Morfološki tipi telesa: Kateri je vaš?

Aktualno > Zanimivosti | piše: Helena Primic | 18.1.2024
Ste jetrni, srčni, vranični, pljučni ali ledvični tip človeka? Preverite v članku, kjer boste našli tudi nasvete, kakšna prehrana je primerna za vaš morfološki tip.
Največkrat smo mešanica več morfoloških tipov, vendar en od glavnih petih tipov prevladuje. (Foto: Freepik.com)
Največkrat smo mešanica več morfoloških tipov, vendar en od glavnih petih tipov prevladuje. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Včasih je za to, da se rešimo kroničnih zdravstvenih težav ali končno uspešno shujšamo, dovolj le to, da začnemo upoštevati prehranske smernice in življenjske nasvete glede na naš morfološki tip telesa.

Po tradicionalni kitajski medicini namreč vsak človek spada med enega od petih morfoloških tipov: jetrni, srčni, vranični, pljučni in ledvični tip človeka. Seveda smo lahko tudi mešanica več tipov, vendar en vedno prevladuje.

Preverite, v katerega spadate.

 

1) JETRNI TIP

Zunanji videz: Ljudje z jetrnim tipom imajo skladno in mišičasto telo z ozkimi boki in pasom ter širokimi rameni, nekoliko temnejšo polt, ki zelo hitro porjavi, močne in bujne lase (po navadi črne barve), nizko čelo in poudarjeno čeljust ter tanka usta.

Osebnostne lastnosti: Radi so v središču pozornosti, želijo si biti najlepši, najpametnejši in najboljši, vedno imajo prav in brez težav sebe dajo na prvo mesto. Pogosto so perfekcionisti, so zelo odločni in ambiciozni ter uživajo v vlogi vodje.

Barva: zelena

Okus: kislo

Šibka točka: Če so njihova jetra, ki so njihova najšibkejša točka, zamašena in slabo delujejo, postanejo vse bolj agresivni, nepotrpežljivi, nemirni, ljubosumni in brezsrčni. Njihove misli postajajo vse bolj negativne in črnoglede, lahko postanejo tudi hudobni.

Najpogostejše težave: celulit, mastni lasje, občutljive oči, ki se rade solzijo, pečejo in srbijo, na koži pike, lise in madeži, pa tudi izpuščaji in ekcem, zvini in nategi mišic, zaprtost, zakisanost telesa, težave s ščitnico.

Hrana, ki šibi jetra: čokolada (tudi 100%), kava, oreščki, mlečni izdelki, pomaranče in paprika (tudi v prahu).

Hrana, ki jetra krepi: radič, koromač, kopriva, regrat, por, artičoka, špinača, bazilika, jajca, belo meso, kozje mleko, ananas, gozdni sadeži, jagode, češnje, mango, granatni jabolko, rž, limona, janež, kurkuma in curry ter vse grenčine.

 

2) SRČNI TIP

Zunanji videz: Ljudje s srčnim tipom so močne in robustne postave s povešenimi rameni, kratkim vratom, širokim pasom in boki ter obilnimi stegni. Imajo polne ustnice in okrogel obraz v obliki srca. Lase imajo mehke in tanke, njihova lička so pogosto rdeča.

Osebnostne lastnosti: So vesele in ekstravertirane narave, imajo veliko prijateljev ter želijo vsem ustreči. Hkrati so tudi zelo ljubeči in sočutni, uživajo ko lahko drugim prisluhnejo in jim pomagajo. Ženske s srčnim tipom imajo pogosto veliko otrok. Živijo zelo hitro in so zelo energični, veliko tudi govorijo.

Barva: rdeča

Okus: grenko

Šibka točka: Če njihova energija srca zastaja, postanejo nemirni, razdražljivi in ljubosumni. Posebej pozorni morajo biti na znake izčrpanosti in srčnega deficita (grba na vratu in zatekanje nov), ki lahko vodi tudi do srčne kapi.

Najpogostejše težave: Ker je srčni tip človeka rojen gurman, ki obožuje hrano, so njihova najpogostejša težava odvečni kilogrami, sicer pa imajo največkrat težave tudi z močnim potenjem (še posebej v hrbet, glavo in prsi), povišanim telesnim pritiskom in nenadno srčno kapjo.

Hrana, ki šibi srce: kruh in vsi izdelki iz moke (predvsem zvečer), kava, kakav (tudi 100%), čaj, cigareti, mandeljni in tudi mlečni izdelki, če je deficit srca močan. Previdno tudi z grenkobami (vsa zelišča je najbolje uporabljati sveža), ki izsušijo vse tekočine v telesu in tako povzročijo deficit ledvic. Če pa v telesu ni dovolj tekočin, le te ne pridejo okrog srca, da bi ga ohladile, kar lahko pripelje tudi do infarkta.

Hrana, ki srce krepi: čim več svežega sadja in zelenjave (predvsem za večerjo naj bo samo zelenjava), prosena kaša, semena, ribe, korenček, komarček, zelena in tofu.

