Uspešno hujšanje v menopavzi: Čas je za akcijo!

Moje zdravje > Alternativa | piše: Vesna Cetinski | 25.4.2018
Čas je za akcijo, poletje se približuje, radi bi shujšali nekaj kilogramov zaradi boljšega počutja pa tudi zaradi zdravja.
Tudi v menopavzi si lahko izboljšamo zdravje, počutje in shujšamo, pravi Vesna Cetinski. (foto: osebni arhiv)
Tudi v menopavzi si lahko izboljšamo zdravje, počutje in shujšamo, pravi Vesna Cetinski. (foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Iz prehrane smo izločili vse sladkorje, kar pomeni tudi priloge (makaroni, bel riž, ves kruh, ponfri, moko, kosmiče...) ter prigrizke (razne sadne ploščice, sadne jogurte, sladko sadje, rogljiček..itd.). Kaj pa še preostane?

Zelenjava, malo mesa, zmerno sadja, maščobe

Obroki naj temeljijo na zelenjavi, malo mesa in maščobah. Maščobe so izjemno pomembne. Desetletja so nas prepričevali, da so maščobe slabe ter, da jih je potrebno zamenjati z margarino ter izdelki brez maščob. Sedaj se je plošča obrnila, ter priznavajo, da so maščobe kljub temu koristne za telo ter da nevarnost za zdravje tiči v sladkorju. V tem tekstu se bom osredotočila le na pomen maščob pri hujšanju. Jejte hrano, ki vsebuje precej maščob in sicer: avokado, oreščke, slanino, sardele, maslo, kvalitetna olja...

Nič prej ne boste shujšali, če boste jedli izdelke z odvzeto maščobo. To enostavno ne drži! Kot napr.: mleko in mlečne izdelke z manj maščob, margarino, manj mastne sire... Zelo pogosto imajo ti izdelki res 0,0 % maščob, imajo pa veliko sladkorja in pa ojačevalce okusa. Pa še industrijsko so sprocesirani, kar jim odvzame njihovo biološko vrednost.

Pomen maščobe v hrani

Maščoba v hrani vam bo dajala dolgotrajen občutek sitosti, saj se v telesu počasi razgrajuje. Telo počasi črpa gorivo iz maščob za svoje energetske potrebe. Če boste jedli več maščob, ne boste imeli potrebo po sladkih stvareh. Če vas pograbi potreba po sladkarijah, le pojejte košček slanine ali mastnega sira, takoj vas bo minilo.

Količina maščob seveda ne sme biti velika, saj bo v nasprotnem telo pridobivalo vse gorivo iz zaužitih maščob, tiste v telesu pa vam bodo ostajale. Govorim o majhnem koščku slanine, malo masla, en avokado, itd..

Ne pretiravajte. Hrane ni potrebno dušiti na sopari, brez maščob, temveč jih lahko pečete na olju, maslu, svinjski masti, na gheeju (prečiščeno maslo). V hrano torej vključujte maščobe, ki vam bodo dajale dolgotrajen občutek sitosti ter obdržale sladkor v krvi na nizki ravni. Za razliko od OH in sladkorjev v hrani, po katerih smo zelo hitro zopet lačni. Sladkorji, kot energetski vir telesa, se namreč hitro razgradijo, odvečni se uskladiščijo in zopet smo lačni. To je začaran krog stalne lakote pri katerem seveda moramo pojesti 5 obrokov na dan. 

Zelenjava je kraljica vašega krožnika

Od zelenjave dajte prednost sezonski, lokalno pridelani zelenjavi. Poudarek naj bo na zeleni zelenjavi. Pojejte tudi malo mesa, tistega, ki ga pač imate radi. Razmerje med zelenjavo in mesom mora biti v bistveno korist zelenjave. Veliko zelenjave in malo mesa. Vegetarianci sami veste, kaj morate jesti, da vnesete v telo dovolj potrebnih snovi. Jejte pa čim manj različnih nadomestkov mesa, ki so industrijski izdelki.

