Cimet: Telesu vrača energijo in krepi imunski sistem

Kjerkoli se pojavi - v čaju, kosmičih ali čajni lučki - povsod ima cimet topel, blag okus in vonj. Pravzaprav je vroč in pekoč, zato se dobro obnese pri vseh hladnih stanjih, od običajnega prehlada naprej.
Cimet se lahko pohvali s številnimi zdravilnimi lastnostmi, zato ga dodajajte prehrani čez vse leto, ne le decembra. (Foto: Freepik.com)
Cimet se lahko pohvali s številnimi zdravilnimi lastnostmi, zato ga dodajajte prehrani čez vse leto, ne le decembra. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Cimetovec je tropsko zimzeleno drevo, ki zraste do deset metrov visoko, ima svetlo, debelo in gladko lubje, ovalne zelene liste, s svetlejšo spodnjo stranjo in majhne bele cvetove.

Lubje, listi in modrikasti plodovi imajo omamno dehteč vonj. Notranje lubje vej se uporablja kot začimba za čaje, kuhano sadje, za začinjanje medu, sladic, nekaterih mesnih in ribjih jedi, punčev, kuhanih vin …

 

Cejlonski cimet je kakovostnejši

Na zahodu raje uporabljamo predvsem mleto ali v paličice zvito posušeno lubje vrste Cinnamomum zeylanicun oziroma cejlonski cimet, ki je kakovostnejši, medtem ko na Kitajskem dajejo prednost C. cassia, ki pa je gojen zelo intenzivno, drevesa so prepogosto lupljena, neodporna in polna škodljivcev, ki jih kemično uničujejo, prav tako pa ima tudi višjo vsebnost kumarinov, ki lahko škodijo ledvicam in jetrom.

Kot laiku nam je najlažje prepoznati kakovosten cimet takrat, ko je še v palčkah, mletega težko, čeprav je cejlonski cimet svetlejši od kasije.

Da bomo vedeli, da zares kupujemo cejlonski cimet, mora biti skorjica tanka in zvita po plasteh, pri kasiji imamo večkrat dokaj debelo skorjo, ki je temna in ni večplastna.

Razliko bomo občutili tudi med ekološko in konvencionalno pridelanim cimetom. Konvencionalno pridelan cimet ima zelo močno aromo in če ga uporabimo malo preveč, jedi močno pogrenijo. V grlu tudi pusti pekoč in neprijeten okus. Ekološki cimet je veliko bolj prefinjenega in čarobnega vonja po plemenitem lesu, je svetlejši in tudi če ga dodamo veliko preveč, jedi ne bo pogrenil.

Zdravilne lastnosti cimeta

Cimet vsebuje več snovi, ki lajšajo bolečine. Hlapljivi eterični olji cimetovca in kasijevca vsebujeta veliko cinamaldehida, ki botruje večini zdravilnih učinkov obeh rastlin. Za to snov je klinično dokazano, da uničuje bakterije, viruse, kvasovke in odpravlja zajedavce.

Tisto, kar pa finega pri cimetu zaznajo naše nosnice, pa je evgenol, katerega najdemo tudi v klinčkih. Eterično olje skorje cimeta velja v aromaterapiji za najmočnejše olje s protibakterijskim učinkovanjem, deluje pa tudi proti virusom. Kot inhalacijo (pet kapljic v skodelico vode) ga lahko uporabljamo pri vnetju obnosne votline, pri nabrekli nosni sluznici, polipih, zamašenih ušesih in drugih težavah v predelu nosu in ušes.

V ajurvedski medicini ga cenijo zaradi krepitve imunskega sistema. Sv Hildegarda je zanj dejala, da kdor ga uživa, zmanjšuje slabe sokove v telesu in krepi dobre. Cimet poživlja periferni krvni obtok, zato naj ga uživajo ljudje, ki imajo nižjo telesno temperaturo in jih rado zebe v roke in noge. Dober nasvet sta tudi dve kapljici eteričnega olja v vsak copat pri mrzlih nogah.

Uvrščamo ga tudi med začimbe, ki preverjeno delujejo proti revmi in putiki. Lubje uporabljamo predvsem za odpravljanje krčev in slabosti ter lajšanje motenj v prebavilih.

Cimet ogreva in krepi delovanje ledvic ter daje telesu veliko energije, tudi na primer pri astmi ali v menopavzi. Pomaga tudi pri vnetju sečil in blaži drisko.