 

3) VRANIČNI TIP

Zunanji videz: Ljudje z vraničnim tipom imajo okroglo obliko telesa, pri kateri ni zaznati pasu, in enega ali celo dva podbradka. Tkiva so mlahava in ohlapna ter z veliko celulita in nagnjenostjo k zastojem tekočin. Oči imajo svetle in okrogle ter značilno svetlo polt, ki na soncu hitro pordeči. Značilni so zatečeni podočnjaki in redki lasje, lahko tudi plešavost, tudi pri ženskah. Tudi zelo suha oseba je lahko vraničnega tipa, če ima mlahava tkiva in veliko celulita.

Osebnostne lastnosti: So zelo počasni, rutinski, pogosto zmedeni in brezvoljni, lahko tudi leni. Imajo slab spomin, zaradi pasivnosti (enostavno brez vprašanj vzamejo, kar jim je ponujeno, brez nekih pričakovanj in želja) pa jim pogosto primanjkuje lastne vrednosti in morale. Tako so pogosto tudi arogantni, prepotentni in brezsramni.

Barva: rumena

Okus: sladko

Šibka točka: Čeprav je na prvi pogled videti, da je v sodobni družbi največ vraničnega tipa, je med njimi veliko pridobljenih vraničnih tipov, saj sodoben način življenja ta tip spodbuja. Tako imamo vse več vodljivih in apatičnih ljudi, ki ne znajo več razmišljati s svojo glavo.

Najpogostejše težave: celulit in odvečni kilogrami, nenasitna lakota po sladkem, strije, gube, bolečine, krčne žile, plešavost, sindrom razdražljivega črevesja in kandidiaza, popuščajoče srce, revmatoidni artritis, endometrioza in ponavljajoči splavi.

Hrana, ki šibi vranico: sladkor (predvsem po 15. uri), pšenična moka in vse ostale bele moke, mlečni izdelki, banane, krompir, oreščki in čokolada (tudi 100%),

Hrana, ki vranico krepi: prosena kaša je prava kraljica za vranične tipe, krepijo pa jo tudi surovo korenje, brokoli, datlji in njivska preslica.

 

4) PLJUČNI TIP

Zunanji videz: Ljudje s pljučnim tipom so vitke in srednje visoke postave s širokimi rameni in ozkimi boki. Imajo svetlo in gladko kožo kot porcelan, pogosto so rdečelasi in pegasti, oči jim rahlo izstopajo navzven.

Osebnostne lastnosti: So melanholične narave, saj pljučem, ki so osnova za dihanje in elastičnost kože, vladajo naslednja čustva: žalost, depresija, melanholija in jok.

Barva: bela

Okus: pikantno

Šibka točka: Ko so pljuča v deficitu, človek postane pesimističen, črnogled, kritičen, skeptičen in čustveno hladen, nedostopen.

Najpogostejše težave: Pljučni deficit se kaže kot pljučne težave (od kašlja in bronhitisa do pljučnic in astme), izcedek iz nosu in alergije, laringitis, luskavica in dermatitis, izsušenost kože, las in sluznic.

Hrana, ki šibi pljuča: pšenična moka in vsi izdelki iz nje, mlečni izdelki ter vsi izdelki, ki spodbujajo nastajanje sluzi, tudi med.

Hrana, ki pljuča krepi: oves, rumeno proso, paprika, kokošja juha, gorčica, pekoča paprika, poper, ingver, žafran, mandeljni, breskve, kutine, lipov čaj in hren.

 

5) LEDVIČNI TIP

Zunanji videz: Ljudje z ledvičnim tipom so suhi, visoki, z dolgimi okončinami in tankimi kostmi (pravimo, da jih je sama kost in koža). Ženske imajo majhne prsi. Imajo podolgovat obraz, visoko čelo, bledo kožo, podočnjake, tanke ustnice in šibke (pogosto skodrane) lase.

Osebnostne lastnosti: Imajo zelo malo energije, so sramežljivi in po naravi introvertirani, neodločni in negotovi, tudi bojazljivi in nestabilni. Ker se nezavedno zavedajo, da imajo malo rezerve in se morajo »čuvati«, so vse življenje previdnejši. Ker so zelo občutljivi na mraz, ne marajo hladne vode in mraza na splošno.

Barva: črna

Okus: slano

Šibka točka: Ko je ledvični tip v deficitu, to v njem sproža paniko, tesnobo in pomanjkanje samospoštovanja. Zboli lahko tudi za paničnimi napadi, depresijo in epilepsijo.

Najpogostejše težave: Ledvični tip je nagnjen predvsem k vnetju sečil, mehurja in rodil (posledica je lahko tudi neplodnost) oziroma genitalij, zato je priporočljivo, da pogosto jemlje sredstva za krepitev imunskega sistema.

Hrana, ki šibi ledvica: vse hladne pijače in hrana iz hladilnika oz. zamrzovalnika, sladkor in vsa sladila, mleko in mlečni izdelki.

Hrana, ki ledvica krepi: fižol, polenovka, kapre, črne olive, čičerika, vsa temnolistnata zelenjava, leča, kislo zelje, bučna semena, lan, brokoli, cvetača, gobe, šparglji, murve, žižole, kostanj, svinjska mast in vsa zdrava slana hrana, saj slan okus telo greje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Najnovejše iz raziskav: ali je savna odrešitev za ljudi z depresijo?

Raziskovalci odkrivajo, da naj bi imeli ljudje, ki trpi...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.