Kvaliteten spanec je ključ do zdravja in dobrega počutja

Moje zdravje > Alternativa | piše: M. L. | 4.10.2017
Kvaliteten spanec je tisti spanec, ko se zjutraj zbujamo spočiti, naspani in polni energije. Kako to doseči?
Za dobro zdravje in počutje potrebujemo šest do osem ur spanja. (foto: pexels.com)
Za dobro zdravje in počutje potrebujemo šest do osem ur spanja. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Starejši ko smo, bolj se spomnimo, če smo se ponoči prebujali. Tudi zato starejši ljudje večkrat tarnajo, da ponoči niso dobro spali.

Spanje REM
Spanje je deljeno na več faz, te se največkrat izmenjujejo pet do šestkrat skozi noč. Štirje stadiji, od najbolj rahlega do najtrdnejšega, te pa se prekinjajo z REM spanjem. REM je spanje, v katerem sanjamo, mišice so sproščene, možganski valovi pa intenzivni.
Starejši potrebujejo od šest do osem ur spanja

Dejstvo je, da se čas spanja z leti skrajšuje. Tudi določene faze spanja se spustijo, po 65. letu je na primer nekoliko manj REM spanja kot pri mlajših odraslih in otrocih, lahko pa povsem izgine najgloblja faza spanja – to je 4 stadij.

Izpolnite nagradni kviz in osvojite knjigo Anksioznost za telebane in zeliščni čaj Lahko noč! Izžrebali bomo 3 srečneže, ki prejmejo paket za boljši spanec!

 

Nespečnost
O nespečnosti govorimo tedaj, ko imamo težavo, da zvečer ne moremo zaspati, se ponoči pogosto zbujamo, čez dan pa smo utrujeni in brez energije. O kronični nespečnosti pa govorimo takrat, ko te težave vztrajajo več kot mesec dni.

Razlogi za nespečnost so lahko različni, največkrat pa so povezani s stresom in nervozo. Veliko težav, pa čeprav se tega ljudje ne zavedaj,o povzročajo razna zdravila, tudi kronične bolezni, psihiatrične bolezni, pa tudi hrana. Nekateri so občutljivi že na glutamat, ki je kot aditiv dodan raznim okusnim juhicam ipd., nekaterim ne da spat kava in pravi čaj, če ga pijejo proti večeru.

Kako izboljšati kvaliteto spanja?
Pri stresu in živčnosti si lahko pomagamo sami že s tem, da uvedemo nek red, ritual, tehnike sproščanja, zelo dobro pa se obnese tudi baldrijan. V koreniki baldrijana je prek 100 različnih učinkovin, ki se med seboj podpirajo in delujejo pomirjujoče. Deluje močno, a hkrati nežno, saj ne poruši normalne arhitekture spanja kot to naredijo vsa sintezna pomirjevala in uspavala. Pomirjenje seveda nastopi, če je izvleček pravilno pripravljen in v pravem odmerku.

Kaj pa uspavala in pomirjevala?
Če je izvorna težava za nespečnost nervoza in nemir, kot posledica hudih stresov v družini, hormonskih sprememb v menopavzi ali preprosto rahlih živcev ob starosti, takrat za kratek čas zdravnik predpiše uspavalo ali pomirjevalo. Zavedati pa se moramo, da s temi zdravili porušimo normalno spanje. Deprimirajo tudi center za dihanje (problematično pri nočni apneji, tudi problematično pri astmatikih in ljudeh s KOPB), ker se predvsem pri ženskah nekatera uspavala počasi izločajo iz telesa. To se zjutraj kaže kot zmedenost, šibkost v mišicah in s tem povezani padci ter slabše spominske funkcije.

Zdravila za kratkotrajno pomoč so dobrodošla, učinkovita in potrebna. Poudarek je na kratkotrajni uporabi, saj je problematično pri njih to, da se sčasoma učinek zmanjša, da moramo za isti efekt pojesti večje odmerke, s tem je več stranskih učinkov in težko se jih odvadimo.

Izpolnite nagradni kviz in osvojite knjigo Anksioznost za telebane in zeliščni čaj Lahko noč! Izžrebali bomo 3 srečneže, ki prejmejo paket za boljši spanec!

 

Motnje spanja in nemirne noge
Nočne more so motnja spanja. Včasih se pojavljajo pri psihiatričnih bolnikih, kakšnih zdravilih, včasih pa po velikih obremenitvah, utrujenosti, po pitju alkohola.

Nemirne noge pa so precej pogost pojav in se pojavijo tik pred spanjem. Onemogočajo, da ljudje lahko zaspijo. Ljudje se počutijo zelo neprijetno, ker se noge premikajo nehote in zato težko zaspijo.

Kako si lahko pomagamo sami?
Priporočljivo je, da se pri težavah, pri motnjah spanja in nemirnih nogah, pričnemo ukvarjati s športom. Raziskave pa so pokazale tudi, da imajo ljudje, ki imajo nemirne noge, manj železa v krvi. Zato je ob tej težavi dobro preveriti tudi krvno sliko.

Prekomerna vzdražnost živčevja pa je povezana tudi z neravnovesjem magnezija in kalcija. Magnezij pomiri živčevje, zato ga dodajajte prehrani, poskusite pa lahko tudi z baldrijanom. Raziskava je namreč pokazala, da je baldrijan kos tudi tej težavi.

Za naročilo brezplačne brošure pokličite na 080 32 35 ali izpolnite spletni obrazec.

 

Biološka ura
Spanje uravnavajo hormoni, ki imajo cirkadiani ritem. V naših možganih je biološka ura, ki lahko dela samostojno, lahko pa jo zmoti svetloba – ta podaljša čas budnosti. Biološka ura je povezana s hormonom melatonin, ki se začne bolj izločati, ko mrežnica očesa zazna pojemanje svetlobe. V krvi ali slini ga detektiramo okrog 21. ure. Če bi živeli v naravi brez elektrike, bi nas biološka ura popeljala v svet sanj, ko bi se ustvarila dovolj velika raven melatonina. Ker pa je zunanjih dejavnikov veliko, ta ritem zmedemo. Zato moramo sami vedeti, kdaj je čas za spanje, spati moramo v enem kosu in vsak dan ob približno istem času. Strokovnjaki svetujejo, da se v posteljo odpravimo ob 22. uri in spimo do 6. ure zjutraj.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Promocijsko sporočilo

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.