Opravili so študije, ki so potrdile delovanje cimeta proti sladkorni bolezni. In veliko je sladkornih bolnikov, ki si pomagajo tudi s cimetom. Priporočena terapevtska količina je od en do šest gramov cimeta dnevno.

Nosečnice naj se cimetu v terapevtskih odmerkih izogibajo, saj lahko povzroči krčenje maternice. Tudi pri pregretosti telesa in drugih vročinskih stanjem, se cimetu izognimo.

Recept: Cimet z medom

Ena žlička mletega cimeta na žlico medu je odlična prva pomoč pri vnetjih grla in prehladnih obolenjih, gripi, oslabljenemu imunskemu sistemu, kronični utrujenosti, artritisu, povišanemu holesterolu, slabosti srca in slabemu zadahu.

Čaj za zniževanje krvnega sladkorja
- 60 g semen sabljastega triplata
- 50 g korenine navadnega potrošnika
- 50 g ceylonskega cimeta
- 20 g klinčkov
- 10 g kurkume
2 žlički mešanice za 5 minut pokuhamo v pol litra vode in pijemo 2x dnevno po skodelico čaja.

Čaj proti bolečinam
- 2 žlički klinčkov
- 2 žlički kurkume
- 1 žličko koriandrovih semen
- 1 žličko cimeta
- 1 kos svežega ingverja
- ščep bazilike
- 1 liter vode
- limonin sok, med
V vodi skuhamo vse začimbe, ko zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo še 5 minut. Precedimo in po želji dodamo med in limono. Pijemo po potrebi.

Cimetov prašek za zobe
Za prašek, ki lošči in pobeli zobe, ob enem pa ima protimikrobni učinek, potrebujemo:
- 2 žlici jedilne sode bikarbone
- 1 žlica kalcijevega karbonata ali citrata
- 1 žlička prahu rastlinskega oglja
- pol žličke cimeta
- pol žličke prahu neema
- 5 kapljic eteričnega olja klinčkov
- 5 kapljic eteričnega olja žajblja
Vse sestavine med seboj zelo dobro premešamo in večkrat presejemo. Shranimo v zrakotesno posodo. Zmočimo mehko ščetko za zobe, jo pomočimo v prašek in nežno očistimo zobe.

Poživljajoč cimetov peeling
- 2 žlici drobno mlete kokosove ali mandljeve moke
- 2 žlici riževe moke
- 2 žlički kokosovega sladkorja
- pol žličke mletega cimeta
Suhe sestavine pomešamo med seboj in jih dobro zaprte hranimo v lončku.
Ko želimo iz obraza očistiti oz. odluščiti suhe odmrle celice, vzamemo žlico pripravljenega prahu in dve žlici navadnega jogurta. Naredimo pasto, ki jo nanesemo na obraz, vrat in dekolte ter s krožnimi gibi blago masiramo. Peeling izboljša izgled vseh tipov kože, kožo poživi, očisti in zmehča. Kožo po dveh minutkah dobro umijemo, jo osvežimo s tonikom in nato nanjo nanesemo še kremo.

Olje za masažo trebuha pri črevesnih in želodčnih krčih
- 50 ml mandljevega olja
- 5 ml cimetovega olja

Obiščite portal Hiška zelišč, kjer boste našli še mnogo zanimivega!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Tibetanski recept mladosti

Preprosto ga lahko naredite sami in si zagotovite zdrav...

Kaj se zgodi, če pomešamo ingver in med?

Ingver je začimba, ki jo na Kitajskem in v Indiji upora...

Izšla je septembrska številka revije Vzajemnost 2025

Odločitev za odvzem opravilne oziroma poslovne sposobno...

Pozor, ti simptomi sporočajo, da je z vašimi hormoni nekaj zelo narobe ...

Nikar ne spreglejte teh znakov, tako vam vaše telo hoče...

Zakaj pride do prezgodnjega izliva in kako si pomagati (po ajurvedi)?

Prezgodnjo ejakulacijo prvenstveno povzroča poslabšana ...

Čudež narave: Materina dušica

Materina dušica je obvezno zelišče domače lekarne, saj ...

Ne pozabite nanj: upočasnjuje staranje, zdravi srce, čisti pljuča in še in še!

Vsi ga dobro poznamo, pa se zavedamo, kako zelo je zdra...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Kaj se zgodi, če jemo med skupaj z orehi?

Tako med kot tudi orehi spadajo med super živila. Če pa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.