30. Slovenski glasbeni dnevi

Aktualno > Dogodki | piše: Festival Ljubljana | 12.3.2015
Jubilejni, 30. Slovenski glasbeni dnevi (SGD) se pričenjajo 13. marca z deloma Vita Žuraja, ki bosta v Sloveniji doživeli krstno izvedbo. Predstavil ju bo najboljši orkester za sodobno resno glasbo Ensemble Modern iz Frankfurta. Do 17. marca bodo na programu slovenska sakralna glasba, dela Dolarja, Dusíka in Škerjanca, krstne izvedbe skladb Halla, Kosa, Rojka, Goloba in Missona ter večer del Kumarja, Merkùja, Mihevca, Sveteta, Švare. Nastopili bodo Simfonični orkester RTV Slovenija, Slovenski komorni zbor, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Trobilni kvintet SI Brass in Orkester Slovenske filharmonije. Tema jubilejnega muzikološkega simpozija je 30 let SGD. V spremljevalnem programu bosta glasbena delavnica in razstava del Valentina Omana. Večina prireditev bo brezplačnih, ob jubileju bodo izšle tri publikacije.
Orkester Slovenske filharmonije. (foto: Janez Kotar)
Orkester Slovenske filharmonije. (foto: Janez Kotar)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Odprtje SGD v petek, 13. marca, nastaja v sodelovanju med Festivalom Ljubljana ter Glasbeno produkcijo RTV Slovenija, Cankarjevim domom, Goethe Institutom, Ministrstvom za zunanje zadeve ZR Nemčije, Ensemble Modern, Stare opere Frankfurt (Alte Oper Frankfurt) in Nemškega glasbenega sveta (Deutscher Musikrat). Na koncertu bosta nastopila Simfonični orkester RTV Slovenija in Ensemble Modern iz Frankfurta, ki velja za najboljši orkester za izvajanje sodobne resne glasbe. Leta 1980 so ga ustanovili študentje Mlade nemške filharmonije (Junge Deutsche Philharmonie), ki bo letos sklenila 63. Ljubljana Festival. Želja Ensemble Modern je spodbujati nastanek novih del in jih izvajati na visoki kakovostni ravni. Tesno sodelujejo s sodobnimi skladatelji, tudi slovenskimi. Med njimi so na primer Nina Šenk, Uroš Rojko in Vito Žuraj. Dve novi deli slednjega, letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada, Runaround za trobilni kvartet in instrumentalne skupine ter Changeover za instrumentalne skupine in simfonični orkester, bodo krstno (v Sloveniji) izvedli na odprtju SGD v Cankarjevem domu, kjer bomo lahko prisluhnili tudi dvema skladbama avstrijskega skladatelja Arnolda Schönberga, ki sta nastali na začetku 20. stoletja. Dirigent koncerta bo Johannes Kalitzke, ki se je izpopolnjeval tudi pri Vinku Globokarju v Parizu.

Pred koncertom je občinstvo vljudno vabljeno na pogovor s skladateljem Vitom Žurajem in direktorjem Ensemble Modern Rolandom Diryjem, ki bosta skupaj z moderatorjem Primožem Trdanom predstavila skladbe in sodelovanje tega nemškega orkestra s slovenskimi skladatelji. Pogovor bo ob 18.00 v dvorani Lili Novy. Pripravljajo ga v sodelovanju z Radiem Slovenija, programom ARS, in Cankarjevim domom.

Redke so priložnosti, da na koncertnem odru zazvenijo slovenske sakralne skladbe, ki so nastale od protestantizma, renesanse, baroka do današnjih dni. Tak prerez nam bo v soboto, 14. marca, ob 19.30 v Slovenski filharmoniji ponudil Slovenski komorni zbor pod vodstvom dirigentke Helene Fojkar Zupančič. Na sporedu bodo dela Jakoba Gallusa, Janeza Krstnika Dolarja, Jakoba Frančiška Zupana, Gregorja Riharja, Slavka Osterca, Alojzija Mava, Uroša Kreka, Primoža Ramovša, Maksa Strmčnika, Andreja Missona, Ambroža Čopija idr., slišali pa bomo lahko tudi prvo slovensko natisnjeno pesem Nu pujte, pujte vsi ludje.

Nedeljska matineja v Slovenski filharmoniji prinaša dela Janeza Krstnika Dolarja, Lucijana Marije Škerjanca in Františka Josefa Benedikta Dusika, čigar 250. obletnico rojstva praznujemo letos. Na Češkem rojeni skladatelj in pianist je deloval tudi pri nas, bil je osrednja osebnost našega glasbenega življenja in najpomembnejši glasbenik nastajajoče Filharmonične družbe v Ljubljani. Napisal je pet simfonij, ohranjene so tri in pomenijo začetek slovenskega simfonizma. Dela omenjenih skladateljev bo ob 11.00 izvedel Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije.