Sama uživam tudi mlečne izdelke. Delam si kefir. Nekateri odsvetujejo mleko. Pri tem načinu hujšanja, uživanje ali ne mleka, ne igra nobene vloge. Pomembno je le, da ne kupujete sadnih jogurtov ipd..., ki vsebujejo veliko sladkorja. Če kupujete nadomestke kravjega mleka (sojino, ovseno...), poglejte na deklaracijo, ali ne vsebujejo tudi sladkor.

S sadjem ne pretiravajte, kar smo v zadnjih letih še prepogosto počeli. Napr: cela posoda mandarin ali pa pomarančni sok iz 5 pomaranč. To je pretiravanje, ki ima za posledico prevelik vnos sladkorjev. Trebušna slinavka pa je preobremenjena. Pijte naravne limonade, pojejte jabolko in še kakšno sezonsko sadje, ki ni do vas prepotovalo pol sveta.

Tako se prehranjujem več kot 1 leto. Ravno v teh dneh so mi podrobno pregledali  kri in urin. Še nikoli nisem imela boljših rezultatov analize: ni povišanega holesterola ali sladkorja, nisem slabokrvna (vse življenje sem se bojevala s tem, še posebno v času vegetarianstva), zaloge mineralov v telesu so optimalne (kalij, kalcij...). Skratka, kljub uživanju živalskih maščob (v zmernih količinah seveda), je moja raven obeh holesterolov, optimalna.

Sedaj pa k bistveni vsebini tega načina hujšanja. Temelji pa na vmesnem postenju.

Kaj je vmesno postenje

Telo za svoje delovanje potrebuje snovi, ki jih pridobi iz hrane, ki jo uživamo. Ima pa telo tudi samoočiščevalni mehanizem, ki se aktivira v času, ko se postimo. Ravno ta mehanizem, ali  "self eating" proces, je bil predmet preučevanja Japonskega znanstvenika, ki je za svoje delo dobil Nobelovo nagrado za medicino leta 2016. Njegova ekipa znanstvenikov je namreč dokazala to, kar so naši predniki že dolgo vedeli; da je postenje izredno zdravo.

V času torej, ko v telo ne vnašamo hrane, telo za svoje energetske potrebe preživetja prične črpati zaloge, ki so po telesu shranjene v obliki maščob in hkrati za svoje delovanje iz celic odnaša vse, kar vanje ne sodi (škodljive in pogosto rakotvorne snovi). Te snovi v nadaljnjem procesu poskuša pretvoriti v hrano. Kar pa ni mogoče, izloči preko prebavnega traku. 

Vmesno postenje pomeni, da se postimo le del dneva, preostali del dneva pa pojemo 2 do max 3 obroke. To torej ni postenje dneve in dneve, temveč je ritem prehranjevanja ZNOTRAJ ENEGA DNEVA, pri katerem telesu pustimo nekaj ur, da aktivira svoj očiščevalni mehanizem.

Kako pričeti

Razdelite si ure dneva na tretjine. V 2/3 ne jeste, v 1/3 pa jeste. Torej 16 ur ne jeste, v 8 urah pa pojeste 2 ali morda na začetku 3 obroke.

Do prvega obroka, ki je napr. Ob 10. ali  11. uri, le pijete. Kavo s smetano, z mlekom, pijete čaje, limonado, vodo...Nikakor sadja niti sadnih sokov!! Potem pojeste prvi obrok. Napr.: jajca s slanino (ali malo mesa), zelenjavo, malo maščob, jogurt v katerega ste vmešali semena in malo suhega sadja. Ali pa popijete zelenjavni sok, v katerega zmešate poljubno zelenjavo s semeni ipd.

