KUHALNICA: Pirini mini krofi

Puhasti, polnjeni z marmelado in veliki le za par grižljajev. Pirini mini krofi so zelo dobri in mehki. Super se podajo k čaju ali kavici, ali vam ljubšemu napitku. V bližajočih se pustnih dneh, pa sploh ne smejo manjkati! Poskusite!
Pirini mini krofi (foto: OblizniPrste.si)
Pirini mini krofi (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za pripravo pirinih krofov bomo potrebovali: 650 g pirine moke, 1 kocka svežega kvasa in 2 žlički sladkorja za vzhajanje kvasa, 5 rumenjakov, 1 jajce, 60 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, ali par kapljic vaniline arome, limonina aroma, ali naribana lupinica 1/2 limone, žlica ruma, 3 dl mlačnega mleka, ščepec soli.

Potrebovali pa bomo tudi: žlico olja za premaz testa, cca. 500 g poljubne marmelade za polnilo, v tem primeru je bila uporabljena marelična marmelada, moko za valjanje, olje za cvrtje.

V skledo stresemo moko, v sredino moke z žlico naredimo vdolbinico, v katero nadrobimo kvas in dodamo 2 žlički sladkorja. V merico za tekočine odmerimo mleko in čez kvas zlijemo pol dl mleka. ter rahlo premešamo, oz. toliko mleka, da je kvas prekrit. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja.

Med tem v merico za tekočine, v kateri imamo odmerjeno preostalo mleko, dodamo še sladkor, rumenjake, jajce, vanilijo, limonino aromo ali lupinico, sol in rum. Z električnim mešalnikom dobro zmiksamo, da se malenkost speni.

Ko je kvas v moki lepo vzhajal, vsebino merice zlijemo k moki.

Sestavine najprej malo povežemo skupaj s kuhalnico, ter z rokami zamesimo v gladko testo. Testo bo zelo mehko, če se vam zdi, da je mogoče preveč lepljivo, mu dodajte še malo moke. Testo nato premažemo z žlico olja in ga pustimo, da vzhaja 15-20 minut.

Nato testo kipnemo na pomokano površino, malo ga pomokamo tudi po vrhu in ga razvaljamo na pol cm debeline.

S kalupom izrežemo krofe, v tem primeru smo izrezali tudi rožice. Ostanek testa stisnemo v kepo in postopek ponovimo.

Na štedilnik postavimo ponev, ali kozico, v katero zlijemo toliko olja, da prekrije cca. 2 cm višine posode. Med tem, ko se olje segreva, bodo izrezani krofi še malo vzhajali. Ko se je olje segrelo, krofe polagamo v vroče olje tako, da vsakega posebej položimo v olje s tisto stranjo navzdol, ki je bila pri vzhajanju navzgor, torej jih obrnemo na glavo.

Krofi bodo hitro pečeni, pazimo da temperatura olja ni previsoka, zato jo znižamo vsaj za tretjino, ali polovico. To boste opazovali sproti ko jih boste pekli, če vam bodo prehitro porjaveli, je vaša temperatura previsoka. Krofe cvremo na vsaki strani cca. minuto, do minuto in pol, ker so tanjši in manjši bodo precej hitro pečeni, ali do zlato-rjave barve.

S pomočjo lopatice za pobiranje cvrtja, jih odlagamo na krožnik, ali pladenj obložen s kuhinjskimi brisačkami. Ko smo spekli vse krofe, v brizgalno vrečko z ustreznim nastavkom, napolnimo marmelado, ki jo prej dobro premešamo, da postane gladka. Sami se boste morali odločiti, koliko boste vsak krof napolnili, kar je tudi odvisno od vašega okusa.

Če želite, jih lahko polnite tudi s kakšno drugo kremo, bodo prav tako odlični! Za konec jih le še posipamo s sladkorjem v prahu, ter le še uživamo!

 
Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

KUHALNICA: Pomarančni piškoti

Pomarančni piškotki so okusni, krhki piškotki z omamnim...

KUHALNICA: Čebulni kruh z jogurtom

Poznate čebulni kruh z jogurtom? Če ne, ga morate spozn...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

KUHALNICA: Bučna rulada

Bučna rulada je hitro narejena sladica brez moke in je ...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Iz Jožičine kuhinje: Kvašeni flancati z jogurtom

V prispevku boste našli odličen recept za kvašene flanc...

Iz Jožičine Kuhinje: Slivovi cmoki s paljenim testom

Imate radi slive? Kaj pa slivove cmoke? Pripravite jih ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.