Zdravniški pregledi po upokojitvi

Moje finance > Raziskali smo | piše: Petra Logar | 29.4.2022
V času, ko je človek zaposlen, pri nas redno opravlja zdravniške preglede. Po upokojitvi pa teh obveznih pregledov ni več. Upokojenci morajo tako sami skrbeti zanje. Če bi tudi po upokojitvi morali na redne zdravniške preglede, bi morda lahko preprečili marsikatero bolezen.
Bi preventivni pregledi upokojencev znižali število bolnih? (foto: www.123rf.com)
Bi preventivni pregledi upokojencev znižali število bolnih? (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Miselnost, da se izogibamo zdravnika in bolnic, dokler je to le mogoče, ni vedno najboljša rešitev. Upokojenci, ki nimajo večjih težav z zdravjem in zato ne obiskujejo svojega osebnega zdravnika, niso zdravstveno pregledani, nekateri vrsto let ne. Če bi tudi za upokojence uvedli obvezne zdravniške preglede, bi morda s tem lahko preprečili več bolezni, jih pravočasno odkrili, zdravljenje pa bi morda bilo cenejše, za pacienta pa uspešnejše.

Na ministrstvo za zdravje smo poslali nekaj vprašanj:
Zaposleni morajo opravljati obvezne zdravniške preglede pred nastopom službe in tudi tekom nje, vse do upokojitve. Kaj pa, ko človek zaključi svojo delavno dobo in gre v penzion? Ali ne bi bilo smiselno, da bi morali tudi upokojenci na redne kontrole k zdravniku? Ali bi se na tak način lahko marsikatera bolezen odkrila prej, se hitreje pozdravila, ali bi lahko ljudje, ki so v pokoju, z rednimi zdravniškimi pregledi na tak način znižali stroške, ki jih država nameni za zdravljenje? Zakaj so torej za delavce obvezni zdravniški pregledi, za upokojence pa ne?

Odgovorili so nam pristojni v Direktoratu za javno zdravje, ministrstva za zdravje:
Preventivni pregledi delavcev so namenjeni temu, da se z njimi ugotavlja ali je nek delavec zmožen za svoje delo, ali izpolnjuje oziroma še vedno izpolnjuje vse pogoje za opravljanje določenega dela in sledenju, ali določeno delo na določenem mestu po določenem času pomeni obremenitev za zdravje tega delavca. Preventivne preglede delavcev ureja Zakon o varnosti in zdravju pri delu ( UL RS 43/11) ter Pravilnik o preventivnih pregledih delavcev (UL RS 87/02).

V Sloveniji pa že potekajo tudi druge vrsta preventivnih pregledov, ki so namenjeni celotni populaciji v posameznem obdobju. Pri teh pregledih gre pravzaprav za presejanje, torej pregledovanje navidezno zdravih ljudi za določeno bolezen ali nevarnost, da ta bolezen nastane. Z njimi želimo ugotoviti nevarnostne dejavnike za določeno bolezen ali samo bolezen v začetni fazi. Za vse bolezni, za katere je presejanje upravičeno pa velja, da morajo biti v populaciji dovolj pogoste, da mora biti presejalna metoda preprosta, varna in dovolj zanesljiva, da se z njo odkrije večino oseb, ki so ali bi lahko v prihodnosti razvile to bolezen. Nujen pogoj za uvedbo presejanja pa je tudi, da mora obstajati zdravljenje za to bolezen, ki če je odkrita dovolj zgodaj, lahko bistveno zniža smrtnost in/ali izboljša kvaliteto življenja. Vsi prebivalci Slovenije imajo tako pravico do preventivnega varstva odraslih na področju bolezni srca in žilja na primarni ravni. Ti pregledi, ki jih opravlja izbrani zdravnik osebe vsako peto leto, so namenjeni moškim v starosti od 35 do 65 let in ženskam v starosti 45 do 70 let. Z njimi se odkriva nevarnostne dejavnike za kronične nenalezljive bolezni. Prav tako je vsem osebam v starosti 50 do 69 let namenjen program SVIT, s katerim se v starosti, ko je rak debelega črevesa in danke najpogostejši, poskuša ta rak odkriti v čim zgodnejši fazi.

Hkrati bi opozorili, da ima seveda vsaka oseba, ki pri sebi opazi neke simptome ali znake bolezni, svojega izbranega zdravnika, ki nato izpelje diagnostiko ter po potrebi osebo pošlje na dodatno obravnavo k specialistu.

Vse povedano pomeni, da oseba, ne glede na starost, ko zboli, ima svojega izbranega zdravnika, ki poskrbi za diagnostiko in zdravljenje. Hkrati pa imajo vse, tudi navidezno zdrave osebe, že od zgodnje odrasle dobe dostop do preventivnih pregledov, s katerimi se lahko ugotovi določene nevarnostne dejavnika, zaradi katerih bi lahko zbolele v prihodnosti. Osebo z ugotovljeno boleznijo se zdravi. Osebo, pri kateri so ugotovljeni nevarnostni dejavniki, pa se poskuša naučiti zdravega načina življenja z različnimi, na primarnem nivoju zdravstvenega varstva organiziranimi zdravstveno vzgojnimi vsebinami.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 razlogov, zakaj se vam okoli trebuha kopiči maščoba in kako se je znebiti

Se vam okoli trebuha nabira maščoba, ki se jo nikakor n...

Kako ublažiti pogosta vaginalna vnetja ob in po menopavzi?

Med menopavzo se pri ženski pojavijo fizične in psihičn...

Bolečine v kolku – 5 najpogostejših diagnoz

Kolčni sklep je zaradi svoje funkcije, ki nam omogoča g...

HandyCure - revolucionarna naprava, ki lajša bolečine in proces celjenja

HandyCure je inovativna prenosna naprava za terapijo, ...

Maj je mesec čebel: Mestna občina Ljubljana pripravlja pester izobraževalni program

V Ljubljani veliko pozornosti namenjajo skrbi za čebele...

Kako je razporejena višina pokojnin?

Povprečna starostna pokojnina ljudi, ki se sedaj upokoj...

6 živil, ki znižujejo slab holesterol

Holesterol je nujno potrebna snov za telo. Lahko je dob...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Shujšajte z Ornish dieto. Pomaga pri kroničnih boleznih, holesterolu, zaustavlja staranje

Študije kažejo, da z njo lahko enostavno shujšate in na...

Načrtovanje upokojitve: Že veste, kaj boste počeli, ko se upokojite?

Ljudje, ki gredo v posteljo zaposleni in se zbudijo upo...

Metka Klevišar: SPOMIN NA MANCO KOŠIR

Pretekli teden je umrla nam vsem tako dobro znana Manca...

TELOVADIMO: Kako izboljšamo ravnotežje in okrepimo moč (+video z vajo)?

Z leti so padci vse bolj neprijetni. Zato enostavno pot...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.