10 idej za preživljanje časa z vnuki v času počitnic

Preživljanje poletnih šolskih počitnic s starimi starši ponuja številne koristi za otroke, vključno s pridobivanjem življenjske modrosti, komunikacijskih veščin, učenja o družinski zgodovini in kulturi, spodbujanjem občutka ljubezni in povezanosti v družini ter razvijanjem empatije do starejših.
Z vnuki lahko preživljate izjemno kakovosten čas. (Foto: Freepik.com)
Z vnuki lahko preživljate izjemno kakovosten čas. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kakovostno preživljanje skupnega časa je pomembno tako za starejše kot njihove vnuke. Poletje je čas, ki ponuja veliko zabavnih dejavnosti, ki se lahko izvajajo tudi zunaj v naravi in v katerih boste uživali tako starejši kot vaši vnuki.

Seveda, pa je potrebno pri aktivnosti upoštevati specifične omejitve starostnika (faza demence, težave z ravnotežjem, omotičnost, bolečine v sklepih, počasnejše gibanje, slabši vid, sluh ali tip).

Ključno je, da se ustvari pozitivna in prijetna izkušnja, ki spodbuja sodelovanje in povezanost med starostnikom (ne glede na njegove omejitve) in vnuki. To so lahko eni izmed najlepših spominov na babico ali dedka, ki bodo otroku ostali za celo življenje.

DEJAVNOSTI SO ŠE POSEBNO PRIMERNE ZA OSEBO Z DEMENCO.

10 idej, s katerimi se lahko stari starši in vnuki zaposlijo v času počitnic:

Aktivnosti, ki spodbujajo čute (senzorične dejavnosti)

Stari starši lahko skupaj z vnuki poslušate glasbo, pojete in plešete. Drug drugemu predstavite svojo najljubšo pesem, se naučite besedila pesmi in s tem razmigajte možgane. Zunaj si lahko skupaj z otroki ogledate cvetlični vrt, vohate rože, v rokah zmečkate zelišča in ugotavljate, kako se izbrane rastline imenujejo, tudi s pomočjo knjige. Še posebej otroci, v vročih poletnih dnevih, obožujejo igre z vodo, lahko si podajate vodne balončke, pihate milne mehurčke, ali pa namakate noge v otroškem bazenčku.

Obujanje spominov - družinska zgodovina

Iz zaprašenih polic vzemite stare albume s fotografijami in z vnuki deli svoje spomine. Otroci izredno radi pregledujejo otroške fotografije babic in dedkov ter svojih staršev in poslušajo zgodbe iz njihovega otroštva. Babice in dedki ste najboljši vir informacij o dosežkih, talentih, smešnih dogodivščinah in lumparijah iz otroštva njihovih staršev, ki jih otroci z veseljem poslušajo.

Umetniški projekti, barvanje na prostem

Preprosti umetniški projekti, kot je slikanje, risanje ali barvanje, spodbujajo samoizražanje, pomirjajo in ustvarjajo dragocen družinski čas za pogovor in medgeneracijsko povezovanje.

Spominobarvanka je prva pobarvanka s slovensko motiviko za starejše in osebe v začetni ali vmesni fazi demence na slovenskem tržišču, ki spodbuja pogovor o starih šegah, navad in običajih starejših generacij.

Otroci se lahko s starimi starši pomerijo tudi v miselnem kvizu poznavanja starih slovenskih izrazov in običajev, ki se nanašajo na tematiko ilustracije.

S Spominobarvanko se ob zabavnem barvanju starejši z vnuki hitro zatopijo v prijeten pogovor o njihovi mladosti, nostalgičnih časih in morda že pozabljenem kulturnem izročilu.

Vsak list Spominobarvanke je enostranski in perforiran, zato lahko ilustracijo preprosto iztrgate iz pobarvanke, kar omogoča, da istočasno več oseb barva iz istega izvoda.

Končano umetnino lahko starejša oseba / vnuk podari družinskemu članu ali pa si jo shrani za spomin. Na zadnjo stran prazne ilustracije zapišite zgodbo, prilepite fotografijo, napišite datum in kraj druženja … Pobarvan list se lahko tudi uokviri ali pa preprosto prilepi na steno in postane trajen spomin.

