Glavni vzrok za neurejeno prebavo in debelost je ...

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 14.11.2014
Veliko ljudi sploh ne zna več jesti počasi. Tempo življenja priganja, da hrano dobesedno zmečemo vase. To pa povzroča slabo počutje, napihnjenost, odvečne kilograme, neurejeno prebavo …
Jejte počasi, hrano dobro prežvečite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Jejte počasi, hrano dobro prežvečite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da bi morali jesti počasneje. Obrok bi moral trajali pol ure, kar se danes zdi skoraj nemogoče. A razmislite o tem in vedite, da počasno prehranjevanje prinaša polno dobrih stvari.

Če boste jedli počasneje in se hrani posvetili, boste začeli bolje okušati. Obroki bodo postali prijeten obred, v hrani boste uživali. Poleg tega se zelo zmanjša možnost, da bi se prenajedli. Pri počasnem hranjenju boste občutili hitreje, da ste siti. Signal iz želodca do možganov potuje približno 20 minut. Če boste jedli počasi, bodo možgani pravočasno sprejeli signal, da ste siti in prenajedanja ne bo.

Tudi tveganje za neurejeno prebavo se bo zmanjšalo. Če jeste prehitro, če hrano premalo prežvečite, potem tvegate prebavne težave, boli vas lahko želodec, pojavi se napihnjenost, vetrovi. Prebava se upočasni.

Kaj lahko storite, da se boste naučili jesti počasneje?
Prva in najbolj pomembna stvar je, da jeste takrat, ko še ne občutite volčje lakote. Če ste zelo lačni, potem boste avtomatično hrano metali vase, da se čim prej nasitite. Zato imejte čez dan pet obrokov, tri glavne in dve malici. Obroki naj bodo sestavljeni iz zdrave in raznolike prehrane.

Še en nasvet vam lahko pomaga, da se boste naučili jesti bolj zdravo. Ko nesete grižljaj hrane v usta, odložite vilice in počasi žvečite. Šele, ko boste hrano dobro prežvečili in pogoltnili, spet primite vilice v roke in jejte. Tako boste vsaj za enkrat podaljšali trajanje obroka.

Pomembno je tudi, da ne jeste pred računalnikom, pred televizijo. Hranjenje naj poteka za kuhinjsko mizo, pa če ste sami ali vas je več. To je zelo pomembno. Hrana je vir energije, zato ji moramo posvetiti pozornost.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Preverite, kdaj imate pravico do očal in brezplačnih pregledov vida v Sloveniji

Vid je eno naših najdragocenejših čutil, zato ni presen...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Živilo, ki preprečuje vnetje grla, zdravi prehlad, odvaja odvečno vodo iz telesa ...

Del te zdravilne zelenjave največkrat zavržemo in se ni...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.