Dnevno porabimo 117 litrov vode

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 1.8.2021
V Sloveniji smo v letu 2010 porabili 125 milijonov kubičnih metrov vode, vsak prebivalec jo je porabil v povprečju približno 117 litrov na dan.
Največ vode pri nas porabijo v osrednje-slovenski regiji. (foto: www.sxc.hu)
Največ vode pri nas porabijo v osrednje-slovenski regiji. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Voda je nenadomestljiva naravna dobrina, od nje je odvisna kakovost bivanja, pa tudi obstoj življenja samega. Kot so zapisali na spletnih straneh Statističnega urada Republike Slovenije, je pomembno, da se zavedamo, da je voda vir našega življenja. Zato mora biti naša skrb namenjena predvsem ohranjanju kakovosti vode.

Slovenija se uvršča med vodno zelo bogate države v Evropi. Letno se po ozemlju naše države samo v rekah in potokih pretoči okrog 34 milijard kubičnih metrov vode. To pa pomeni, da skupna količina vode na prebivalca skoraj štirikrat presega evropsko povprečje. Večina rek izvira v alpskem svetu, zato je tudi največ pitne vode prav v zgornjem delu rek.

Večina vode iz javnega vodovoda se pri nas načrpa iz podzemnih virov. Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS iz leta 2010, je bil ta delež kar 98 odstoten, le majhen del vode, le dva odstotka, pa se načrpa iz površinskih voda. Oskrba s pitno vodo iz površinskih voda pa se zaradi njene slabe kakovosti z leti še zmanjšuje.

V letu 2010 je bilo v Sloveniji porabljenih skupaj 125 milijonov kubičnih metrov načrpane vode. Od tega je bilo 85 milijonov kubičnih metrov vode namenjenih za gospodinjstva, 31 milijonov za druge gospodarske in negospodarske dejavnosti, šest milijonov je bilo dobavljenih drugim vodovodnim sistemom in trije milijoni kubičnih metrov vode je bilo porabljenih za potrebe gasilcev, za čiščenje cest in ulic.

V letu 2010 je vsak Slovenec porabil 117 litrov vode dnevno, največ vode so porabili v osrednjeslovenski statistični regiji, so še zapisali na spletnih straneh Statističnega urada RS.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.