Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica Ostrožnik je tokrat spekla okusno skutino potičko. Če pa ji daste namesto rozin pehtranov posip, boste zadeli v polno, pravi.
Skutina potička (foto: Jožica Ostrožnik)
Skutina potička (foto: Jožica Ostrožnik)
Skutina potička (foto: Jožica Ostrožnik) Okusna potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za testo potrebujete:

40 dkg gladke moke
10 dkg ostre moke
8 dkg sladkorja
4 rumenjake
1.5 do 2 dcl mleka
1 dcl olja
4 dkg svežega kvasa
sol (1 čajna žlička polna)
1/2 naribane limonine lupine
1 čajna žlička ruma

Skutni nadev:

1/2 kg fine skute
1 mali lonček kisle smetane (180 gr)
15 dkg sladkorja
2 jajci
5 dkg rozin (ki jih poškropite z 1 čajno žličko ruma)
10 dkg pšeničnega zdroba
1 vanili sladkor
1/2 naribane limonine lupine
Vse sestavine, razen rozin in ruma povežite skupaj.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Pekač: teflon okrogli premera 28 cm

Postavite kvasec (malo mlačnega mleka, malo sladkorja, žlico moke in razdrobljeni kvas), počakajte, da se aktivira.

Obe moki presejte v skledo, ob strani posolite in dodajte limonino lupino,v sredini pripravite jamico za vzhajani kvas.

Posebej v lončku zmiksajte sladkor, rumenjake, vanili sladkor in prlijte mlačno mleko in olje, proti koncu še rum.

Kvas dajte v jamico, ga zagrnite in ob strani prilijte pripravljeno mlečno jajčno mešanico.

Zamesite v gladko testo, ki ne sme biti ne pretrdo in ne premehko, nekaj srednjega.

Vzhajajte na dvakratno količino.

Pravilno vzhajano testo razvaljajte, namažite z nadevom, po nadevu potrosite rozine z rumom in zvijte.

Sledi ponovno vzhajanje.

Prepikajte,premažite z beljakom.

Peka v ogreti ventilatorski pečici pri 180 stopinjah /45 minut.

Če je potrebno, po 20 minutah pokrijte.

Potička pride rahla, če nimate ostrega noža, jo boste težko rezali.

Pripis: dolžina ribe za kuglof se izračuna tako, da premer okroglega pekača pomnožite z 2 (npr; če je premer 28 cm krat 2 je 56 cm dolžina zvite ribe, ki jo boste lahko položili v model).

Iz Jožičine kuhinje vam želim prijetno sladkanje ob popoldanski kavici in potički.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.