KUHALNICA: Ideja za kosilo, ko ni časa za kuhanje

Odlično kosilo je lahko skuhano v pol ure. Zanj ne potrebujete veliko sestavin, pa bo vseeno dobro »za vse prste oblizniti«! Ne verjamete? Preberite!
Odlično kosilo je lahko pripravljeno v pol ure. (foto: Milena Miklavčič)
Odlično kosilo je lahko pripravljeno v pol ure. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V novi rubriki Kuhalnica boste našli obilo receptov za okusna in poceni kosila, malice, sladice. Naša ambasadorka Milena Miklavčič vam bo iz prve roke pokazala, da je lahko kuhanje tudi poceni in morda še slajše!

Na vprašanje, zakaj je ustanovila skupino na Facebooku, kjer zapisuje svoje recepte in vabi tudi ostale k sodelovanju, je povedala:
»Nikoli se nisem trudila biti ''kraljica kuhinje''. Verjetno zato ne, ker sem odraščala v družini, v kateri so bili vsi ostali na tem področju daleč, daleč boljši od mene. Kuham, ker pač moram. A če nekaj ''moram'', potem naredim vse, da to počnem na način, da mi je pri delu zabavno in ustvarjalno. Stvari, ki me pri drugih jezijo, so mi v kuhinji neizmeren vir novih idej. Recimo: stojim v vrsti pred blagajno, v trgovini in vidim pred seboj voziček do vrha napolnjen z različnimi ''osvežilnimi'' pijačami, ki niso nič drugega kot obarvana in obilo sladkana voda. Že na poti domov tuhtam, s čim se bomo tisti dan odžejali. Pri hiši nas je veliko, kar sedem, in vsak od nas je mahnjen na kakšen drug okus. A če se išče, se zmeraj najde!

Kadar brskam po 'nobl' kuharski reviji ali knjigi, kjer je na fotografijah vse na svojem mestu, me po navadi zamika, da si pripravim skledo solate in jo okušam z dvema prstoma. Mmmm, če držite v drugi roki kos črnega kruha se eno z drugim strastno prileže.

Rada jem domače, z vrta, preprosto in predvsem - brez kompliciranja. Pest je osnovno merilo za vse dekagrame in ščepce. Če je nekaj dobro, kot recimo kislo zelje, mi je vseeno, če ga jemo tudi dva ali tri dni zapored. Vedno odidem po nakupih šele tedaj, ko so predali v shrambi - prazni. Zmeraj kuham iz tistega, kar je na voljo. Pri takšnem ustvarjanju, kjer je včasih potrebno 'scoprati' nemogoče, igra glavno vlogo tudi domišljija, a se preudarnost ob koncu meseca pozna tudi v denarnici. Sem pač Gorenjka in mi ni do tega, da bi na račun hipnih želja, ki se porodijo v želodcu, metala denar skozi okno.

Moje recepte lahko upoštevate, še bolje pa, da jih ne. Namreč: vesela bom, če jih preoblikujete po lastnih željah in potrebah, kajti le na tak način se bo zgodilo, da bodo posamezne jedi dobivale bratrance in sestrične.
Pa dober tek!
«

Ideja za kosilo, ko ni časa za kuhanje …
Včasih pride dan, kot je bil danes, ko enostavno zmanjka časa. Kaj storiti, da bo jed na mizi v pol ure?

Aha.

V gajbici je precej zelo drobnega krompirja, ki je še mlad, zato ga ni treba lupiti, le dobro oprati. Stresem ga na pladenj, dodam malo masla, posolim, pa ajd v pečico. Več kot pol ure se ne bo peklo.

Medtem prepražim pol čebule, dodam narezane bučke, veliko česna, sol, smetano - dobrih pet minut, pa je že gotovo, če je pri roki drobnjak ali malo peteršilja, ga potresem po vrhu.

Kumare so se naribale že zjutraj, a četudi se niso, je še dovolj časa, dokler se krompir ne speče.

Kosilo je narejeno, ljubitelji pite imajo ''na varnem'' košček še od včeraj.
Uf, bilo je zdravo, dobro in predvsem - hitro.
Pa brez kompliciranja.

PS
Če imate pri roki košček sira za na žar, ga lahko spečete poleg krompirja.
Ali karkoli drugega, kar diši po veganstvu ali mesariji.

PS
Posodo pomije, oziroma zloži v pomivalca tisti, ki ni kuhal.
Pravilo!

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.