Hujšanje po 40. letu

Moja prehrana in recepti > Prehrana | piše: | 13.5.2014
Dober dan! Berem o dietah, pa pri meni ne delujejo. Kako naj shujša ženska, ki je visoka 169 cm in tehta 80 kg? Nobena stvar ne deluje tako, kot nekoč, ko sem bila stara 20, 30. Zanima me torej, kako shujšati po 40. letu???
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Spoštovani!

Prav imate, da se presnova čisto spremeni po 40. letu in da hujšanje ne gre več na tako enostaven način. Ko imate 20 let, shujšate na preprost način: "manj žri". Tako hujšanje pa ne deluje več po 35. letu. Hormoni delujejo drugače, celice so si zapolnile pretekla stradanja in sedaj nočejo več "izpustiti" zaloge, ker ne vedo, kdaj boste spet imeli naslednji obrok.

Torej, če želite shujšati, potrebujete izobilje hranil:

1. Jejte na 3 ure. Če še nimate te navade, si nastavite opomnik, da ne boste pozabili na hrano. Kaj jesti preberite tukaj.

2. Magnezij je potreben za presnovo – v celicah obstajajo celične elektrarne – t.i. mitohondriji, ki se aktivirajo šele, ko imamo dovolj magnezija. V svojo prehrano zato vključite mandlje.

3. C-vitamin – ta je potreben za več kot 150.000 presnovnih procesov – če ga ni, hujšate zelo počasi, ali pa sploh ne morete začeti hujšati. Ste bili v zadnejm času v stresu. Samo 20 minutni stres porabi 300 mg C-vitamina.

4. B-vitamini so potrebni za presnovo beljakovin in ogljikovih hidratov. Če ga imate premalo (izplavlja ga stres, alkohol, kava, hormonske tablete, inzulin, tablete za spanje), se kljub dobri in hranilno bogati hrani hujšanje ne aktivira.

5. Krom – mineral, ki ga dobite v gobah in telečjih jetrih vpliva na občutek lakote. Če imate tega krhkega minerala premalo, boste neprestano lačni, telo pa zahteva sladke prigrizke. Ko pojeste sladko, se vaše maščobne celice zaklenejo za naslednjih 5 ur – vmes pa še nakajkrat postanete lačni …

6. Hormon DHEA – hormon, ki ga z leti proizvajamo vedno manj. Je v nasprotnem razmerju s stresnim hormonom kotrtizolom. Torej, če ste v stresu vam stresni hormon povzroča, da se redite, ne more pa se proizvajati hormon DHEA, ki topi odvečno maščobo. Najbolj pomemben obrok je večerja. Ker se hormoni vitkosti proizvajajo ponoči v spanju. Zelo pomembno je, da jeste zvečer beljakovine in zelenjavo; nikakor pa ne smete zvečer jesti sadje in kruh – pa četudi je črn.

7. Omega 3 maščobna kislina je ključ za aktivacijo hujšanja. Vpliva namreč na hormone, ki aktivirajo hujšanje. Omega 3 maščobe dobimo s hrano občutno premalo. Največ je dobimo v mastnih morskih ribah, v sardinah, manj v postrvih in še manj z oreščkih. Omego 3 je smiselno dodati v obliki prehranskih dopolnil, ker ga potrebujete vsaj 1 g na dan.

Več o hormonu DHEA in o hujšanju po 40. letu preberite tukaj.


Lep pozdrav,

Minka Gantar
Svetovalka za zdravo prehrano

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.