Otroci in mladostniki potrebujejo našo podporo

Moj čas > Dogodki | piše: Ozara Slovenija | 19.11.2022
V Sloveniji se že šesto leto zapored, pod okriljem Ameriške fundacije za preprečevanje samomora (American Foundation for Suicide Prevention), pridružujemo mnogim državam sveta, ki tretjo soboto v novembru opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo svojci po smrti bližnjega družinskega člana zaradi samomora.
Prižgimo svečko upanja. (Foto: Jure Kotnik)
Prižgimo svečko upanja. (Foto: Jure Kotnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Združenje Ozara Slovenija, Inštitut Rahločutnost in Med.Over.Net tudi letos vabijo k skupni obeležitvi Mednarodnega dne solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega (International Survivors of Suicide Loss Day ali krajše Survivor Day), tokrat pod geslom: »Otroci in mladostniki potrebujejo našo podporo«, ter k prižiganju svečke upanja in solidarnosti.

V letu 2021 je samomor prizadel kar 432 družin v Sloveniji, 63 družin več kot leta 2020. Med prizadetimi so tudi otroci in mladostniki, ki so izgubili starša, sorojenca, drugega družinskega člana ali celo sošolca in prijatelja. Mladi med 15. in 19. letom starosti so bili namreč v preteklem letu tudi ena najbolj ogroženih starostnih skupin, v kateri se je samomorilni količnik[1] povečal za 48,7 odstotkov. Zato je ključnega pomena, da mladi v stiski ne ostanejo sami in da dobijo pravočasno strokovno pomoč, da lažje izrazijo svojo stisko in spregovorijo o travmatični izkušnji.

 

Kako lahko podpremo otroke in mladostnike?

Samomor je družbeni problem in ne samo problem družine ali posameznika. Vsi lahko pripomoremo, da bi bile posledice doživete travme manjše. Pri mladih ima, ob družini, najbolj pomembno zaščitno in preventivno vlogo šola, saj je dostopna vsem učencem in dijakom, poleg tega v njej preživijo pomemben del svojega vsakdana. V šoli lahko učitelji in drugo osebje relativno zgodaj zaznajo spremembe v vedenju učencev in dijakov, prepoznajo znake čustvenih stisk in nudijo prvo psihosocialno pomoč ter svetovanje v primeru stiske. Po drugi strani pa v primeru, ko se zgodi samomor, lahko ustrezno ukrepajo in se odzivajo na potrebe učencev, dijakov in učiteljev, ki so v čustveni stiski. Smernice za preventivo in postvencijo[2] v šoli so objavljene v priročniku Ko se zgodi samomor učenca ali dijaka[3], v pomoč pa so tudi druga spletna gradiva in knjige, ki pomagajo pri razumevanju travme in izgube po samomoru ter so v pomoč in podporo pri prvih korakih okrevanja.

 • Konec molka: Kako naj otroka, ko doživi travmatično izgubo matere ali očeta, podpremo in mu pomagamo[4]: Knjiga avtoric Violete Irgl in Jane Debeljak je zakladnica znanj iz terapevtske prakse dela z otroki in mladimi, prepletena z osebnimi zgodbami. Namenjena je žalujočim, ki so doživeli travmatično izkušnjo izgube, tistim, ki bi radi pomagali nekomu v stiski, in strokovnjakom.
 • Zakaj tako boli? - Ko zaradi samomora izgubimo najbližje[5]: Knjižica psihoterapevtke Violete Irgl preko resničnih zgodb opisuje, kako pristopiti k žalujočemu in kako poskrbeti tudi zase.
 • Novo upanje: socialna bližina kljub fizični razdalji[6]: Dodatek knjižici Zakaj tako boli?, je nastal med epidemijo koronavirusa in zajema številne praktične nasvete, kako ravnati v različnih situacijah.
 • Gugalnica[7]: Stripovski prvenec ilustratorja in striparja Gašperja Rusa ter scenarista Žige Valetiča je osebna pripoved o samomoru skozi otroške oči, ki nagovarja in je v podporo žalujočim;
 • Mala Sončna Žarkica in zajčja družina[8]: Terapevtska knjižica otroškega psihologa Christofa Lehmanna je namenjena predvsem predšolskim otrokom, ki se spopadajo z izgubo starša.
 • Ko izgubiš … zgodba o prebolevanju samomora v družini[9]: Osebna izpoved avtorice Anje Klančar, ki je zaradi samomora izgubila oba starša, nudi oporo žalujočim in daje navdih vsem, ki trpijo zaradi hudih izgub.

