Varuh Peter Svetina: Bodimo človek človeku

Moji odnosi > Prijateljstvo | piše: M. L. | 10.12.2019
Varuh Peter Svetina ob mednarodnem dnevu človekovih pravic izpostavlja pomen dostojanstva v medosebnih odnosih.
Bodimo človek človeku. (foto: pexels.com)
Bodimo človek človeku. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Na današnji dan, 10. decembra, obeležujemo mednarodni dan človekovih pravic, Generalna skupščina ZN je na ta dan leta 1948 sprejela splošno deklaracijo človekovih pravic. Zgodovinski dokument, v katerem so države prvič zapisale pravice in svoboščine vseh ljudi, ne glede na njihove okoliščine. Njen temelj je univerzalnost, torej enake in neodtujljive pravice za vse, s čimer je želela Organizacija združenih narodov tlakovati pot svobodi, pravičnosti in miru.

»Splošno priznanje in spoštovanje naših pravic ter svoboščin je dejstvo. Žal pa ne vedno tudi v praksi. Vsi ljudje se rodimo svobodni in imamo enako dostojanstvo ter enake pravice. Obdarjeni smo z razumom in vestjo in bi morali ravnati drug z drugim dostojanstveno, pa vendar je vse to za mnoge pogosto žal le krasen ideal. A je ideal, ki ga potrebujemo.

Odločili smo se, da bomo živeli hitreje. Da je za nas pomemben tehnološki napredek, ki prinaša udobnejše življenje in blaginjo. Prav zaradi tega je varovanje človekovih pravic postavljeno pred povsem nove izzive. V imenu napredka in varnosti smo vedno bolj pripravljeni verjeti in zaupati umetni inteligenci, vedno manj pa strokam. Vedno manj zaupamo sočloveku, vedno bolj pa informacijam, ki jih najdemo na spletu. In za to ugodje smo pripravljeni brez pomisleka izdati svoje osebne podatke,« je ob mednarodnem dnevu človekovih pravic dejal varuh Peter Svetina in izpostavil tudi, da država postaja vse bolj pokroviteljska, ta navidezni zaščitniški odnos pa ga skrbi zato, »ker je med zaščito človekovih pravic in njihovim omejevanjem - zavoljo njihovega domnevnega varovanja - izjemno tanka meja. Standard človekovih pravic v Sloveniji je sicer na sorazmerno visokem nivoju in tega se zavedamo, a kljub temu moramo narediti še veliko korakov, da bomo lahko povsem zadovoljni. V časih, ki jim prevečkrat kraljuje predpona “hiper” smo namreč pogosto na razpotju in zavedam se, da varstvo človekovih pravic v Sloveniji, Evropi in vseh razvitih državah dobiva povsem nove dimenzije.«

Pozval je še, da bodimo človek človeku: »Bodimo solidarni tudi takrat, ko nas ne presunejo le medijsko odmevne zgodbe, ampak skušajmo po svojih najboljših močeh prispevati – vsak na svojem področju – k boljši družbi. Bodimo zgled, skrbimo za etiko javne besede, zavedajmo se, da je javno izgovorjena ali napisana beseda naša odgovornost. Svoboda govora je neprecenljiva pridobitev. Nič in nihče nam je ne sme vzeti, mi pa se moramo zavedati, kakšno moč imajo naše besede. Moč miru, moč vojne, moč spoštovanja, spodbude, zaničevanja ali sovraštva. Na nas je torej, da se tega zavedamo in da je vsaka naša javno izražena misel kultivirana, ne glede na njeno ostrino in neposrednost.«

Udeležba mladih je bistvena za doseganje trajnostnega razvoja za vse
Letošnja tema dneva človekovih pravic sledi 30. obletnici Konvecije otrokovih pravic in s tem želi osvetliti poglavitno vlogo mladih v kolektivnih gibanjih kot vir za boljšo prihodnost »Nikoli premlad, da bi spremenil svet«. Udeležba mladih je bistvena za doseganje trajnostnega razvoja za vse, mladi lahko igrajo ključno vlogo pri pozitivnih spremembah, opolnomočenje mladih za boljše poznavanje in uveljavljanje njihovih pravic bo koristna globalno, pa so zapisali pri Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

Starejši smo tisti, ki smo na mlade prenesli znanje, izkušnje, veščine, da lahko danes s svojo aktivno držo prenašajo znanje in prakse, ki smo jim predali ter jih aplicirajo v trenutni življenjski slog. »V ZDUS mislimo, da je aktivno vključevanje mladih pri problematiki revščine vseh generacij, podnebnih sprememb, enakosti pravic, nujno potrebno in smiselno za vse, posebej še generacije. Predvsem pa nas mlajša generacija pri vsem tem spodbuja, da se lahko reaktiviramo in jim stojimo ob strani pri uresničevanju pravic vseh nas in za naše dostojno življenje,« še poudarjajo pri ZDUS.

V ZDUS vidijo povezovanje med generacijami kot pomembnejše, saj smo tako lahko še močnejši. V duhu medgeneracijskega povezovanja, so leta 2017 ustanovili Medgeneracijsko koalicijo Slovenije MeKoS, ki sledi skupnim ciljem in dela v korist vseh generacij.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

V Kinodvor vabimo stoletnike in stoletnice!

Pred sto leti, ko je 15. oktobra 1923 potekala svečana ...

Zdravstvena politika pozabila na starejše

Ministrstvo za zdravje je v nedavno predstavljenih Usme...

Filmska srečanja ob kavi 2023/24

Program filmskih srečanj za poznejša leta: gledamo film...

Drago Jančar kot prvi Slovenec prejel prestižno nagrado Prozart

Pisatelj Drago Jančar je na 11. mednarodnem festivalu l...

Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni: »Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno«

Mesec september v svetu obeležujemo kot svetovni mesec ...

Telekom Slovenije pri sanaciji poplav pomaga z donacijo 250.000 evrov

Dober mesec po katastrofalnih poplavah Telekom Slovenij...

V Cankarjev dom v Ljubljano prihaja že 22. Festival za tretje življenjsko obdobje

Od 27. do 29. septembra prihaja že 22. Festival za tret...

22. Festival za tretje življenjsko obdobje konec septembra v Cankarjevem domu

V Cankarjev dom v Ljubljano od 27. do 29. septembra pri...

Pričenja se Nacionalni mesec skupnega branja 2023

Med 8. septembrom in 8. oktobrom se odvija letošnji Nac...

Svetovni dan preprečevanja samomora 2023

Obeležitev svetovnega dne preprečevanja samomora (10. s...

Izšla je septembrska revija Vzajemnost

Še pred par desetletji so bolniki z rakom bolezen skriv...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.