Mešan pirin kruh s kislim testom

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 17.3.2017
Če ste ljubitelji domačega kruha, potem morate preizkusiti ta domači in okusni recept za pripravo mešanega pirinega kruha.
Mešan pirin kruh s kislim testom (foto: Fala)
Mešan pirin kruh s kislim testom (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kruh se pripravlja in peče v dveh fazah
Prva faza:
4,5 dl vode
34 dag bele moke
20 dag polnozrnate pirine moke
6 dag črne moke

Druga faza:
35 dag kislega testa*
½ kocke kvasa Fala
3 male žličke soli

Priprava:
Zvečer zmešamo vodo, belo, črno in pirino moko ter dobljeno gladko testo pustimo čez noč v pokriti posodi na hladnem.

Zjutraj mešanici vode in moke dodamo kislo testo, nadrobimo pol kocke kvasa Fala, premešamo, dodamo sol in temeljito premešamo, da se vse sestavine dobro povežejo. Pustimo nekaj minut, nato testo razvlečemo in preložimo vsaj enkrat; če nam čas dopušča pa čez dvajset minut še enkrat. Testo raztegujemo tako, da na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) primemo za testo in ga vlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela, ki je ostal na dnu posode. Obrnemo posodo za četrtino in znova povlečemo, položimo; obrnemo za četrt posode in spet povlečemo, položimo,... ponavljamo, dokler ne začutimo, da je šibko testo postalo čvrsto - s tem smo okrepili glutenske vezi.

Testo pustimo počivati nadaljnjih deset do dvanajst ur na hladnem– do popoldneva, ko pridemo iz službe. Takrat bo posoda s testom polna mehurčkov. Stresemo ga na gladko površino, in s pomočjo lopatke od vseh strani zavihamo testo proti sredini, da nakažemo obliko hlebčka. Pustimo počivati 15 - 30 minut, nato oblikujemo hlebec. Najprej z dlanmi potisnemo po površini hlebčka in ga s tem malo raztegnemo na vse strani. Nato z gornje strani zavihamo rob testa proti sebi in obe plasti s prsti dobro stisnemo skupaj. Nadaljujemo z vihanjem testa z vseh strani in na koncu dobljeno gmoto testa zavrtimo v smeri od sebe proč, kot bi ga hoteli zviti v potico, da dobimo štruco. Pri zvijanju poskušamo malo zategovati, da dobimo gladko, napeto gornjo površino. Dobljeno štruco s krožnimi gibi dlani oblikujemo v hlebček, tako da ga z dlanmi vrtimo ob potiskanju na podlago. Hlebček položimo v pomokan pehar z gladko stranjo na dnu peharja. Pustimo ga vzhajati vsaj dve do tri ure v prostoru, kjer ni preveč toplo.

Malo preden je hlebček dovolj vzhajal segrejemo pečico skupaj s posodo s pokrovom, v kateri bomo pekli kruh na 240 °C. Ko je kruh vzhajal, ga obrnemo na desko, pokrito s peki papirjem in zarežemo v hlebec vzorec. Iz pečice vzamemo vročo posodo, jo odkrijemo, z deske stresemo hlebec v posodo in jo pokrijemo ter damo kruh v vročo pečico. Kruh pečemo pol ure pri 240 °C, nato ga vzamemo iz pečice, zmanjšamo temperaturo na 190 °C, odstranimo pokrov in damo posodo s kruhom nazaj v pečico za dvajset minut, da se do konca speče in lepo obarva.

Pečeni kruh vzamemo iz pečice in hlebček damo na mrežo, ga pokrijemo in pustimo, da se ohladi.

Navodila za pripravo kislega testa pa najdete tukaj.

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Igrajte igrico spomin in osvojite lepe nagrade. Kliknite tukaj!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

KUHALNICA: Najboljši marmorni kolač

Najboljši marmorni kolač je slasten, rahel in okusen. S...

Namesto kuhanega vina ta zimska alkoholna pijača!

Recept za to pijačo je bil pravi zimski hit že leta 201...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.