Ponedeljek, 16. marca, bo posvečen krstnim izvedbam del Nevilla Halla, Božidarja Kosa, Uroša Rojka, Janija Goloba in Andreja Missona. V Studio 14 na RTV Slovenija jih bo ob 19.30 izvedel Trobilni kvintet SI Brass, koncert pa pripravljamo z Društvom slovenskih skladateljev oziroma njihovim Koncertnim ateljejem. Kot zanimivost naj povemo, da je skladba Brass Uroša Rojka nastala po naročilu SI Brassa in mu je tudi posvečena, na prošnjo tega kvinteta je tudi Jani Golob napisal skladbo Brassy.

Sklepni koncert 30. SGD bo 17. marca ob 19.30 v Slovenski filharmoniji in bo posvečen slovenski glasbi 20. in 21. stoletja oziroma ustvarjalnosti skladateljev Alda Kumarja, Tomaža Sveteta, Marka Mihevca, Janija Goloba, Danila Švare in Pavla Merkùja. Njihova dela bo pod dirigentskim vodstvom Lovrenca Blaža Arniča izvedel Orkester Slovenske filharmonije.

Da bi bil program SGD dosegljiv čim širšemu krogu ljubiteljev glasbe, je Festival Ljubljana uvedel vstopnino le za otvoritveni in sklepni koncert. Upokojenci in skupine nad 30 oseb imajo 20-odstotni popust. Sklepni koncert SGD je za osnovnošolce, dijake, študente in člane Kluba Festivala Ljubljana brezplačen. Z ustreznim dokazilom si lahko vstopnice zagotovijo pri blagajni Križank in v Info točki Ljubljana Festivala.

Tudi tokratne SGD spremlja mednarodni muzikološki simpozij, ki ga že 30 let vodi prof. dr. Primož Kuret. Strokovnjakinje in strokovnjaki iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Velike Britanije, Ukrajine in Hrvaške bodo svoje referate posvetili visokemu jubileju SGD.

V tokratne spremljevalne prireditve smo na Festivalu Ljubljana uvrstili razstavo del slikarja Valentina Omana Homo sapiens, ki bo v Viteški dvorani Križank na ogled vse do 15. julija. Na avstrijskem Koroškem rojeni umetnik je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1963 končal specialko za grafiko pri profesorju Riku Debenjaku. Prejel je številne ugledne slovenske in mednarodne nagrade in priznanja, kot je nagrada Prešernovega sklada leta 1981. Leta 2005, ob njegovi 70-letnici, mu je Republika Slovenija podelila zlati red RS za zasluge za življenjsko delo na področju likovne umetnosti in za prizadevanja za enakopravnost slovenskega jezika na Koroškem, avstrijski kancler Schüssel pa ga je ob jubileju odlikoval s častnim križem za znanost in kulturo 1. reda.

»Subtilen in globoko poduhovljen, zazrt v mistiko in kontemplacijo, z neomajno vero v človeka kot najvišjega stvariteljskega bitja se slikar Valentin Oman prepušča notranjim vzgibom, ki desetletja sprožajo njegove odzive v likovnem mediju, pa naj bo to risba, grafika, slika ali kip … Človeško telo je njegova neizčrpna tema. Telo, kot ga vidi in čuti, je pravzaprav slutenje v barviti potezi, podprti z izjemno risbo in v razkošni barvni paleti, kjer sta dominantni bela in črna barva, in v tonalitetah, ki ustvarjajo in podkrepijo posebno svetlobno atmosfero. Je občutenje lazurnih, transparentnih pa tudi pastoznih in gostih nanosov, ki se izslikajo v podolgovato silhueto, pogosto podprto s formatom platna, kar podkrepi mistični in kontemplativni pridih. Je palimpsest, kamor slikar zapiše svojo misel in molitev na način, kot ga je uveljavil informel, ki pa mu je Oman razširil meje tako pomensko kot tehnološko,« je med drugim o ustvarjalnosti tega slikarja napisala kustosinja razstave Nelida Nemec.

Na SGD niso pozabili na najmlajše – z umetnikom Ladom Jakšo pripravljajo glasbeno delavnico Delamo zvoke. Ostrimo ušesa., na kateri bodo sodelovali otroci z Osnovne šole Kašelj in skupina BeatKaBand. Izvedli jo bodo 13. marca ob 10.00 v Viteški dvorani Križank.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.