Iščete edinstveno darilo za božično-novoletne praznike? Podarite to knjigo

Moj čas > Knjige | piše: Promocijska vsebina | 20.12.2023
Izšla je namreč nove knjiga iz zbirke Gostosevci, knjiga Ribja kri avtorja Jiří Hájíčeka. Ribja kri je presunljiv roman, ki skozi prizmo odraščanja mlade Hane odstira usodo južnočeških vasi, potopljenih zaradi izgradnje jedrske elektrarne Temelin. Je pripoved o življenju in uporu podeželskih prebivalcev...
Podarite knjigo Ribja kri
Podarite knjigo Ribja kri
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ribja kri je presunljiv roman, ki skozi prizmo odraščanja mlade Hane odstira usodo južnočeških vasi, potopljenih zaradi izgradnje jedrske elektrarne Temelin. Je pripoved o življenju in uporu podeželskih prebivalcev v času černobilske nesreče, o razpadu družinskih vezi, izseljenstvu ter razkolu med mestom in vasjo. Je tudi zgodba o posamezniku, ki ga politika in kapital pustita na cedilu. Predvsem pa je Ribja kri družinska, vaška in intimna kronika, ki spretno in brez patetike slika neizbežnost potopitve vasi ob Vltavi ter agonijo tistih, ki so v njih živeli. 

Z okna njegove kuhinje sva imela razgled na lesketajoča se debla jablan in obrise hladilnih stolpov elektrarne kot daljno kuliso za njimi. Po obliki so spominjali na peščene ure. Le koliko časa so nam namenili, sem pomislila, nam, ki smo tu ostali kot peščica obupanih brodolomcev.

»Stopila sem na vrt. Za zdaj je tam še vedno vse izgledalo enako. Drevesa, grmički ribeza in kosmulj, zelenjavne gredice."

Okna naše hiše s pogledom na reko, ki se je zlato in srebrno lesketala, na vzhod, od koder je sonce zjutraj obsijalo nebo. Nič ni pričalo o tem, da tu nekoč ne bo več ne domačije ne vrta. Niti jezu, čigar donenja sem vajena že od otroštva. Ostala bo le mirna in širna gladina. Globoka voda.«

Jiří Hájíček (1967) se uvršča med najbolj prepoznavne literarne glasove na Češkem in je cenjen tako med kritiki kot tudi bralci. Rodil se je v Čeških Budějovicah in svoje otroštvo ter mladost preživel na podeželju ruralnega juga Češke. Pripada realističnemu toku sodobne češke književnosti, zgodbe njegovih romanov pa so povečini postavljene na deželo ter prežete z dobro mero slovanske melanholije. Za roman Ribja kri je prejel nagrado Magnesia Litera 2013 za češko knjigo leta. V letu 2019 je Južnočeško gledališče na podlagi besedila pripravilo gledališko uprizoritev. Ribja kri je prvi Hájíčkov prevod v slovenski jezik.

Založba Didakta, 360 strani, trda vezava, prevod: Anjuša Belehar, 150x230 mm, 34,99 EUR

Naročilo knjige >>

https://www.didakta.si/e-knjigarna/leposlovje/proza/ribja-kri-zbirka-gostosevci/

ZBIRKA GOSTOSEVCI

Založba Didakta z izborom romanov, ki so objavljeni v literarni zbirki Gostosevci, nadaljuje z odkrivanjem že uveljavljenih, vendar v Sloveniji še neodkritih pisateljev in pisateljic, pa tudi novih avtorjev, ki so pri kritikih in bralcih dobro sprejeti. Glavna tema izbranih naslovov je odnos posameznika do družbe, iskanje svobode v družbenih konvencijah, družini in njenih nenapisanih pravilih (npr. Ondskan švedskega romanopisca in novinarja Jana Guilloua, Truchlivy Bůh Čeha J. Kratochvila, Gnoj pisatelja in režiserja W. Kuzcoka, Hrdy Budžes češke pisateljice Irene Douskove …). Na drugi strani najdemo temo iskanja svobode skozi ustvarjanje lastnega življenjskega sloga, željo po umetniškem izrazu in večno željo po ljubezni, ki tvorijo kompleksnejše literarno tkivo v še vedno močnih pripovedih.

Naročila in informacije po telefonu: 04532 200, www.didakta.si.

Več knjig iz zbirke Gostosevci >>
www.didakta.si/gostosevci

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.