Drugi obrok pojejte najkasneje 8 ur od prvega obroka. Če ste vmes lačni, morda še manjši obrok, kakšen jogurt, oreščke, avokado. Zadnji obrok, ki je najkasneje 8 ur od prvega,  je zopet sestavljen iz zelenjave in še česa. Lahko tudi juha, enolončnica ipd..Jejte, kar je glede na sezono najbolj primerno in kar ste sicer vajeni jesti in tudi radi jeste.

Bistveno je, da telesu pustite, da v 16 urah, ko ne jeste ničesar, le pijete,  aktivira samoočiščevalni proces in v tem času za svoje delovanje intenzivno črpa maščobne zaloge. Najbolj aktivno se to dogaja med spanjem, saj je takrat raven kortizola, stresnega hormona v krvi najnižja (zato je sprehod najboljša vadba, saj znižuje raven stresnega hormona v krvi). Ta proces boste verjetno prevzeli postopoma, ne gre čez noč. Najprej pomikajte čas do prvega dnevnega obroka proti 12. uri. Sama pojem prvi obrok okrog 10. ure. Popoldan morda kefir ipd. Zadnji obrok pojem najkasneje okrog 17. ure. Potrebovala sem približno 1 mesec, da sem ujela dnevni ritem. Na mesec sem shujšala približno 2 kg (prej več kot manj). 

Koristi vmesnega postenja

Znanstveniki so dokazali koristi takega načina prehranjevanja: hujšamo, vendar ob tem ne izgubljamo mišično maso temveč le maščobo. Hujšamo torej brez ohlapne kože, pospešeno se izloča rastni hormon, kar upočasni vse procese staranja v telesu (tako fizične kot psihične), bistveno se izboljšajo umske sposobnosti, telo neprestano iz celic odnaša snovi, ki so nevarne našemu zdravju in ki bi eventuelno lahko povzročile bolezen, postanemo bolj odporni proti bolezni, polepšamo se.

Tak način dnevnega postenja vam bo bistveno okrepil zdravje, ampak res bistveno. Manj boste bolni, bolj odporni, psihično bolj stabilni ter bistrejši v mislih, mirnejši. Bistveno boste upočasnili staranje telesa. Ti učinki so znanstveno dokazani ter delujejo pri vseh ljudeh, ki se postijo na tak način. To vmesno postenje naj postane vaš običajni dnevni ritem prehranjevanja. Telo vam bo hvaležno.

To vse velja za povprečno zdravo osebo, v srednjih letih in kasneje. Tisti, ki imate kronične presnovne bolezni sami veste, kaj od tega pride za vas v poštev. 

Sedaj ni več izgovorov, da ne veste kako pričeti, kaj jesti itd. Danes lahko pričnete: najprej na enourni sprehod (ne prehitra hoja, počasna pa tudi ne), nič sladkorja in vmesno postenje. Za družino kuhajte kot ste do sedaj, saj za vašo okolico to ne sme biti revolucija v kuhinji. Le sebi na krožnik odmerite, kar veste da je prav. Če vas popade lakota, pojejte malo maščobe. Jaz pojem manjši košček slanine, manj slane, ali pa nekaj oreščkov makadamije. Takoj me mine. Ne štejte kalorije, ki jih pojeste. Jejte dokler niste siti. 

Pokažite se svetu v svoji najlepši luči. Telo je kočija, v kateri se pelje vaša duša. Od vas ( vaše volje)  je odvisno, v kakšni kočiji želite, da se vaša duša pokaže svetu. Življenje je prekratko, da bi se naokrog vozili v nemarni in razmajani kočiji. Če cenite svoje življenje, potem boste cenili tudi svoje telo, saj brez telesa, ki ga imate, tudi življenja nimate.

Vesna Cetinski, avtorica portala Lepa, zdrava, zadovoljna, bo svoje izkušnje delila tudi z bralci portala MojaLeta.si. Še več o njej pa boste našli tukaj in tukaj.

Za pomoč in medsebojno vzpodbudo pri vmesnem postenju sem odprla facebook skupino. Sem se lahko priključite za dodatne info in da se medsebojno vzpodbujamo. Najdete nas tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.