Intervju: Posebej se nas je dotaknila zgodba gospe, ki smo ji prvič v življenju omogočili, da je videla morje

...pripoveduje Marko Zevnik, ustanovitelj in direktor Zavoda Sopotniki, ki se ukvarja s prevozi starejših. Skupaj s predanimi prostovoljci starejšim nudijo prevoze na zdravniške preglede in nujne opravke, zapeljejo jih na obisk k prijateljem ali na kulturne dogodke. „Občutki sprejetosti, samostojnosti in mobilnosti starejšim vračajo veselje do življenja in željo po doživljanju novih izkušenj,“ pove Marko.
Marko Zevnik, ustanovitelj in direktor Zavoda Sopotniki. (Foto: Robert Trebec)
Marko Zevnik, ustanovitelj in direktor Zavoda Sopotniki. (Foto: Robert Trebec)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

G. Marko, ste ustanovitelj Zavoda Sopotniki, zavoda za medgeneracijsko solidarnost, ki je nastal z namenom pomagati starejšim pri vključevanju v aktivno družbeno življenje. Z brezplačnimi prevozi starejšim omogočate, da se udeležujejo kulturnih dogodkov, obiskujejo svoje prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino itn. Kako je nastala ta čudovita ideja za tovrstno pomoč in podporo starejšim?

Ko sem se po študiju iz Ljubljane preselil v Brkine sem opazil, kako pomembna je mobilnost za kakovost življenja, še posebej za starejše prebivalce. Vsakodnevno sem bil na poti v službo v Ljubljano in kmalu so me starejši vaščani prosili za prevoz do Divače, ali za pomoč pri nakupu živil, zdravil in drugih potrebščin. To me je spodbudilo k razmišljanju o težavah, s katerimi se srečujejo starejši v ruralnih območjih Slovenije, kjer javni prevoz pogosto ni dostopen ali ekonomično izvedljiv – in ga zato ni.

Ko smo s prijatelji začeli razmišljati o tem, kako bi lahko pomagali, je nastala ideja o Zavodu Sopotniki. Naša vizija je bila jasna: omogočiti starejšim, da ostanejo aktivni in povezani z družbo, kljub omejenim možnostim prevoza.

Začeli smo zelo skromno. Z lastnimi sredstvi smo kupili prvo vozilo in med prijatelji sestavili prvo ekipo prostovoljcev, ki smo bili pripravljeni pomagati starejšim in izvajati prevoze. To je bilo na področju občin Sežana, Divača in Hrpelje-Kozina. Da bi z informacijo o novi storitvi dosegli čim več starejših, smo izdelali plakate in letake in jih razdelili po lokalnih zdravstvenih domovih, lekarnah, trgovinah, knjižnicah in oglasnih panojih krajevnih skupnosti. Prvi klic smo prejeli že naslednji dan. Nasploh nas je velik odziv starejših presenetil, kar je potrdilo, da smo naslovili njihovo dejansko potrebo.

Naslednja enota, ki smo jo ustanovili, je bila v občini Sevnica. Takrat nam je postalo jasno, da v kolikor želimo, da se storitev Sopotniki odvija v enaki obliki tako na področju Krasa in Brkinov kot v Posavju, moramo organizacijo profesionalizirati. Vzpostavili smo modele usposabljanja lokalnih koordinatorjev enot, modele usposabljanja prostovoljcev, vzpostavili informacijski sistem za beleženje rezervacij, za upravljanje podatkov o uporabnikih, izdelovanje potnih nalogov ipd. Po vzpostavitvi druge enote je sledila hitra rast in trenutno se storitev izvaja v 16 slovenskih občinah.

Kaj je vas motiviralo, da ste se odločili prav za pomoč starejšim?

Kot sem dejal, šlo je predvsem za to, da se je potreba po takšni storitvi zelo jasno pokazala v kraju, kjer živim. Mislim, da vsak od nas, seveda poleg dela v krogu svojega doma, družine in prijateljev ter poleg službe, lahko prispeva še nekaj v širšo skupnost. Solidarnostna pripravljenost za pomoč med nami na srečo še obstaja. Najjasneje in v največjem obsegu se pokaže, ko nas doletijo velike nesreče, kot so bile letošnje poplave. Obstaja pa še mnogo drugih področij, ki morda niso povsem življenjsko nujna, zagotovo pa prispevajo k večji kakovosti življenja – tako mnogi prostovoljci skrbijo za zapuščene in prostoživeče živali, za otroke in mladino, za ohranjanje naravne in kulturne dediščine, za kulturo ipd. Vsak lahko najbolje pomaga na področju, ki mu je blizu in ga tako delo praviloma bolj izpolnjuje kot bremeni. Meni je blizu vožnja in druženje s starejšimi. Morda tudi zato, ker sem do četrtega razreda osnovno šolo obiskoval v popoldanskem času in sta ob dopoldnevih, ko sta bila starša v službi, zame skrbela stara mama in stari oče, ki je bil tudi sam šofer.

