Če se v kuhinji opečemo, vsi naredimo to veliko napako!

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: K.Z. | 24.4.2023
Kaj storite najprej, če se v kuhinji ali kje drugje opečete? Najbrž tudi vi najprej opeklino držite pod čim bolj mrzlo vodo. Tega ne počnite več! Ni res, da bi to preprečilo mehur ali brazgotino.
 	Manjšo opeklino boste hitreje oskrbeli s toplejšo vodo. (foto: Freepik.com)
Manjšo opeklino boste hitreje oskrbeli s toplejšo vodo. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Študija, ki je bila objavljena v časopisu Journal of Plastic, katerega vsebina je večinoma plastična kirurgija, je pokazala nasprotno od tega, kar smo verjeli in počeli.

Z raziskavo se je namreč pokazalo, da topla voda zmanjšuje poškodbe opečenega tkiva in pomaga vzpostavljati normalno cirkulacijo s poškodovanim delom kože. Še več. Študija je dokazala, da če opeklino zdravite s toplo vodo, po 24 urah ostanejo le še površinske poškodbe.

»Mrzla voda pomaga pri zmanjšanju občutka bolečine, ker hladi kožo in živčne končiče. A po 20 minutah se bo bolečina vrnila, saj je bila rana oskrbovana s premrzlo vodo,« je povedal plastični kirurg in vodja študije Reto Wettstein.

Takoj, ko se opečete, je prav, da na opeklino spustite curek hladne vode, a le za minuto, nato počasi dodajajte toplejšo. Najbolj priporočljiva temperatura vode, ki bo zdravila manjšo opeklino, je med 20 in 30 stopinj Celzij.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona vrtnarjenja: 5 naravnih "pesticidov" za uničevanje škodljivcev

Imate pogosto težave s škodljivci na vrtu in cvetlicah,...

O nakupu robotskega sesalnika ne sme odločati zgolj cena

Bi se odločili za odličen avtomobil, če bi vedeli, da b...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...

Recepti: Mesne Velikonočne jedi

Brez šunke si Velike noči ne predstavljamo, vendar ima ...

Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Ko pripravljamo hrano za tradicionalni velikonočni blag...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Kaj je narobe z mojo sobno rastlino? 7 najpogostejših razlogov, zakaj ne uspeva

Rumeni listi, rjave lise, povešenost, oveneli listi, le...

Pri katerih letih smo ljudje najbolj nesrečni in nezadovoljni?

Znanstveniki so odkrili, pri kateri starosti smo ljudje...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 26.2. do 3.3.2024 (piše priznana astrologinja)

Sonce potuje z roko v roki z Merkurjem in Saturnom v ri...

Sezona vrtnarjenja: 6 najboljših domačih gnojil za vrt in rože

Če se želite izogniti umetnim gnojilom, so vedno na vol...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.