Dieta z vodo – deluje ali ne?

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mojca Šimenc | 17.2.2024
Voda je pijača z najbolj burno zgodovino in predmet številnih raziskav, tudi o tem, ali z njeno pomočjo lahko (s)hujšamo. Zadnje študije kažejo, da več vode kot pijemo, manj se redimo.
	Voda pomaga vzdrževati zdravo telesno težo. (foto: Freepik.com)
Voda pomaga vzdrževati zdravo telesno težo. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Koristi pitja vode so številne, manj znano pa je, da večina zahodnjakov – kljub priporočilom, ki spodnjo mejo postavljajo na osem kozarcev vode na dan, priporočljivo pa na deset do dvanajst, pije premalo. In zato – (po)jedo več. Zdi se logično in smiselno. Če vode v telo ne vnesemo v obliki tekočine, jo poskuša dobiti iz hrane. Znano je tudi, da dlje časa kot (pre)malo pijemo, bolj se občutek žeje zmanjšuje, telo pa se spomni pradavne prakse, ko vode vedno ni bilo na petek in jo je bilo potrebno »počrpati« iz vsega, kar je bilo na razpolago. Dodatni problem je, da smo drastično spremenili prehrano in omejili živila, ki vsebujejo veliko vode (sveže sadje in zelenjava), ter jih nadomestili s suhimi in slanimi živili.

In kako sami pri sebi ugotovimo, ali smo med tistimi, katerih telo vodo mrzlično srka iz hamburgerjev in potem z občutkom lakote »prosi« za več? Preprosto: če vsak dan ne spijemo najmanj dveh litrov tekočine (ženske) in treh litrov (moški), naše telo ni dobro hidrirano.

Sedaj pa se vrnimo se k vprašanju iz uvoda in poglejmo, kaj o hujšanju z vodo pravi v znanost. Študija, objavljena v Journal of Human Nutrition and Dietetics, v katero so zajeli podatke za več kot 18 tisoč ljudi, je pokazala, da tisti, ki pijejo več vode, pojedo manj sladkorja, soli in maščob. Razlika je sicer majhna – od 69 do 206 Kcal, ampak na dolgi rok se nabere: če vsak dan zaužijemo 200 kalorij več, kot jih pokurimo, bomo v vsega 17 dneh pridelali 450 gramov sala.

Naj se torej zapodimo pod pipo in začnemo hujšati z vodo? Nikakor ne, pravijo avtorji študije. Voda je bolj kot sredstvo za hujšanje primerna za vzdrževanje telesne teže in preprečevanje kopičenja odvečnih kilogramov.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.