Več: https://edemenca.si/izdelek/spominobarvanka/

Piknik na vašem dvorišču ali v bližnjem parku

Stari starši skupaj z vnuki pripravite preproste jedi, specite piškote, narežite sadno solato, pripravite sendviče ... Preprosta kuharska opravila vzbudijo občutek dosežka in sodelovanja. Nato pa napolnite košaro z dobrotami in priredite piknik na svojem dvorišču, terasi, travniku ali pa v bližnjem parku.

Branje pravljic

Skupaj z vnuki se odpravite v bližnjo knjižnico ali pa pobrskajte po domači knjižnici in izberite najljubše pravljice (tako stari starši kot vnuki). Vsak naj na glas prebere svojo pravljico (če so vnuki dovolj stari, drugače naj vse pravljice prebere babica ali dedek). Branje spodbuja domišljijo, komunikacijo in pripovedovanje, pogovor se lahko razvije tudi v smeri npr.: Zakaj si je oseba izbrala to pravljico, kaj ji pomeni in na kaj jo spominja? Babica ali pa dedek lahko pravljico povesta tudi na pamet ali pa si jo izmislita.

Joga na stolu

Poiščite lahke vadbe, ki se lahko izvajajo sede in so primerne za vse generacije. Na primer joga na stolu pomaga izboljšati mobilnost in vpliva na splošno dobro počutje ljudi. Otroci radi izvajajo jogo in se preizkusijo v novih vajah, s tem pa spodbujajo starejše k aktivnosti, ki je varna in primerna tudi za manj mobilne osebe, ki imajo težave z ravnotežjem, ali pa so v invalidskem vozičku.

Prostovoljstvo in obisk domov za starejše

Otroci lahko skupaj s starimi starši obiščejo bližnji dom starejših občanov. Številni domovi v Sloveniji z veseljem sprejmejo obiske z otroki, saj se zavedajo pozitivnega vpliva, ki ga imajo otroci na njihove stanovalce.

Zagotovo jih boste razveselili, če boste otroke pripeljali v času organiziranih delavnic ali prireditev, da bodo skupaj s starimi starši in ostalimi starostniki ustvarjal, se igral igre ali pa prepeval z njimi pesmice. Otroka lahko preko obiskovanja doma starejših občanov naučite marsikaj o prostovoljnem delu in pomembni vrlini vračanja skupnosti, v kateri živi.

Kampiranje na dvorišču

Otroci lahko skupaj s starimi starši prenočijo noč pod zvezdami, kar na dvorišču. Postavite šotor, pripravite kurišče, spalne vreče, družabne igre in poiščite taborniške pesmarice. Če nimate dvorišča, lahko postavite šotor tudi v dnevni sobi.

Priprava enostavnega domačega sladoleda

Potrebujete le modelčke za sladoled in lesene palčke za enostavne sladoledne lučke. V modelčke nalijte kupljen gosti sok (breskvin, jagodni, hruškov sok - vsak naj si izbere svojega) in za nekaj ur modelčke pustite v zamrzovalniku. Tako vnuki kot stari starši boste navdušeni nad slastno ohladitvijo v vročem poletju.

Vrtnarjenje, zalivanje rož

Stari starši lahko skupaj z vnuki sadite rože, skrbite za zelenjavni vrt, zalivate rastline, obirate pridelke in okopavate gredice. Otroci se lahko na vrtu marsikaj naučijo od starih staršev.

Ne pozabite, da je najpomembnejše, da se stari starši in vnuki počutijo vključeni in sprejeti, zato prilagodite aktivnosti glede na skupne interese in sposobnosti vseh prisotnih. Ni lepšega občutka kot to, da se otroci dobro razumejo s svojimi babicami in dedki.

Medgeneracijsko druženje vse prisotne bogati, medsebojna pomoč pa nas dela srečnejše ne glede na to, ali smo otroci, odrasli ali starejši. Vsebinsko različne aktivnosti pa razmigajo tudi možgane in ohranjajo miselno in telesno vitalnost starejših.

Stari starši, ne pozabite, da ste prav vi srčna kombinacija preteklosti, iznajdljivosti, modrosti, sijajnih zgodb, smeha in ljubezni za svoje vnuke.

Spominobarvanko boste našli tukaj: https://edemenca.si/izdelek/spominobarvanka/

AVTORICA PRISPEVKA JE: Petra Boh, univ.dipl.soc.del.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Čas z vnuki
Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Nova višina urne postavke za začasno ali občasno delo upokojencev

Na spletni strani vlade pišejo, da je bila v Uradnem li...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.