Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razumemo kot mešati ali mečkati. Za pripravo mučkalice se pogosto porabijo ostanki mesa z žara, ki ga pripravimo skupaj z zelenjavo. Od kje točno prihaja prvotni recept je malo nejasno, viri najpogosteje omenjajo okolico Leskovaca.
Mučkalica (Foto: Karmen Valant)
Mučkalica (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Sestavine za mučkalico s svinjskim mesom:

800 g svinjskega mesa (svinjski vrat, rebra ali pleče)
4 velike rdeče paprike
2 zelene paprike
2 rumene paprike
4 srednje veliki paradižniki
2 veliki čebuli
4 stroki česna
2 žlici olja
1 žlička mlete sladke paprike
1 žlička mlete pekoče paprike
sol in poper po okusu
1 lovorjev list
100 ml vode ali juhe
Svež peteršilj za okras

Preberite tudi: Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Recept za mučkalico po korakih:

Meso narežite na grižljaj velike kose. Če uporabljate svinjski vrat, rebra ali pleče, poskrbite, da odstranite morebitne večje kosti.

Paprike narežite na trakove. Paradižnike olupite in narežite na kocke. Čebulo narežite na tanke rezine, česen drobno sesekljajte.

V velikem loncu ali globoki ponvi segrejte 2 žlici olja. Nato dodajte čebulo in jo pražite na srednjem ognju, dokler ne postane prosojna in rahlo zlato rjava.

Narezano meso položite v lonec in ga pražite, dokler se ne zapeče z vseh strani. Meso naj rahlo porjavi, da pridobi okus.

Nato dodajte narezane paprike in sesekljan česen. Pražite nekaj minut, da se paprike nekoliko zmehčajo in sprostijo svoje arome.

Nato dodajte narezane paradižnike. Dobro premešajte, da se paradižniki enakomerno razporedijo med ostale sestavine.

Sedaj je čas za mleto sladko papriko, mleto pekočo papriko (po želji), sol, poper in lovorjev list. Dobro premešajte, da se začimbe enakomerno razporedijo.

Preberite tudi: Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem

Dodajte lonček vode ali juhe.  Pokrijte lonec s pokrovom in zmanjšajte ogenj na nizko temperaturo. Pustite, da se mučkalica počasi kuha približno 30-45 minut, dokler meso ni mehko in zelenjava kuhana.

Občasno premešajte in po potrebi dodajte še malo vode ali juhe, da jed ostane sočna.Ko je mučkalica kuhana, odstranite lovorjev list. Posujte s svežim sesekljanim peteršiljem. 

Bosansko mučkalico postrezite vročo, najbolje s svežim belim kruhom ali pečenim krompirjem. Odlična je tudi s kislimi kumaricami ali drugo vloženo zelenjavo.

Naši gostitelji so nam mučkalico postregli s kajmakom in stopljenim sirom.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Mučkalica Recept Jedi
Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.