Kako ohranjati sadje in zelenjavo dlje časa sveže?

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 28.2.2014
Če kupujete večje količine sadja in zelenjave, potem vam bo zelo prav prišel nasvet, kako ta živila čim dlje časa ohranjati sveža. Popolnoma preprosto je!
S pomočjo papirnatih brisač lahko ohranjate živilom svežino. (foto: www.123rf.com)
S pomočjo papirnatih brisač lahko ohranjate živilom svežino. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Najbrž se je tudi vam že zgodilo, da ste iz tržnice ali trgovine prinesli sveže sadje in zelenjavo, a je to dokaj hitro izgubilo svežino. Da se vam to ne bo več dogajalo, upoštevajte preprost in učinkovit trik.

Največji sovražnik svežine teh živil predstavlja vlaga. In zato upoštevajte preprosta pravila. Sadja nikoli ne perite vnaprej. Operite ga vedno tik, preden ga boste uporabili oziroma jedli. Pazite tudi, da sadje ne bo v vlažnem prostoru, da se nanj ne bo nabirala vlaga. Če se to zgodi, ga nežno obrišite s papirnato brisačo.

Enako je z zelenjavo. Ne perite je pred uporabo. Če pa na primer pripravljate solato vnaprej, jo operite, ne režite je z nožičem, ampak jo natrgajte z rokami. Tako boste preprečili, da bi začela rjaveti in po pranju jo osušite do suhega, preden jo zaprete v posodo ter shranite v hladilniku.

Če imate v hladilniku ali v hladnem prostoru shranjeno zelenjavo, pazite, da je ta ves čas suha. Če opazite kapljice, jih obrišite s papirnato brisačo.

Zelenjavo lahko ohranjate svežo tudi tako, da jo shranite v plastično vrečko, vanjo pa dodate tudi nekaj papirnatih brisač. Te bodo sproti vpijale vlago in ohranjale svežino živilom.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Divji kostanj – naravni zaveznik pri težavah z venami (+recepti za zdravilne pripravke)

Divji kostanj se ponaša z močnimi protivnetnimi in astr...

Najbolj uporabne aplikacije, ki vam olajšajo vsakdan in vas povežejo z bližnjimi

Pametni telefoni so postali del vsakdanjega življenja. ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Strokovnjakinja za prehrano razkrila, kako najlažje shujšamo

V prispevku boste našli nasvete strokovnjakinje, ki vam...

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Segrejte lovor in oljčno olje - tako zdravilno je!

Lovor je dobro poznan kot zdravilna in zelo aromatična ...

Tibetanski recept mladosti

Preprosto ga lahko naredite sami in si zagotovite zdrav...

Iz Jožičine kuhinje: Zdravilni napitki iz kopriv

Tokrat je Jožica Ostrožnik Iz Jožičine kuhinje pripravi...

Le nekaj minut in boleča hrbtenica bo preteklost!

Če imate tudi vi težave z bolečinami v križu, hrbtenici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.