 

PRIŽGITE SVEČKO UPANJA IN SOLIDARNOSTI

Ob Mednarodnem dnevu solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega, v soboto, 19. novembra 2022, ob 20. uri

na oknu svojega doma prižgite svečko upanja in solidarnosti

ter tako podprite žalujoče svojce.

 

Kam po pomoč

Prvi vir strokovne pomoči je izbrani osebni zdravnik ali šolski/a svetovalni/na delavec/ka.

Kadar je stiska zelo huda in/ali osebni zdravnik ni dosegljiv, se lahko obrnete neposredno na nujne številke:

 • dežurnega zdravnika,
 • dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice,
 • reševalno službo (112) ali
 • urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani (01 475 06 70).

Za podatke o ustreznih oblikah pomoči ali samo za podporo in pogovor se lahko obrnete tudi na telefone za pomoč v stiski:

 • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro) Klic je brezplačen.

Drugi viri pomoči in informacij:

 • https://zivziv.si
 • Mladinska spletna svetovalnica tosemjaz.net
 • Svetovalnice za psihološko pomoč Posvet - Tu smo zate:
  • svetovalnice v Ljubljani, Kranju, Postojni, Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Murski Soboti, Sevnici, Portorožu, Idriji, Mariboru, Zagorju ob Savi, Novem mestu, Tolminu, Ilirski Bistrici ali na Jesenicah: naročanje po telefonu 031 704 707 vsak delovni dan ali po e-pošti info@posvet.org.
  • svetovalnice v Celju, Laškem in Mozirju: naročanje po telefonu 031 778 772 ali po e-pošti celje@posvet.org.
 • https://www.zadusevnozdravje.si/kam-po-pomoc/mreza-virov-pomoci/ - mreža virov pomoči na področju duševnega zdravja s kontakti.

 

[1] Samomorilni količnik predstavlja število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev (vir: /www.nijz.si/sl/svetovni-dan-preprecevanja-samomora-v-2022)

[2] Izraz, ki ga je prvi uporabil klinični psiholog in suicidolog Edwin S. Shneidman in ga opredelil kot pomoč osebam, ki jih je prizadel samomor bližnjega.

[3] Priročnik je v elektronski obliki dostopen na www.nijz.si/sl/publikacije/smernice-za-postvencijo-v-soli-ob-samomoru-ucenca-ali-dijaka.

[4] www.konecmolka.com

[5] Elektronska verzija je dostopna na http://www.ozara.org/2018/11/15/zakaj-tako-boli, brezplačen tiskan izvod lahko naročite na telefonski številki Ozara Slovenija: 02 33 00 444 ali info@ozara.org.

[6] Elektronska verzija je dostopna na http://www.ozara.org/wp-content/uploads/2020/11/Dodatek_Zakaj-tako-boli-19.11.2020.pdf, brezplačen tiskan izvod lahko naročite na telefonski številki Ozara Slovenija: 02 33 00 444 ali info@ozara.org

[7] https://www.mohorjeva.org/izdelek/gugalnica

[8] https://www.sanje.si/mala-soncna-zarkica-in-zajcja-druzina-ozara-slovenija-8211-nacionalno-zdruzenje-za-kakovost-zivl.html

[9] https://www.druzina.si/knjiga/ko-izgubis

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Metka Klevišar: HIŠO PA MORAM IMETI

Mnogi so v to res tako zelo prepričani, da se je nočejo...

Nevidni svet - fotografska razstava, ki jo je treba doživeti

Vse do sredine julija lahko v Ljubljani, v Knjižnici za...

Izšla je junijska revija Vzajemnost 2024

Kot pravi Zoran Jelenc, doktor pedagoških znanosti, psi...

356 dni soustvarjanja enakosti v zdravstvu, farmaciji in medicini

Slovensko združenje poslovnih žensk v zdravstvu, farmac...

Spoštljivo nagovarjanje starejših

O starosti in njenem doživljanju je veliko znanega, vse...

Ljubljanska vinska pot – že 15. junija!

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Metka Klevišar: NAPOVEDALI SO MU SAMO ŠE TRI MESECE

Zanimivo mi je bilo poslušati zgodbo starega gospoda, k...

Zavod Opro vabi na tri pogovorne dogodke

Preden se poslovimo za čas poletja, so v Zavodu Opro za...

Na medvedji vikend se brezplačno zapeljite do ZOO Ljubljana

Na Trgu republike bodo nocoj odprli razstavo UNITED BUD...

Dogodek za vse generacije: Dan soseda v Centru Rog

V Centru Rog bo v soboto, 1. junija 2024, ves dan potek...

Ob svetovnem dnevu multiple skleroze: Za enakovredno vključitev v življenje

»Multipla skleroza ne pomeni konca življenja, zato si v...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.