Gospodar kleti določa kdaj in kateri dan se bo kakšna sorta trgala. Med trgatvijo se trgači med seboj veliko pogovarjajo, nemalokrat se tudi kaj lepega zapoje. Nihče ne sme biti ne žejen, ne lačen! Obrano grozdje gre seveda najprej skozi prešo iz katere priteče slasten mošt. Tropine se shrani v posebne sode za maceracijo. Gospodar kleti odloči koliko časa bo »vino ležalo na tropinah«. S tem se uravnava barva in okus vina, ki bo zorelo v sodih vse do Martinovega.
V
Istri grozdja niso nikoli stiskali. Grozdje so stresli v kad, imenovano »badenj«, nekdo je stopil vanjo in grozdje z nogami »zmastil«. Zato se še danes v Istri ne vpraša, če »ste že stisni grozdje«, ampak, »če ste že zmastili grozdje«.
Mošt in tropino so nato prelili v bačve (kar počnejo še danes). Napolnili so jih toliko, da so manjkali štirje prsti do vrha. Alkoholno vrenje je že drugi dan dvignilo tropine na površino in to se je kuhalo še nadaljnjih 14 dni. Po 14 dneh so posneli suhe tropine s površine, spodaj pa odtočili mlado vino. Iz tropin, ki so ostale na dnu, so skuhali žganje (tropinovec), drugi so pa te tropine zalili z vodo in jih pustili še enkrat zavreti. Po določnem času so tekočino odlili in dobili poletno pijačo, ki je danes ne poznamo več. Imenovala se je »zonta« in v poletni vročini je ta pijača prijetno odžejala.
Torej, vas že kaj srbijo prsti, da bi se pridružili Istranom na letošnji trgatvi?
Vabimo vas, da skupaj z nami v nedeljo, 14. septembra, doživite to nepozabno izkušnjo in preživite nepozaben dan v Istri.
Več informacij si preberite tukaj.
Povzeto po knjigi Slovenska Istra, Obala, TZ Portorož