Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in jeste, si preberite recepte, ki smo jih zbrali v prispevku. Preverjeni so in resnično slastni!
Gobe lahko v kuhinji odlično kombiniramo. (foto: freepik.com)
Gobe lahko v kuhinji odlično kombiniramo. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Gozd nam ponuja gobe, nabiramo le tiste, za katere smo povsem prepričani, da so užitne. Ostale pa pustimo pri miru, da še naprej krasijo gozdna tla ali pa da počakajo na gobarja, ki jih pozna in jih bo vesel.

Gobe lahko pripravimo na mnogo načinov. Dobrodošle so v vsaki kuhinji, obožujejo jih tudi tisti, ki ne jedo mesa. Pripravimo lahko palačinke, juho, golaž, omako in še in še.

Gobe z jajcem

Najbolj poznan recept je zagotovo priprava gob z jajcem. Recept je zelo enostaven. Potrebujemo sesekljano čebulo, strok sesekljanega česna, nekaj sesekljanega peteršilja, skodelico gob in štiri jajca. Recept je za dve osebi.

Preberite tudi: Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Na olju prepražimo čebulo, dodamo na drobno narezane in že blanširane gobe, popražimo, dodamo česen in pražimo, da ta zadiši. Nato razžvrkljamo jajca, jih zlijemo čez gobe, mešamo, da jajca zakrknejo, solimo, dodamo poper po okusu. Ko odstavimo, vmešamo še sesekljan peteršilj in takoj postrežemo. Zraven se odlično poda še zelena solata.

 

 

Krompirjeva juha z gobami

Za pripravo bomo potrebovali čebulo, skodelico gob, slanino, lovor, česen, poper in sol, olje, krompir, peteršilj, kislo smetano.

Na olju prepražimo čebulo, ko zarumeni, dodamo narezane in blanširane gobe ter na kocke narezano slanino. Malce popražimo, dodamo sesekljan česen, ko ta zadiši, pa dodamo na kocke narezan krompir, zalijemo z vodo in počasi kuhamo pol ure. Dodamo tudi lovor, poper in sol. Proti koncu kuhanja dodamo še nekaj žlic kisle smetane.

Poleg se odlično podajo še palačinke z domačo marmelado.

Preberite tudi: Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Gobja omaka za testenine ali široke rezance

Zanjo bomo potrebovali čebulo, česen, gobe, kislo smetano, topljeni sir v trikotniku, sol, poper.

Na olju prepražimo čebulo, nanjo stresemo narezane in blanširane gobe, malce popražimo, dodamo še sesekljan česen. Nato zalijemo z nekaj vode in počasi kuhamo dvajset minut. Dodamo sol in poper ter nekaj topljenih sirčkov. Ko se ti lepo razpustijo, dodamo še kislo smetano, če je omaka pregosta, jo zalijemo še z nekaj vode.

Odlično se poda zraven testenin, širokih rezancev, njokov. Poleg pa si lahko privoščimo še jabolčni kompot.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

KUHALNICA: Najboljši marmorni kolač

Najboljši marmorni kolač je slasten, rahel in okusen. S...

Namesto kuhanega vina ta zimska alkoholna pijača!

Recept za to pijačo je bil pravi zimski hit že leta 201...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Zdravilna kurkuma v naši prehrani (načini priprave)

Kurkuma, rastlina podobna ingverju, prihaja iz Daljneg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.