KOLUMNA: Gre nam na bolje

Vraga nam gre na bolje, vsaj če gledamo Corona števec, domova upokojencev v Ljutomeru in Šmarjah pri Jelšah, ostali trije, kjer so bile večje okužbe, so uspeli zajeziti nove okužbe.
Nam gre na bolje? (foto: pixabay.com)
Nam gre na bolje? (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ker Corona preživi na predmetih kar 17 dni, se je bolje izogniti obisku trgovin, pošt, črpalk. Ker če bi res epidemija upadala, bi v obalno kraški regiji še vedno imeli 21 okuženih, dobili pa smo v dobrem tednu kar tri nove.

Kdaj bo epidemija izvenela, je težko napovedati, zagotovo pa bo prepoved gibanja izven občine, ter ustavljen javni promet, zaprte šole, veljala še cel maj. Ostati doma počasi postaja način življenja, na Primorskem pa še nobeno leto nismo nabrali toliko divjih špargljev kot letos. Zakaj, ni potrebno preveč razlagat. Samo dosledna izolacija in karantena nas bo rešila tega hudiča, ki nam greni in otežuje življenje. Boj z nevidnim sovražnikom zahteva disciplino, odrekanje in vsaj za en čas ne potrošniški način življenja.

Delna sprostitev ukrepov, še ne pomeni da bo novo okuženih še nekaj tednov kaj manj, le testov bo zmerom manj, ker vsak test stane nekaj 10 evrov. Corona pač ni sezonska gripa. Zdravi, aktivni, mlajši smo na boljšem, najbolj ogrožena je starejša populacija, posebno domska. Oskrbo v domovih bi vsaj za čas Corone morali prevzeti zunanji izvajalci iz zdravstvenih domov in bolnic, domsko osebje pa naj gre na dolg dopust. Denar za to je, kljub nesprejetju zakona o dolgotrajni oskrbi. S popolno zaščito, temeljitim razkuževanjem in preselitvijo okuženih iz domov v bolnice. Predvsem pa ne smejo bit skupaj zdravi in bolni varovanci skupaj po domovih. S Corono ni heca, kar se lepo pozna v sosednjem Trstu, kjer je žarišče epidemije v Fjk.

Če Coroni dodamo še sušo, požare, kak manjši potres, nas čaka težko leto. Za upokojence še kar finančno dobro, za zaposlene, posebno samozaposlene pa težko. S vrtnarjenjem pa tako, ker ni dežja od nikjer, se nima smisla mučiti vsak dan s zalivanjem solate, če niste v severnih regijah, raje kaka jagoda in jagodičevje več. Če imate vodo iz štirne, še gre, če pa je iz vodovoda, vas bo pošteno segrel račun za vodo.

In kdo je junak te Corona krize? Vsak, ki zdaj ostane doma, ki ne rine kot istrski osel v trgovino, če ima stvari doma, loto lahko počaka. Nagradne igre na spletu grejo normalno naprej, če ste izžrebani, boste v kakem tednu nagrado dobili. Sprehodi v okviru občine da, vrtnarjenje še bolj, domski pa, naj potrpe še kak mesec. Zdravi, vitalni, ki jih je manj kot 10 % po domovih, naj bodo posebej, če se čutijo, naj gredo do konca Corone k svojcem, če pa ostanejo v domovih, se jim mora omogočit, da so čim več časa zunaj na sprehodih in klopcah. Ti lahko pomagajo v domu, po svojih močeh, a ne brez maske.

Mladost je norost, skače čez most, ko pa pride starost, pade čez most.

Še več zanimivih kolumn boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.