Nasvet: Kako ugotoviti, da je surovo jajce sveže?

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: M.L. | 28.9.2024
Včasih se zgodi, da nismo prepričani, koliko so stara jajca, ki jih hranimo v hladilniku. Z enostavnimi triki pa lahko hitro ugotovimo, ali je jajce sveže ali ne.
	Z nekaj triki lahko ugotovite, če je jajce sveže. (foto: Freepik.com)
Z nekaj triki lahko ugotovite, če je jajce sveže. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Test v vodi
Jajce postavite v skledo, napolnite s hladno vodo. Vode naj bo za dvakrat več od višine jajc. Sveža jajca bodo ostala na dnu sklede, teden dni staro jajce bo še na dnu, a ga bo zibalo proti površju. Tista jajca, ki pa bodo priplavala na površje, niso več dobra za uporabo in jih raje zavrzite.

Test s tresenjem
Jajce približajte ušesu, nato ga nežno stresite in poslušajte. Če slišite klopotanje, potem je to jajce staro in ga ne uporabljajte. Če ničesar ne slišite, potem je jajce sveže.

Razbijanje jajc
Jajca razbijte na krožnik. Če je rumenjak lepo okrogel in beljak kompakten ter okrog rumenjaka, je to znak, da je jajce sveže. če je rumenjak malce sploščen in beljak ozko okrog njega, je to jajce staro nekoliko starejše, a še vedno užitno. Če pa razbijete jajce in je rumenjak popolnoma sploščen, beljak pa tekoč, in razlit po celem krožniku, to jajce ni več uporabno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.