Glavni vzrok za neurejeno prebavo in debelost je ...

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 14.11.2014
Veliko ljudi sploh ne zna več jesti počasi. Tempo življenja priganja, da hrano dobesedno zmečemo vase. To pa povzroča slabo počutje, napihnjenost, odvečne kilograme, neurejeno prebavo …
Jejte počasi, hrano dobro prežvečite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Jejte počasi, hrano dobro prežvečite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da bi morali jesti počasneje. Obrok bi moral trajali pol ure, kar se danes zdi skoraj nemogoče. A razmislite o tem in vedite, da počasno prehranjevanje prinaša polno dobrih stvari.

Če boste jedli počasneje in se hrani posvetili, boste začeli bolje okušati. Obroki bodo postali prijeten obred, v hrani boste uživali. Poleg tega se zelo zmanjša možnost, da bi se prenajedli. Pri počasnem hranjenju boste občutili hitreje, da ste siti. Signal iz želodca do možganov potuje približno 20 minut. Če boste jedli počasi, bodo možgani pravočasno sprejeli signal, da ste siti in prenajedanja ne bo.

Tudi tveganje za neurejeno prebavo se bo zmanjšalo. Če jeste prehitro, če hrano premalo prežvečite, potem tvegate prebavne težave, boli vas lahko želodec, pojavi se napihnjenost, vetrovi. Prebava se upočasni.

Kaj lahko storite, da se boste naučili jesti počasneje?
Prva in najbolj pomembna stvar je, da jeste takrat, ko še ne občutite volčje lakote. Če ste zelo lačni, potem boste avtomatično hrano metali vase, da se čim prej nasitite. Zato imejte čez dan pet obrokov, tri glavne in dve malici. Obroki naj bodo sestavljeni iz zdrave in raznolike prehrane.

Še en nasvet vam lahko pomaga, da se boste naučili jesti bolj zdravo. Ko nesete grižljaj hrane v usta, odložite vilice in počasi žvečite. Šele, ko boste hrano dobro prežvečili in pogoltnili, spet primite vilice v roke in jejte. Tako boste vsaj za enkrat podaljšali trajanje obroka.

Pomembno je tudi, da ne jeste pred računalnikom, pred televizijo. Hranjenje naj poteka za kuhinjsko mizo, pa če ste sami ali vas je več. To je zelo pomembno. Hrana je vir energije, zato ji moramo posvetiti pozornost.
Morda te zanima tudi:

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Tedenski numeroskop: Stopimo korak naprej (piše priznana numerologinja)

Veliko se ubadamo z notranjim otrokom in svojim otroštv...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Metka Klevišar: "Bolnik naj odloča o sebi sam"

Velikokrat se zgodi, da bi svojci, največkrat so to žen...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Tedenski numeroskop: Karmični datumi v post-mojstrskem tednu!

Le kaj bi lahko šlo narobe? Hm, le zakaj? Včasih potreb...

Spremeniš lahko samo samega sebe

Sedaj seveda vedno bolj spoznavam, da človek lahko spre...

Trpotec – neverjetna rastlina, ki celi rane, odpravlja kašelj in ureja prebavo

Rastlina, ki raste pred vašim pragom je izjemno zdravil...

VIDEO: 7 načinov, kako lahko ženski polepšate današnji dan žena!

Danes je mednarodni dan žena, osmi marec. Poskrbite, da...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.