Energetski dodatek: kdo ga bo prejel in koliko?

Aktualno > Novi zakoni | piše: M. T. | 1.9.2022
Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je podprl predlog zakona, po katerem bodo najranljivejši prebivalci prejeli enkratni energetski dodatek za lažje soočanje z rastjo cen energentov. Kdo je po predlogu zakona do dodatka upravičen in koliko bo le ta znašal?
Najranljivejši prebivalci bodo prejeli enkratni energetski dodatek za lažje soočanje z rastjo cen energentov. (FOTO: Freepik.com)
Najranljivejši prebivalci bodo prejeli enkratni energetski dodatek za lažje soočanje z rastjo cen energentov. (FOTO: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Predlog zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki ga Državni zbor obravnava po nujnem postopku, predvideva izplačilo dodatka prejemnikom denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka ter invalidom.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dana Juvana je zakon mišljen kot »osnovni obliž v prihajajoči zimi za ranljiva gospodinjstva«.

V koaliciji so pozdravili hitro ukrepanje vlade, medtem ko so iz vrst opozicije letele kritike na ozek krog upravičencev.

 

Kakšna je predvidena višina dodatka?

Dodatek za prejemnike denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka bo po predlogu za samsko osebo znašal 200 evrov. Za družine z enim staršem bo znašal 200 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za invalide bo po predlogu 200 evrov.

 

Upravičenci bodo tisti, ki spadajo v najranljivejše skupine

Do energetskega dodatka so upravičena tista gospodinjstva, ki so upravičena do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ter tisti invalidi, ki so jih na vladi prepoznali za posebno ranljive - torej tisti, ki so nezaposljivi oziroma tisti, ki so vključeni v poklicno rehabilitacijo, je pojasnil Juvan.

 

V zakonodajno-pravni službi DZ so med drugim opozorili na dejstvo, da predlog kot upravičence do pomoči določa le dve kategoriji prebivalcev, čeprav v Sloveniji obstajajo tudi druge kategorije prebivalcev, ki so glede na svoj dohodkovni položaj enako ogroženi zaradi naraščajočih cen, kot so recimo delavci s skrajšanim delovnim časom, invalidski upokojenci in družine z otroci s posebnimi potrebami. Ti pogosto ne padejo v katero izmed kategorij prebivalcev, ki so upravičene do energetskega dodatka za najranljivejše.

 

Opozicija: Energetski dodatek za preozek krog ljudi

Prav tako so na dejstvo, da predlagani zakon ne zaobjema vseh, ki so pomoči potrebni, opozorili poslanci iz vrst opozicije. Po tem predlogu zakona bi pomoč namreč prejelo 80.000 ljudem, medtem ko imamo v Sloveniji okoli 120.000 ljudi, ki težko preživijo mesec. Prav tako zakon tako ne zajema kategorij prebivalcev, kot so delavci s skrajšanim delovnim časom, prejemniki minimalnih plač, upokojenci s polno delovno dobo, ki živijo pod pragom revščine, prav tako niso zajete vse kategorije invalidov, menijo v SDS. Do preozkega kroga upravičencev so bili kritični tudi v Nsi, saj so med drugim izvzete tudi družine z otroki s posebnimi potrebami.

 

V opozicijskih poslanskih skupinah so zato pripravili dopolnila k zakonu, s katerimi bi se razširil krog upravičencev. S temi dopolnili bi se krog upravičencev razširil na tiste z minimalno in povprečno plačo, prejemnike nadomestila za brezposelnost, večjo skupino invalidov, kmete in študente.

 

Nekateri bodo morali za energetski dodatek zaprositi

Dan Juvan, državni sekretar je pojasnil, da namen zakona ni v tem, da ranljive skupine izloča, temveč da samo najbolj ranljivim omogoča pomoč. Glavni kriterij za upravičenost do energetskega dodatka je tako dohodek gospodinjstva, ne njegova kategorija.

Tako bodo pomoč prejeli tudi vsi upokojenci in študentje, ki živijo v gospodinjstvih, ki ne prejemajo minimalnega dohodka, prejele ga bodo tudi družine z otroki s posebnimi potrebami, če ne prejemajo minimalnega dohodka. Bodo pa morali tisti, ki niso na seznamih prejemnikov socialne pomoči in varstvenega dodatka, za dodatek zaprositi.

 

Predloga zakona podprlo 10 članov odbora

V koalicijskih poslanskih skupinah so ob tem pripravili dopolnila k zakonu, ki med drugim urejajo pridobivanje podatkov, na podlagi katerih bi lahko ministrstvo stopilo v stik s tistimi upokojenci in revnimi zaposlenimi, ki so upravičeni do energetskega dodatka.

 

Na glasovanju so bili zavrnjeni vsi opozicijski predlogi dopolnil k zakonu, medtem ko so bila dopolnila koalicije ob vzdržanih glasovih opozicije sprejeta brez glasov proti. Predlog zakona je podprlo 10 članov odbora, nihče ni glasoval proti, poroča STA.

Morda te zanima tudi:

Zrela koža potrebuje VEČ!

Kozmetika Afrodita razveseljuje z obrazno nego CERAMIDE...

December 2022 bo čas zaključevanja in še zadnjih preobratov

December je simbolično čas zaključka in odmika vase. Za...

Preberite si decembrsko Vzajemnost

Preberite tudi, zakaj izrazi, kot so: »stari ljudje, os...

Tedenski numeroskop: Kako bi lahko na vse, kar vas skrbi, pogledali drugače?

Pravzaprav se nam obeta teden, v katerem bomo zahrepene...

Tedenski numeroskop: Le kaj je pamet in kaj je pametno?

Bodimo bolj potrpežljivi in strpni do oseb v svoji okol...

Pozor: Nova spletna prevara

Če ste tudi vi prejeli SMS sporočilo iz FURSA o vračilu...

Kako se nežno podpreti na poti osebnostne rasti?

O tem, kaj je »delo na sebi« oz. katere so najpogostejš...

Tedenski numeroskop: Karma nam nagaja

Energija tedna pred nami nam tako preko nenavadnih misl...

Samo ta dan šteje

Zdi se mi, da se vse preveč sedanjih trenutkov preprost...

Znati biti sam

Kdor se tega že kot mlad nauči in zna samoto tudi cenit...

Tedenski numeroskop: Pomembnost spreminjanja

45. teden nas opominja na pomembnost spreminjanja in sp...

To je ena najbolj priljubljenih vaj

To je vaja, ki spremeni naš dan in naše počutje. Postaj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2022 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.