Gripa je tu!

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 25.1.2017
Z UKC Ljubljana so sporočili, da število obolelih za gripo narašča. Situacija je trenutno zelo resna.
Število obolelih za gripo narašča. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Število obolelih za gripo narašča. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana, prof. dr. Zlatko Fras, dr. med., je ob povečanem številu obolelih, ki prihajajo v UKC Ljubljana zaradi okužb dihal in gripe, povedal: »V UKC Ljubljana je bilo v zadnjih dveh dneh na Internistični prvi pomoči (IPP) tudi do 40 čakajočih akutno zbolelih, ki smo jih morali obravnavati NUJNO (hudo oboleli z visoko stopnjo nujnosti), to je v roku od ene do štirih ur (v rumeni kategoriji po Manchesterski triažni lestvici). Ker so bolniki, ki so bili opredeljeni z nižjo stopnjo nujnosti, čakali na pregled tudi preko devet ur, smo se odločili aktivirati »Načrt za delovanje UKC Ljubljana ob množični nesreči ali nenadnem prihodu večjega števila poškodovancev/obolelih«.

Bolnišnično skupina se je odločila sprožiti zeleni alarm. Osnovne ukrepe je že prevzela Interna klinika UKC Ljubljana (povečanje števila ambulant, aktivacija dodatnega kadra: zdravnikov, medicinskih sester, administrativnih delavcev). Potrebno pa je sodelovanje tudi z drugimi klinikami za povečanje posteljnih kapacitet.

Odprli smo dodatno ambulanto, ki bo delovala v prostorih KO za nefrologijo Interne klinike, in sicer za tiste bolnike z nižjo stopnjo nujnosti. Po potrebi nam bodo s prostorom v Urgentnem bloku pomagali drugi oddelki, ob sočasnem prihodu večjega števila kritično bolnih (t.i. reanimacije) pa Anesteziološka služba urgentnega bloka.

Hkrati pozivamo in prosimo vse ljudi, da v domačem okolju poskrbijo za vse bolnike, in če le ni nujno, naj ne hodijo na urgenco, razen v primeru, če bi se pomembno poslabšalo zdravstveno stanje.
«

Vodja Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana, dr. Hugon Možina, dr. med., je razložil: »Že pred 10 dnevi smo opozarjali, da bo gripa počasi prihajala, in sedaj je tukaj. Stanje je slabo in pričakujemo, da se bo še poslabšalo. Število pregledanih bolnikov na dan se je zvišalo na 90 in več. Ritem dotoka bolnikov, ki prihajajo na Internistično prvo pomoč, je povečan v popoldanskih in večernih urah. Ta vrh dotoka težko organizacijsko, prostorsko in kadrovsko rešujemo, zato smo tudi odprli dodatno ambulanto. Mesečno obravnavamo na internističnem delu urgence do 1300 bolnikov, v teh dneh pa 2300 in več. Večinoma so to starejši bolniki, ki imajo resna kronična obolenja, in se jim je stanje še dodatno poslabšalo zaradi okužb dihal, sedaj pa že v 80 odstotkih zaradi virusa influence tipa A in B (gripa)

Asist. dr. Tatjana Mrvič, dr. med., vodja Službe za preprečevanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana je dejala: »Situacija je zelo kritična, saj imamo v zadnjih dveh dneh toliko dokazanih primerov gripe, kot prej v polovici tedna. Od novega leta do danes smo dokazali 570 primerov gripe. To so le dokazani primeri, veliko pa je takih, ki so k nam prišli zaradi zapletov po gripi z znaki pljučnice, ti pa niso zajeti v podatkovno bazo. Povečuje se tudi število obolelih otrok z respiratorno sincicijskim virusom, tako da pričakujemo v naslednjih 14 dneh ogromen priliv tako na Pediatrično kliniko kot tudi na otroški oddelek Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja dnevno pregledamo tudi več kot 90 pacientov. Prosimo starše, da če se le da, naj obdržijo dojenčke in otroke pod enim letom starosti doma, naj ne hodijo z njimi v trgovine, velike trgovske centre, naj se ne zadržujejo v zaprtih prostorih z velikim številom ljudi. Upamo tudi, da je precepljenost v domovih za starejše občane velika, saj je to edino, ki jih bo varovalo pred okužbami. Še vedno pa je čas, da se zdravi ljudje cepijo proti gripi.«

Prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar, dr. med., namestnica strokovne direktorice UKC Ljubljana je rekla: »Delovni čas nove ambulante na IPP bo od 15. do 23. ure. Za delovanje te ambulante smo zagotovili sodelovanje zaposlenih iz različnih klinik UKC Ljubljana. Vsi, tako zdravniki, medicinske sestre in administrativni delavci, ki bodo v tej ambulanti delovali, bodo pripomogli, da bomo lahko lažje in hitreje pomagali oskrbeti nenujne paciente, da ne bodo čakali tako dolgo.«

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.