5 zdravih prigrizkov iz jabolk

Jabolka ne odganjajo samo zdravnika (in preprečujejo zdravstvene težave), pač pa so tudi zdravijo. Na razpolago jih imamo celo leto in so eno od osnovnih živil za samooskrbo.
V Sloveniji imamo več kot 200 avtohtonih sort jablan. (foto: Livestrong.com)
V Sloveniji imamo več kot 200 avtohtonih sort jablan. (foto: Livestrong.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V Sloveniji imamo več kot 200 avtohtonih sort jablan, travniške sadovnjake pa uvrščamo med elemente slovenske kulturne dediščine. Iz prehranskega vidika jabolka vsebujejo obilico prehranskih vlaknin in polifenolov. Najpomembnejše mikrohranilo v njih je kvercetin, ki varuje pred rakom ter uničuje rakave celice, zadnje študije pa so tudi pokazale, da lajša težave pri kronični obstruktivni pljučni bolezni, astmi ter bronhitisu. Na samo, da teknejo sama, jabolka se po okusih odlično ujamejo s sestavinami, ki so si žele v zadnjih desetletjih utrla pot na naše mize. Pripravili smo vam nekaj prigrizkov, ki bodo popestrili vaš jedilnik in med ljubitelje jabolk vpisali tudi tiste, ki jim ta odlični sadež ni najbolj pri srcu. Priporočamo, da na krhlje narezana jabolka za nekaj minut namočite v skodelico vode, ki ste ji dodali žličko limoninega soka in tako preprečite porjavitev. Jabolk ne lupite in uporabite sadeže iz ekološke pridelave.

Jabolčne rezine s kozjim sirom in pistacijami
Hiter in enostaven prigrizek navduši s kombinacijo sladkega, slanega, kremastega in hrustljavega. Pistacije, s katerimi potresemo rezine, so odlične vir vlaknin, beljakovin, bakra, mangana in vitamina B6.

Sestavine:
1 večje jabolko
250 g kozje skute
2 jedilni žlici grškega jogurta
¼ skodelice praženih in soljenih pistacij
1 jedilna žlica medu
1/8 čajne žličke mletega črnega popra

Priprava:
Jabolka narežemo na 1 cm debele rezine in za nekaj minut namočimo v mešanico vode in limone. Osušimo in premažemo z mešanico kozje skute, grškega jogurta, medu in popra. Potresemo s sesekljanimi slanimi pistacijami.
Kalorije: 236

Pikantni jabolčni čips
Poslovite se od krompirjevega čipsa in si privoščite jabolčnega. Ker jih ne cvremo, ni bojazni, da bodo šli kilogrami gor, ko jih bomo grizljali pred televizorjem. Teknejo kot samostojni prigrizek ali skupaj z vročim sendvičem.

Sestavine:
2 jabolki
2 žlici kokosovega sladkorja
½ čajne žličke cimeta
¼ čajne žličke morske soli
¼ čajne žličke kajenskega popra ali čilija

Priprava:
Jabolka narežemo na tanke krhlje, jih posujemo z mešanico začimb in počasi pečemo v pečici, dokler ne postanejo hrustljavi.
Kalorije: 127

Jabolčna solata z avokadom
Jabolko in avokado ustvarita sladko kombinacijo okusov, ki se lepo ujame z mešanico limete in soli, koriander poskrbi, da ima jed priokus zemlje.

Sestavine:
1 Jabolko
1 žlica limetinega soka
¼ čajne žličke morske soli
1 avokado iz konzerve, lahko tudi svež, narezan na kocke
1 rdeč feferon
¼ rdeče čebule, narezane na kocke
¼ čajne žličke svežega koriandra

Priprava:
Jabolko narežemo na kocke in mu dodamo na kocke narezan avokado, čebulo in na krogce narezan feferon. Prelijemo z limetinim sokom, posujemo z začimbami in premešamo.
Kalorije: 200

Jabolčne rezine s črno čokolado in mandlji
Preliv iz črne čokolade dvigne okus jabolka iz preprostega do senzacionalnega. Posip iz mandljev, popečenih in narezanih na lističe doda piko na i. Odlični okus gre z roko v roki z vitamini in minerali, ki poskrbijo, da ne razvajamo samo brbončic, pač pa tudi zdravje.

Sestavine:
1 veliko jabolko
1/3 skodelice črne čokolade, nalomljene na koščke
2 žlici hladne vode
2 žlici na lističe narezanih in prepraženih mandljev
1/4 žličke grobo mlete morske soli

Priprava:
Jabolka narežemo na krhlje. Čokolado nalomimo na koščke, ji dodamo 2 jedilni žlici hladne vode in stopimo v vodni kopeli. Čokolado prelijemo po jabolkih in potreseno s praženimi mandlji, narezanimi na lističe, ter z grobo zmleto soljo.
Kalorije: 291

Zeleni jabolčni smuti
Jabolko ni vedno v obliki, v katero zagrizemo. Lahko ga tudi spijemo, in to dobesedno. Da bi ohranili vse koristne sestavine, za ta sočen jabolčni smuti uporabimo jabolko z lupino. Špinača, mango in meta poskrbijo, da napitek postane prava vitaminska bomba z malo kalorijami.

Sestavine:
2 jabolki (najbolje zlati delišes)
1 skodelica zamrznjenega manga (lahko tudi svežega)
3/4 skodelice vode
4 skodelice sveže špinače
12 listov sveže mete
1 žlica semen konoplje
1 žlica limoninega soka

Priprava:
Jabolka narežemo na kocke. Dodamo na kocke narezan avokado, narezano špinačo in vodo. Če uporabljamo svež mango, dodamo nekaj več vode. Zmešamo s paličnim mešalnikom. Pred koncem mešanja dodamo še meto in limonin sok. Na roke vmešamo semena konoplje in postrežemo.
Kalorije: 183
 
Vir:
Livestrong Recipes

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.