Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
10.7.2023
Odgovarja:

Greznica - snaga

Lep pozdrav, zanima me odgovor v zvezi praznjenja greznic v Sloveniji. Živimo v naselju kjer stoji 43 his. Kjer ni mestne kanalizacije in ima vsaka hisa svojo greznico. Snagi plačujemo vsak mesec dobrih 15€ plus davek kar je na 3 leta cca. 600€ Snaga pa nam greznice prazni 1x v 3 leta kar je za ta denar veliko premalo praznjenj. Sosed ki ima doma 4 člane družine plačuje za 3 leta cca. 400€ in ima enako veliko greznico, kot mi, se pravi, mi za 600€ bi mogli po zdravi pameti dobiti vsaj kakšno praznjenje več, saj več plačujemo, ker greznico moramo prazniti na približno 10 mesecev na svoje stroške, sosed pa z toliko manj članov pa na 13 mesecev. Kmet nam pa za to storitev zaračuna 80€ vsakič, ko jo pride spraznit. Zanima me, kaj v tej smeri narediti. Ali se da zahtevati v tej ceni več praznjenj ali nizanje cene ali dokončen izklop te storitve in ostati pri privat praznjenju z kmeti?

Greznica - snaga comment arrow

Pozdravljeni,

praznjenje nepretočnih greznic, v katerih se zbirajo odpadne komunalne vode, je izvirna občinska javna služba. To pomeni, da mora občina na svojem območju zagotoviti redno praznjenje greznic in čiščenje komunalne odpadne vode. Občina v ta namen sprejme občinski predpis, ki lahko določa obseg praznjenj glede na različne kriterije. Ti kriteriji so lahko število stanovalcev, ki uporabljajo posamezno nepretočno greznico, velikost greznice, porabo vode ipd. .Običajno imajo občine določeno praznjenje greznic enkrat na dve leti. Če so intervali med praznjenji predolgi, morate o tem obvestiti občino in izvajalca javne komunalne službe, da najdejo sprejemljivo rešitev oziroma da se prilagodijo dejanskemu stanju v zvezi z vašo greznico. Sicer boste morali dodatna praznjenja dodatno plačati.

Tudi ceno komunalnih storitev določa občina. Pri tem je vezana na Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Občina torej cene ne more določati poljubno, temveč skladno s kriteriji iz te uredbe. Vendar pa ti kriteriji omogočajo določanje cene v razponu, zato je izvajanje komunalne službe v posameznih občinah lahko različno drago.

Skladno s predpisi vam nepretočno greznico lahko prazni izvajalec javne komunalne službe in ne kmet (razen če je izvajalec javne komunalne službe).

Lep pozdrav,

Matiček Žumer
odvetnik

Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.