Foto: Zavod Sopotniki

Kdo so prostovoljci, ki delujejo v ozadju zavoda?

V naši organizaciji storitev izvajamo s pomočjo zaposlenih na sedežu, zaposlenih koordinatorjev po lokalnih enotah in s pomočjo prostovoljcev-voznikov, za katere pravimo, da so srce Zavoda Sopotniki. Naša storitev obstaja zgolj zato, ker so prostovoljci pripravljeni svoj prosti čas nameniti pomoči starejšim. Trenutno je v naših vrstah aktivnih preko 270 prostovoljk in prostovoljcev, ki so v letu 2022 opravili 18.910 ur prostovoljskega dela.

Večinoma so to mladi upokojenci, ki so še vedno polni energije in želijo ostati aktivni v skupnosti. Spomnim se, ko smo začeli s prevozi v Sevnici, kjer prve ekipe prostovoljcev nismo poznali od prej, je bila ena od večjih skrbi, da bi vožnje postale breme za prostovoljce. Nikoli nismo želeli, da bi se počutili izkoriščene ali obremenjene. Eden glavnih ciljev Sopotnikov namreč ni le zagotoviti prevoz starejšim, ampak tudi omogočiti pristno druženje in stik med starejšimi in prostovoljci, ki vsem prinaša veselje.

Zato smo bili izjemno veseli, ko smo opazili, da naši prostovoljci resnično uživajo v svojem delu. Vožnje niso postale obveznost, ampak priložnost za druženje in pomoč. Naloga naše organizacije je, da poskrbimo za njihovo varnost in zagotovimo najboljše pogoje za delo: poskrbimo, da so ustrezno zavarovani (tako v vozilu kot za izvajanje prostovoljstva), zagotavljamo brezplačne zajtrke, tople napitke in kosila, opremo (označevalna oblačila) ter seveda usposabljanja in izobraževanja, da so pripravljeni na izzive, ki se ob delu z ranljivejšo skupino starejših lahko pojavijo.

Prostovoljci se za vožnje javijo z vpisom v e-koledar preko naše mobilne ali spletne aplikacije. Vpišejo se, ko imajo čas, in pazimo, da ne vozijo več kot enkrat tedensko. To nam omogoča, da ohranjamo ravnovesje med delom in prostim časom. Prav tako se trudimo, da so skupine prostovoljcev dovolj velike, da ne temeljijo na nekaj posameznikih. Na ta način zagotavljamo, da je delo prostovoljcev vzdržno in da se vsi počutijo cenjene in spoštovane.

Koliko časa že delujete in ali je v vsem tem času naraslo povpraševanje po vaših prevozih?

Zavod Sopotniki deluje od leta 2014. Povpraševanje po prevozih se od prvega dne veča. Rast je nekoliko upočasnila edino epidemija korone, ko smo morali posebno pozornost posvečati preventivi, da smo lahko zaščitili varnost starejših. Za kakšno hitro rast gre, pove podatek, da smo v letu 2016 opravili 358 prevozov, v letu 2017 1.178, v letu 2022 9.552, v zadnjih dvanajstih mesecih pa že preko 10.000.

Lahko z nami delite kakšno prigodo, ki se vam je zgodila v vsem tem času na terenu?

Prigod se je v teh letih nabralo veliko. Na začetku, ko še nismo imeli namenske mobilne aplikacije za navigacijo do uporabnikov in smo naslove ročno vnašali v Garmin GPS napravo, se nam je zgodila simpatična zmešnjava, saj smo po gospo, ki je doma v Gradišču pri Materiji, po nesreči šli v 20 minut oddaljeno Gradišče pri Divači – ter potem ob pogovoru z gospo v smehu ugotovili, da v bližini obstaja še vas Gradišica pri Materiji.

