Aparat za zobe: Leta niso ovira

Moje finance > Raziskali smo | piše: P. L. | 12.12.2018
Nekoč so aparat za zobe nosili le otroci, danes pa ni več tako. Leta niso ovira za zobni aparat, nikoli ni prepozno, da se odločimo za obisk ortodonta. Ta bo sestavil načrt in nam pojasnil, kakšne so možnosti za lepše in bolj ravne zobe.
Smeh je pol zdravja, pravijo. Da pa bo nasmeh še lepši, poskrbi Miha Bobič, dr.dent.med., specialist ortodont (foto: Babit, dental center)
Smeh je pol zdravja, pravijo. Da pa bo nasmeh še lepši, poskrbi Miha Bobič, dr.dent.med., specialist ortodont (foto: Babit, dental center)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ne le, da bo naš nasmeh lepši ter bolj samozavesten, če bomo pokazali vrsto ravnih in zdravih zob, tudi lažje bomo žvečili hrano, zobje pa se bodo počasneje obrabili. Tako iz estetskega kot tudi z zdravstvenega vidika je torej pomembno, da poskrbimo za svoje zobe. In leta pri tem ne igrajo nobene vloge, ortodontsko zdravljenje je danes možno v vseh starostnih obdobjih.

O tem smo se pogovarjali s specialistom ortodontom. Preberite, kaj je za portal MojaLeta.si povedal Miha Bobič, dr. dent. med.

Ali so krivi zobje dedni, zakaj pride do nepravilno izraščenih zob?

Vsaka stvar je dedna, deloma tudi krivi zobje. Do nepravilno izraščenih zob pa pride lahko tudi zaradi sesanja palca, dude, zaradi stekleničke. Največkrat se nepravilnosti razvijejo skozi celotno rast in razvoj.

Nekoč je veljalo, da lahko zobe poravnamo le v otroštvu. Pa je res tako?

Ortodonti že od samega začetka te specialnosti premikajo zobe pri vseh starostih. Velika večina primerov je bila sicer v otroštvu, ker so ortodonti lažje vplivali na položaj zob ob izraščanju, rast in razvoj čeljusti pa je pri tem pomagal. Dandanes je lažje urejati zobe tudi v odrasli dobi, morda tudi zaradi velike izbire aparatov in možnosti, ki jih ti nudijo. Snemljivi zobni aparati, ki se jih spomnimo izpred nekaj desetletij imajo funkcijo, da izraščanje stalnih zob pravilno usmerjajo in ne toliko funkcije ravnanja zob. Fiksni zobni aparati imajo tudi to nalogo, poleg tega pa je z njimi možno tudi natančno premikati zobe. Aparati, ki jih poznamo danes, ravnajo zobe, poskrbijo za pravilni ugriz.

To pomeni, da se lahko kadar koli odločimo za zobni aparat?

Seveda. Fiksni zobni aparat premika zobe in nima z leti nič skupnega. Naši zobje se namreč skozi vse življenje premikajo in zato se lahko kadar koli odločite za ortodontsko terapijo. S pomočjo zobnega aparata lahko zravnate zobe, izboljšate funkcijo in polepšate videz svojih zob.

Je res, da se vse več odraslih odloča za fiksni zobni aparat?

Res je. To je trend, ki se je pokazal v preteklih letih. Vse več odraslih se odloča za ortodontsko terapijo. Razlogov je seveda več, najpogostejši (vsekakor pa ne edini) je estetski.

Se ljudje odločajo za zobni aparat le zaradi estetskega razloga ali krivi zobje lahko povzročijo tudi zdravstvene težave. So te mogoče pogojene s starostjo, so z leti vedno bolj moteče, izrazite?

Večina ljudi se odloči zaradi estetskega razloga. Krivi zobje so danes, ko dobro vemo, da zanje obstaja rešitev, za nekatere zelo moteči. Seveda pa je zadaj lahko tudi zdravstvena težava. Še sploh, če manjka kak zob, če je ugriz nepravilen. Takrat ostali zobje iščejo svojega partnerja in se premikajo. Ti premiki se torej v naši ustni votlini dogajajo ves čas. To se seveda ne opazi takoj, z leti pa in lahko privede do določenih težav. Premiki in nagibi zob lahko zobozdravniku onemogočajo optimalno oskrbo pacienta in ortodont tukaj lahko zelo pomaga.

