Okrogla miza: Kakovostno bivanje starejših

Aktualno > Dogodki | piše: Sobivamo.si | 28.2.2018
V Veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica je danes potekala okrogla miza z naslovom »Slovenija razvija nove možnosti za kakovostno bivanje starejših«.
Lucija Mozetič, predsednica Društva upokojencev Nova Gorica
Lucija Mozetič, predsednica Društva upokojencev Nova Gorica
Lucija Mozetič, predsednica Društva upokojencev Nova Gorica Okrogla miza projekta Sobivamo v Novi Gorici.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Na njej so svoja razmišljanja podali strokovnjaki iz različnih področij, ki so s tematiko bivanja starejših povezani. Slovensko prebivalstvo se stara, saj je delež starejših od 65 let v letu 2013 presegel 17 odstotkov celotne populacije. Ministrstvo za okolje in prostor je zaradi demografskih sprememb in staranja prebivalstva okrepilo politike, ki se dotikajo starejših in kakovosti njihovega življenja. Med pomembnejše cilje prenovljenega nacionalnega stanovanjskega programa sodi prav primerno bivanjsko okolje za starejše. V okviru projekta Sobivamo tako ministrstvo skupaj s partnerji starejše seznanja z novimi možnostmi bivanja v tretjem življenjskem obdobju. Mednje sodi tudi sobivanje, kjer v skupnosti živi več starejših oseb. Model, ki je v tujini že dolga leta prisoten in uveljavljen, pri nas pa se z njim šele spoznavamo, omogoča starejšim, da živijo skupaj, si s tem znižajo življenjske stroške, delijo opravila, se družijo in krepijo svojo socialno mrežo.

Lidija Stebernak, državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor, je ob tej priložnosti povedala, da se slovenska družba stara hitreje kot družbe v Evropski uniji, tako namreč kaže statistika. MOP se skupaj s partnerji sooča s temi demografskimi izzivi. »Sprejeli smo kar nekaj strateških dokumentov, sedaj pa jih je potrebni spraviti v življenje in pripraviti uporabne zakonske ter pravne podlage za to.« Izpostavila je tudi, da s projektom Sobivamo želijo predstaviti in kasneje tudi ponuditi starejšim dodatne možnosti bivanja, ki pridejo v poštev med bivanjem doma in med potrebo po institucionaliziranem bivanju. Kot ugotavlja, glede na razmišljanja ob dosedanjih okroglih mizah, želijo starejši ostati čim dlje prav v domačem okolju, ki pa si ga lahko prilagodijo, glede na njihove potrebe. Prav tako zanimanje za nove oblike bivanja in za sobivanje narašča, ideje za projekte v lokalnih okoljih se porajajo in pričakovati je, da bo ustvarjenih kar nekaj vzorčnih primerov.

Po besedah mag. Marinke Saksida, vodje oddelka za družbene dejavnosti v Mestni občine Nova Gorica, se v občini intenzivno ukvarjajo s potrebami starejših; tako na nivoju tega, kar zahteva zakon, kot tudi širše ponudbe programov. Pri tem so precej uspešni, saj novosti razvijajo na osnovi realnih podatkov iz terena.

O konkretnih projektih, ki že potekajo, ter o željah, potrebah in razmišljanjih starejših, pa so spregovorile Lucija Mozetič, predsednica Društva upokojencev Nova Gorica, Ivanka Drnovšček, predsednica Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica, ter Tanja Peloz in Tina Krog, strokovni sodelavki Doma upokojencev Nova Gorica in DCA Hiša dobre volje. Veliko se že ukvarjajo z izzivi, ki jih prinaša sprememba demografske strukture, še več je novih idej in potreb ter načrtov, ki bodo v prihodnjih letih nedvomno obrodili številne dobre sadove. Vsi tudi opažajo, kako pomembno je, tako za starostnike, kot za njihove svojce, da se dobro počutijo, da se družijo med seboj, da se počutijo koristne in varne. In kot so ugotavljali govorci in udeleženci tudi na minulih okroglih mizah, je potrebno veliko sodelovanja različnih institucij, strokovnjakov in uporabnikov.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.