamin, ki krepi imunski sistem.
Smrekove vršičke lahko zmešate tudi z medom. (foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
Smrekove vršičke lahko zmešate tudi z medom. (foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Lahko ga naredite s sladkorjem, jaz ga naredim z medom.

Pripravite si ga takole:

1 kozarček smrekovih vršičkov
1 kozarček medu (ali beli sladkor)

Najprej v kozarec nadevajte vršičke, ki morajo biti čisto suhi (ne smete jih prati), nanje nalijte med, zaprite in postavite na senčno okensko polico za en mesec ali za dva meseca v shrambo in občasno pretresite (ker med na soncu izgubi svoje zdravilne lastnosti). Če ga naredite s sladkorjem, ga dajte za en mesec na sonce.

Pri segretju vršički spustijo v med zdravilne učinkovine in eterična olja.

Po končanem "pacanju" sirup precedite, spravite v kozarček in dobro zaprite.

Hranite ga lahko več let (v hladilniku).

Boljši je seveda ob vsakoletni pripravi.

Uporaba:

- na žličko priporočena doza:

1/2 žličke otroci od 2 do 5 let, 3 krat na dan
1 žlička otroci od 6 do 10 let, 3 krat na dan
2 žlički odrasli, 3 krat na dan

- zamešamo ga v šilce žganja (angina, gripa)
- dodamo ga čaju
- naredimo si toplo ali hladno limonado
- dodamo ga žganju, ki naj stoji dalj časa (odličen kot liker pri izdelavi koktejlov).

Iz Jožičine kuhinje vam želim dobro pripravo.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.