Dela, ki jih upokojenci lahko opravljajo za plačilo

Moje finance > Denar | piše: ZPIZ/P.L. | 17.3.2015
Katera so tista dela, ki jih upokojenci lahko opravljajo in s tem ne ogrozijo prejemanja svoje pokojnine. Vse informacije najdete v prispevku!
Tudi v upokojitvi lahko dodatno delate. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi v upokojitvi lahko dodatno delate. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Katera dela lahko upokojenci opravljajo za plačilo in s tem ne ogrozijo prejemanja svoje pokojnine, so nam pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje:
Opravila, ki jih upokojenci lahko opravljajo za plačilo so:

Delo v okviru drugega pravnega razmerja
Kot »drugo pravno razmerje« se štejejo različne oblike dela, najpogostejša so dela po podjemnih, avtorskih in drugih civilnih pogodbah. V ta okvir sodi tudi začasno in občasno delo upokojencev, od 1.1.2015 pa bo enako obravnavano tudi osebno dopolnilno delo. Po 18. členu ZPIZ-2 se morajo obvezno zavarovati osebe, ki v okviru kakšnega drugega pravnega razmerja opravljajo delo, razen, če so uživalci pokojnine oziroma opravljajo začasno ali občasno delo dijakov in študentov.

Delo po podjemnih, avtorskih in drugih civilnih pogodbah
Upokojenci, ki delajo po podjemnih, avtorskih ali drugih civilnih pogodbah ali v drugih oblikah dela in so zavezanci za plačilo dohodnine od dohodka za to delo, lahko to delo opravljajo brez omejitev glede višine dohodka in časa opravljanja dela ter hkrati uživajo pokojnino. Civilne pogodbe ni dovoljeno skleniti, če ima delo elemente delovnega razmerja.

Začasno in občasno delo upokojencev
Začasno ali občasno delo se opravlja na podlagi pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela kot posebnega pogodbenega razmerja med delodajalcem in upokojencem, ki ima lahko tudi nekatere elemente delovnega razmerja, kot jih določa zakon, ki ureja delovna razmerja. Zakon o urejanju trga dela (Uradni list RS, št. 80/10, 21/13, 63/13 in 100/13; v nadaljevanju ZUTD), ki ureja to delo, določa tudi omejitve glede časa opravljanja začasnega in občasnega dela upokojencev ter omejitve glede višine dohodka. Začasno ali občasno delo upokojencev ne vpliva na uživanje pokojnine.

Osebno dopolnilno delo
Osebno dopolnilno delo je urejeno v 12. členu Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (Uradni list RS št. 36/2000 s spremembami), ki se uporablja do 31.12.2014. Po tem zakonu na podlagi osebnega dopolnilnega dela ni obveznega zavarovanja niti plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in ga opravljajo upokojenci brez omejitev glede uživanja pokojnine.

Za osebno dopolnilno delo se šteje, kadar posameznik osebno sam opravlja dela pomoči v gospodinjstvu in njim podobna dela, nabira in prodaja gozdne sadeže in zelišča ter opravlja druga manjša dela, pod pogojem, da posebni predpisi ne določajo drugače. Za osebno dopolnilno delo se šteje tudi, kadar posameznik osebno sam izdeluje izdelke domače in umetne obrti, za katere ima pridobljeno mnenje po določbi 15. člena obrtnega zakona (Uradni list RS, št. 50/94). Navedena dela se lahko opravljajo pod pogojem, če letni prihodki iz naslova tega dela ne presegajo minimalne letne plače v Republiki Sloveniji iz preteklega leta, in če so določena v pravilniku o delih, ki jih je šteti za osebno dopolnilno delo ter o postopku priglasitve teh del. Posameznik je dolžan osebno dopolnilno delo pred pričetkom opravljanja priglasiti pristojni upravni enoti, ki ga vpiše v seznam zavezancev, ki opravljajo osebno dopolnilno delo.

V Uradnem listu RS, št. 32/2014 z dne 5.5.2014 je bil sicer objavljen nov Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1), po katerem se bo osebno dopolnilno delo štelo kot delo v okviru drugega pravnega razmerja (in ga bodo še nadalje lahko opravljali tudi upokojenci), vendar se določbe, ki se nanašajo na osebno dopolnilno delo, začnejo uporabljati šele 1.1.2015.

Dopolnilna dejavnost na kmetiji
Po Zakonu o kmetijstvu (Uradni list RS št, 45/08) je dopolnilna dejavnost na kmetiji s kmetijstvom oziroma gozdarstvom povezana dejavnost, ki omogoča kmetiji boljšo rabo njenih proizvodnih zmogljivosti ter delovne sile članov kmetije in zaposlenih na kmetiji. Letni dohodek iz dopolnilnih dejavnosti na člana kmetije ne sme presegati 1,5 povprečne letne plače na zaposleno ali zaposlenega v Republiki Sloveniji v preteklem letu, v območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost pa ne sme presegati tri povprečne letne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v preteklem letu.

Upokojenec lahko opravlja dopolnilno delo na kmetiji, če dohodek iz tega dela skupaj z drugimi dohodki iz kmetijske dejavnosti ne preseže cenzusa, ko je zavarovanje obvezno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Finančna priprava na upokojitev: Kako se finančno pripraviti na upokojitev?

O svoji starosti je potrebno razmišljati že precej let ...

TELOVADIMO: Vaje proti mravljinčenju, odrevenelosti in občutku težkih rok (VIDEO)

Se vam kdaj zgodi, da se ponoči zbudite in ne čutite ro...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Gibanje je pomemben del kakovostnega bivanja starejših

V začetku maja je Fakulteta za šport v sodelovanju z Ek...

5 razlogov, zakaj se vam okoli trebuha kopiči maščoba in kako se je znebiti

Se vam okoli trebuha nabira maščoba, ki se jo nikakor n...

Kako ublažiti pogosta vaginalna vnetja ob in po menopavzi?

Med menopavzo se pri ženski pojavijo fizične in psihičn...

Nakupujete preko malih oglasov? Preverite oblike prevar, ki se pojavljajo

Nakupovanje preko spletnih oglasnikov, kot so Bolha, Fa...

Bolečine v kolku – 5 najpogostejših diagnoz

Kolčni sklep je zaradi svoje funkcije, ki nam omogoča g...

HandyCure - revolucionarna naprava, ki lajša bolečine in proces celjenja

HandyCure je inovativna prenosna naprava za terapijo, ...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (20.5 - 26.5. 2024)?

S Soncem v dvojčkih prehajate v teden, ki vam obljublja...

Maj je mesec čebel: Mestna občina Ljubljana pripravlja pester izobraževalni program

V Ljubljani veliko pozornosti namenjajo skrbi za čebele...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.