Veliko lepih prigod pa doživimo v sklopu našega projekta »S prevozom do 1000 želja«, kjer z dodatnim vozilom, ki nam ga je v uporabo brezplačno podarila družba Toyota Slovenija starejšim izpolnjujemo skrite želje. Namreč, več kot 75 % vseh vsakodnevnih prevozov starejših je k zdravniku, mi pa smo si želeli, da Sopotniki starejšim omogočijo dostop tudi tistega, kar ni nujno, prinaša pa veliko veselja. Zato v sklopu tega projekta organiziramo celodnevne izlete na destinacije, kamor si starejši želijo in jim poleg prevoza v sodelovanju z lokalnimi gostinci, muzeji, galerijami ipd. zagotovimo še brezplačno kosilo in oglede razstav. Posebej se nas je dotaknila zgodba gospe s 73. leti z gričevnatega zaledja Krškega, ki smo ji, sploh prvič v življenju, omogočili, da je videla morje. Od navdušenja se je sezula in stopila v vodo in nam pripovedovala, da si je predstavljala, da je morje kot velik moder travnik, tu »se pa se vse premika«.

 

Foto: Freepik.com

Kaj pa pravijo starejši, ki so se že peljali z vami? Sedaj vedo, da niso prepuščeni sami sebi …

Starejšim, ki uporabljajo našo storitev, zelo veliko pomeni občutek sprejetosti. Namreč, preden jim je bil na voljo prevoz s Sopotniki, so morali za prevoz prositi svoje otroke ali vnuke, ti pa so morda morali vzeti dopust, da so svoje starše ali stare starše lahko peljali do zdravnika. Starejšim to povzroča občutek, da so v breme. V kolikor jim je s prevozom pomagal sosed ali kdo drug, pa niso vedeli, kako se oddolžiti, in če bi morali za prevoz plačati. S Sopotniki vse to breme odpade, saj gre za storitev, ki je na voljo vsem starejšim občanom v občini. Poleg tega pa smo Sopotniki več kot le prevoz. Prostovoljci starejše na poti spremljajo, pomagajo jim poiskati ambulanto v zdravstvenem domu ali bolnišnici, pri nakupovanju jim pomagajo z orientacijo, pomagajo peljati voziček, zlagati stvari … Nikoli ničesar ne opravijo namesto starejših, jih pa spremljajo in opogumljajo, da lahko čim bolj samostojno opravijo vse potrebno. Občutki sprejetosti, samostojnosti in mobilnosti starejšim vračajo veselje do življenja in veselje do doživljanja novih izkušenj.

Imate veliko rednih uporabnikov?

Storitev trenutno uporablja 5.129 uporabnikov. Velika večina vseh starejših, ko enkrat uporabijo storitev prevozov Zavoda Sopotniki, postanejo redni uporabniki. Praviloma nas prvič pokličejo za kak nujen prevoz, na primer na zdravniški pregled. Ko imajo enkrat pozitivno izkušnjo s storitvijo, ko je bil prihod točen, prostovoljec prijazen, začnejo razmišljati, za kaj vse še lahko uporabijo to storitev. Takrat pridejo na vrsto tudi obiski prijateljev ali kulturnih in zabavnih dogodkov.

Na kakšen način sploh deluje Zavod Sopotniki? So prevozi brezplačni?

Da, prevozi s storitvijo Zavoda Sopotniki so v celoti brezplačni. Storitev je sofinancirana s strani občin, ki tudi zagotavljajo vozila in z vozilom povezane stroške. Seveda pa mora zavod za svoje delovanje iskati vire financiranja še drugje, zato se prijavljamo na nacionalne in evropske razpise ter zbiramo sponzorska in donatorska sredstva.

Kdo vse vas lahko pokliče za prevoz?

Storitev je namenjena osebam starejšim od 65 let. Zavod deluje na območju občin Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Sevnica, Brežice, Krško, Kočevje, Postojna, Pivka, Ajdovščina, Ankaran, Litija in Šmartno pri Litiji, Idrija, Cerknica in v Zagorju ob Savi, kmalu pa bo vzpostavljena enota tudi v občini Ilirska Bistrica.

Vse informacije so dostopne na naši Facebook strani: https://www.facebook.com/Sopotniki in na spletni strani: https://www.sopotniki.org.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Marko Zevnik Zavod Sopotnik Prevozi za starejše
Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.