Če se v kuhinji opečemo, vsi naredimo to veliko napako!

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: K.Z. | 17.10.2024
Kaj storite najprej, če se v kuhinji ali kje drugje opečete? Najbrž tudi vi najprej opeklino držite pod čim bolj mrzlo vodo. Tega ne počnite več! Ni res, da bi to preprečilo mehur ali brazgotino.
 	Manjšo opeklino boste hitreje oskrbeli s toplejšo vodo. (foto: Freepik.com)
Manjšo opeklino boste hitreje oskrbeli s toplejšo vodo. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Študija, ki je bila objavljena v časopisu Journal of Plastic, katerega vsebina je večinoma plastična kirurgija, je pokazala nasprotno od tega, kar smo verjeli in počeli.

Z raziskavo se je namreč pokazalo, da topla voda zmanjšuje poškodbe opečenega tkiva in pomaga vzpostavljati normalno cirkulacijo s poškodovanim delom kože. Še več. Študija je dokazala, da če opeklino zdravite s toplo vodo, po 24 urah ostanejo le še površinske poškodbe.

»Mrzla voda pomaga pri zmanjšanju občutka bolečine, ker hladi kožo in živčne končiče. A po 20 minutah se bo bolečina vrnila, saj je bila rana oskrbovana s premrzlo vodo,« je povedal plastični kirurg in vodja študije Reto Wettstein.

Takoj, ko se opečete, je prav, da na opeklino spustite curek hladne vode, a le za minuto, nato počasi dodajajte toplejšo. Najbolj priporočljiva temperatura vode, ki bo zdravila manjšo opeklino, je med 20 in 30 stopinj Celzij.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Kako se z vnukom pogovarjati o smrti?

Pri pogovorih o smrti ne obstajajo "pravilni" in "napač...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Tudi naši lasje se starajo: 7 pravil za mladostne lase po 40. letu

Staranje je neizogiben proces, ki prinaša mnogo nam nel...

Učinkovit nasvet, ki hitro odpravi podočnjake!

Če imate tudi vi težave s temnimi podočnjaki, če imate ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

6 znakov, da vaš metabolizem deluje prepočasi

V prispevku boste našli šest izrazitih znakov, ki nakaz...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.