Če se v kuhinji opečemo, vsi naredimo to veliko napako!

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: K.Z. | 20.9.2024
Kaj storite najprej, če se v kuhinji ali kje drugje opečete? Najbrž tudi vi najprej opeklino držite pod čim bolj mrzlo vodo. Tega ne počnite več! Ni res, da bi to preprečilo mehur ali brazgotino.
 	Manjšo opeklino boste hitreje oskrbeli s toplejšo vodo. (foto: Freepik.com)
Manjšo opeklino boste hitreje oskrbeli s toplejšo vodo. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Študija, ki je bila objavljena v časopisu Journal of Plastic, katerega vsebina je večinoma plastična kirurgija, je pokazala nasprotno od tega, kar smo verjeli in počeli.

Z raziskavo se je namreč pokazalo, da topla voda zmanjšuje poškodbe opečenega tkiva in pomaga vzpostavljati normalno cirkulacijo s poškodovanim delom kože. Še več. Študija je dokazala, da če opeklino zdravite s toplo vodo, po 24 urah ostanejo le še površinske poškodbe.

»Mrzla voda pomaga pri zmanjšanju občutka bolečine, ker hladi kožo in živčne končiče. A po 20 minutah se bo bolečina vrnila, saj je bila rana oskrbovana s premrzlo vodo,« je povedal plastični kirurg in vodja študije Reto Wettstein.

Takoj, ko se opečete, je prav, da na opeklino spustite curek hladne vode, a le za minuto, nato počasi dodajajte toplejšo. Najbolj priporočljiva temperatura vode, ki bo zdravila manjšo opeklino, je med 20 in 30 stopinj Celzij.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: PRIKRIVAL JE SVOJO BOLEZEN

Navadno ljudje zelo radi govorijo o svoji bolezni, včas...

TELOVADBA: Vaje za sprostitev limfe in meč (tudi krčne žile)

Krčne žile nastanejo zaradi popuščanja žilnih zaklopk a...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Pridružite se velikanom vožnje

Se spomnite, kako ste opravljali vozniški izpit in svoj...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (15.7. - 21.7. 2024)?

Teden, v katerem energija Sonca v znamenju raka počasi ...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Povečanje odločnosti za gibanje pri odraslih: vpliv na mikrobioto in možgane

Vprašanje, kako spodbuditi odrasle k gibanju, ni prepro...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Demenca je v porastu. Kako ukrepati, da ne doleti tudi vas (svetuje trenerka spomina)?

Glede na porast demence je izrazito pomembna preventiva...

Ta vikend na obali: Praznik vina in česna

Konec tedna bo zaživelo dogajanje v Novi vasi. Vaščani ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.