Se pravi, da lahko do krivih zob pride tudi v odrasli dobi? Četudi smo v otroštvu imeli lepe, ravne zobe, se lahko zgodi, da bomo kasneje imeli krive?

Da, to je mogoče. Ugriz se spreminja in prilagaja skozi celo življenje. Spremembe so sicer počasne a vedno prisotne. Verjetno ste tudi sami opazili, da z leti lahko postanejo prednji zobje nekoliko bolj krivi. To pa lahko hitro popravimo z delnim zobnim aparatom.

Kako poteka postopek zdravljenja, terapije pri vas?

Oseba se najprej naroči na pregled in posvet. Ko se z osebo, ki si želi bolj ravnih zob, srečava prvič, me najprej zanima, zakaj se je odločila za zobni aparat. Kot sem že omenil, je to največkrat zaradi estetskega razloga, včasih pa se zadaj skriva tudi zdravstvena težava. Po pogovoru naredim fotografije, rentgenske slike ter scan za 3D modele zobovja. Nato je čas za načrt. Menim, da je dober načrt zelo pomemben za zadovoljstvo stranke ter za dober uspeh ob koncu terapije. Vedno izdelam več možnih načrtov, jih nato osebi predstavim in skupaj se odločiva, po katerem načrtu bo potekalo ravnanje zob. Če je težava večja, je lahko potrebna tudi operacija. Manjše težave lahko zahtevajo le delne fiksne aparate.

Ali je vsaka oseba primerna za fiksni zobni aparat?

Načeloma da. Ampak, preden oseba dobi fiksni zobni aparat je potrebno, da so zobje popolnoma čisti in zdravi. Včasih je potrebno pred tem obiskati zobozdravnika, kipozdravi karies ali pa ustno higieničarko, ki očisti zobni kamen in poda praktične napotke in vaje kako skrbeti za higieno z aparatom. . Fiksni aparat se na zobe namesti, ko so ti popolnoma pripravljeni.

Kako dolgo pa poteka terapija? Ali vedno poteka po načrtu?

Težko je govoriti o času. Včasih kak zob nazaduje, se premakne drugače ali počasneje kot načrtujem oziroma upam in to lahko terapijo podaljša. Povprečno pa je doba za fiksni zobni aparat nekje dve leti. V tem času lahko zdravljenje poteka ves čas po prvotno izdelanemu načrtu, včasih pa je potrebno med terapijo načrtu tudi spremeniti. Vse to je odvisno od težave, od vsakega posameznika posebej. S pacientom sem ves čas v stiku, srečujeva se na šest do osem tednov, se sproti pogovoriva in načrtujeva. Vsekakor pa vsak načrt izpeljem in vsak privede do želenega cilja. Tako zame kot za pacienta.

Je terapije konec takrat, ko se fiksni aparat odstrani?

Ne, nikakor. Ko ocenim, da fiksni aparat ni več potreben, ga odstranimPotem ko so doseženi cilji terapije, zobni aparat snamemo; s tem je konec aktivne terapije. Sledi vzdrževalna ali retencijska faza kjer poskrbimo, da so zobje stabilni v novem položaju.. A to še ne pomeni, da je terapije konec. Oseba dobi nekakšen snemljiv retencijski zobni aparat, ki ga nosi ponoči. Ssrečujeva se redkeje, prva kontrola je tri mesece po nošenju aparata, nato pol leta. Pacienta pa spremljam potem vsaj še dve leti. V tem času se zobje nekako ustalijo in naj ne bi bilo več možnosti za večje premike oziroma bojazni, da bi zobje spet šli v svoj prvotni položaj, kakršen je bil pred nošenjem aparata.

Vas zanima še več? Kliknite tukaj!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.