5 razlogov za obisk Padne

Pomlad nas vabi k odkrivanju novih doživetij, razgledov in okusov. Praznik olja in bledeža v Padni bo ponudili čudovito priložnost za obisk te idilične vasice v piranskem zaledju.
Pohodnika s Padno v ozadju (foto: Jaka Jeraša)
Pohodnika s Padno v ozadju (foto: Jaka Jeraša)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

1.Šarm istrske vasice

Ste se naveličali gneče ob morju? Padna je idilična vasica v piranskem zaledju, kjer vas čakajo mir in čudoviti razgledi na sosedje griče ter Piranski zaliv. Ohranja vse značilnosti stare istrske vasi, v kateri se kamnite hiše drenjajo ena ob drugi in okrog vaške cerkvice sv. Blaža. Ob cerkvi stoji 26 metrov visok kamnit zvonik, ki so ga Padenci zgradili leta 1885. V prenovljenih prostorih nekdanje padenske šole se nahaja galerija Božidarja Jakca, kjer je na ogled zbirka grafik in risb. Eden najvidnejših slovenskih slikarjev 20. stoletja je namreč v Padni preživljal svoje otroštvo. Padni pa prav poseben čar dajejo tudi prijazni domačini, ki vam radi ponudijo kakšno domačo dobroto.

2.Praznik olja in bledeža

Kdaj bi bila boljša priložnost za obisk Padne kot prav na najlepši vaški praznik? Vaščani bodo 27. in 28. aprila odprli svoja dvorišča in ponudili domače jedi, obiskali pa boste lahko tudi tržnico avtohtonih sort oljčnega olja, zdravih kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi »od enbot«. Ne zamudite tudi dvoboja masterchefov Sare Rutar in Darka Klemna ter tekmovanja za najboljšo jed iz bledeža. Poleg istrskih kulinaričnih užitkov bo prireditev tudi lepa priložnost, da se udeležite vodenega ogleda Padne, pohoda do bližnje vasi ali kolesarskega izleta po okoliških gričih. Zvečer bodo za zabavo in dobro vzdušje poskrbeli Prifarski muzikanti.

3.Kolesarske in sprehajalne poti s slikovitimi razgledi

Padna je idealen kraj za vse pohodnike, kolesarje in ljubitelje neokrnjene narave. Ne veste, v katero smer bi se odpravili? Sprehod do bližnje Nove vasi je nezahteven in primeren za vso družino. Zahtevnejši pohodniki pa se lahko odpravijo na triurno Boškarinovo pot okoli Padne. Kolesarje vabijo številni kolesarski izlet po okolici, npr. v smeri Koštabone in Pomjana. Za lažje premagovanje klancev pa so v TIC Padna za izposojo na voljo električna kolesa. 

4.Vrhunsko oljčno olje

Padna je že od nekdaj znana po veliki količini pridelanega oljčnega olja. Obdana je z oljčnimi nasadi, v katerih so nekatera drevesa stara tudi več kot 300 let. Zaradi klimatskih posebnosti je oljčno olje slovenske Istre prepoznavno po značilni aromi in cenjeno zaradi ugodne sestave maščobnih kislin. Gre za vrhunska olja, ki sodijo v sam svetovni vrh, kar dokazujejo številna odlikovanja na domačih in mednarodnih oljkarskih ocenjevanjih. Najbolj poznana in razširjena sorta je istrska belica, ki olju doda značilno svežino in rahlo pikantno noto. Mimogrede pa velja pokusiti tudi avtohtono štorto, ki je izvrstna za namizne oljke, razgrenjene v slanici. 

5.Vzljubili boste bledež

V Padni vam bodo hitro povedali, da to ni nekaj, kar povzroča bledico ali zaradi česar bi se vam zbledlo, temveč da domačini tako rečejo blitvi. Povedati vedo tudi, da so njihovi predniki prav z bledežem leta 1885 »zgradili« zvonik, ki se dviga ob cerkvi sv. Blaža, zavetnika vasi. Z zaslužkom od prodaje zimskega in letnega bledeža so namreč finančno prispevali h gradnji zvonika. Iz te špinači podobne zelenjave, ki vsebuje veliko kalija, kalcija, magnezija, železa, folne kisline ter vitaminov B in C, pa znajo domačini pripraviti tudi številne okusne jedi kot na primer mulce (krvavice) iz bledeža in riža ali sipe z bledežem in polento. Vse to in še veliko več dobrot boste lahko okusili na Prazniku olja in bledeža konec aprila.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

IDEJA ZA IZLET: Bloško jezero

Bloke so kraj, ki jih najdemo na robu Notranjske in sic...

IDEJA ZA IZLET: Roblekov dom

Roblekov dom stoji na razgledni točki zahodnega grebena...

IDEJA ZA IZLET: Smaragdno zeleni Zelenci

Zelenci so talni izvir Save Dolinke v občini Kranjska G...

IDEJA ZA IZLET: Karibi v osrčju Alp

V današnjem namigu vas popeljemo nekoliko dlje in sicer...

IDEJA ZA IZLET: Grad Socerb

Grad Socerb se nahaja nad naseljem Socerb na kraškem ro...

IDEJA ZA IZLET: Sabotin

V tokratnem namigu za izlet se podamo na 609 metrov vis...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.