Izkušnja gospodinje: Brez njega nikamor več! (2/2 strani)

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Razmišljate o nakupu robotskega sesalnika iRobot Roomba? Za vas smo zbrali najpogostejša vprašanja in odgovore:

Ali je iRobot primeren za čiščenje vseh talnih površin?
Robotski sesalnik iRobot® Roomba® očisti vsa trda tla. Ne glede ali gre za ploščice, laminat, parket, vinil, preproge. Pri preprogah je pravilo, da ne smejo biti višje od 1,6 cm.

Ali je dovolj močan, da počisti mačjo, pasjo dlako in lase?
Zagotovo. Robotski sesalnik iRobot® Roomba® je vakuumski sesalnik. Ima tristopenjski sistem čiščenja. To pomeni, da s krtačami pod sabo naredi podtlak, krtači se vrtita en proti drugi, motorček v košku pa poskrbi, da nesnago varno posesa vase. Prav tisti, ki imamo hišne ljubljenčke, smo nad njim najbolj navdušeni. Pa ne samo zaradi učinkovitosti sesanja, ampak tudi zato, ker nam sesa vsak dan. Dlake in lasje se nič več ne kotalijo po našem stanovanju. In ker je robot, ne gre posesat samo malo »po ta velikem«. Vsakič posesa enako temeljito. Povsod, kamor lahko pride.

Na kaj moramo paziti, ko izbiramo primeren model za naše stanovanje?
Poudariti je treba, da je učinkovitost sesanja enaka vsem serijam robotskih sesalnikov iRobot® Roomba®. Med seboj se razlikujejo v programskih razširitvah...npr, ali ima nastavitev urnika, ali ga lahko upravljamo s pametnim telefonom, ali se zna vrniti, napolniti in nadaljevati s čiščenjem, če mu je z enim polnjenjem zmanjkalo časa. Razlikujejo pa se tudi v opremi, pod kar spada npr, velikost koška, kakšen filter je vgrajen, kakšne so krtače in koliko vzdrževanja – čiščenja bodo potrebovale, kakšni baterijo ima vgrajeno...itd. Tako imamo najnižji model robota, kjer čistimo s pritiskom na tipko CLEAN, sobo po sobo in najvišji model robota, kateremu bodisi nastavimo urnik, bodisi ga na delo pošljemo preko našega pametnega telefona, sesa sistematsko sobo za sobo in zna posesati celotno nadstropje našega stanovanja. Pa če poseben košek ima, s pomočjo katerega poveča svojo moč, ko pride na preprogo. Vmes med obema pa je na voljo cel kup modelov. Uporabnikom vedno svetujemo, da se dobro pozanimajo kakšne so razlike znotraj serij. Ni za vsakega najdražje tudi najbolj primerno zanj. In če ve, kaj lahko od njega pričakuje, bo zagotovo zadovoljen.

Kaj pa, če je na tleh polita tekočina? Ali lahko s tem okvarimo sesalnik?
Tako kot vse elektronske naprave je tudi za robota voda smrtna obsodba. Sicer takih robotov na servis dobimo malo. Da voda ne gre z elektroniko smo se naučili že s pomočjo pametnih telefonov.

Ali nekoliko dvignjen prag predstavlja oviro? Kako visok prag lahko sesalnik premaga?
Robotski sesalnik iRobot® Roomba® premaga pragove visoke do 1,6 cm. Tako mu večino pragov ne predstavlja težav.

Je potrebno umakniti stole, mizo, je potrebno prostor zapustiti, ko vključimo iRobota? Ga naše gibanje pri čiščenju moti?
Načeloma je tako, da več kot ima robot ovir, manjšo površino zmore posesati – z izjemo serije 900, ki zmore posesati celo nadstropje. Tako je odločitev o tem, ali je potreba dvigniti stole ali ne, na strani uporabnika. Zagotovo pa ni potrebe odmikate mize ali ostalo pohištvo. Težko govorimo o tem, da ga naše gibanje moti, prej njegovo gibanje moti nas. Običajno strankam svetujemo, da naj robot sesa, ko nas ni doma. Pa ni razlog v gibanju. Kot že rečeno, gre za vakuumski sesalnik, in če nas ni doma, je prah na tleh in tam res nima možnosti proti robotu. Če pa smo doma, s tem ko hodimo sem ter tja dvigujemo prah in premikamo manjše smeti. Za povrhu pa še...kdo pa rad posluša eno uro sesanja? Ko nas ni doma, on opravi svoje delo, mi pa pridemo v čisto stanovanje.

Ali je mogoče že kupljeni robotski sesalnik nadgraditi, ali moramo kupiti novejši model, če želimo izboljšano verzijo sesalnika?
Programsko jih lahko nadgradimo. Vendar to lahko storimo samo na servisu. Programska oprema prinaša take manjše posodobitve, kot na primer to, da se indikator baterije v namen varčevanja ugasne po minuti polnjenja. Pri modelih z WiFi povezavo, pa posodobitve prihajajo preko aplikacije. Krtač, koška in ostale opreme pa ne moremo nadgraditi. AeroForce™ krtače in in AeroForce™ košek s HEPA filtrom je sistem, ki je vgrajen v serijo 800 in 900 in ga ne moremo vgraditi v manjše serije. Bi pa na tej točki želeli poudariti, da robotski sesalnik iRobot® Roomba® ni kot telefon, da bi ga morali menjati, ko pride ven nov model. Primerjamo ga bolj s pralnim strojem, ali pa s televizijo. Menjamo ga, ko se ga več ne splača popravljati. Trenutno brez težav skrbimo za sesalnike stare 10 let in več. Zanje imamo ves potreben potrošni material.

Ali je potrebno sesalnik čistiti po vsakem sesanju, četudi košek za smeti še ni poln?
Ne, za sesalnik skrbimo po potrebi. Bolj velja pravilo, da ko se prazni košek, otresemo še filter, hkrati pa krtače rešimo morebitno navitih las in dlak hišnih ljubljenčkov. Ker je pri seriji 800 in 900 košek večji, potrebuje manj praznjen, hkrati pa je zaradi svojih krtač brez napletanja čiščenje le-teh bolj enostavno. Občasno pa moramo očistiti še stranko krtačo in sprednje kolo.

Kaj pa preproge iz živalske kože? Ali jih je potrebno umakniti ali jih robot očisti?
Robot brez težav očisti preproge iz živalske kože. Seveda ima vsaka preproga svoje specifike. Npr. višina. Ali bo zlezel nanjo? Trdota. Če je preproga premehka, zanjo to predstavlja prevelik upor in se ugasne. Barva. Posebnost je črna barva (ampak res čisto črna). Tako barvo zazna kot globino in noče gor. Vakuum. Če je preproga slabše kvalitete, se lahko zgodi, da bo potegnil niti ven.

Je potrebno imeti polnilno postajo ves čas vključeno? Če se za nekaj dni ali tednov odpravimo od doma, jo lahko izključimo ali s tem mogoče okvarimo baterijo?
Prav je, da je robot ves čas na vklopljeni polnilni postaji. Že zato, da je ves čas pripravljen na delo. Kako ravnati v primeru daljše odsotnosti? No, tu je pa potrebno najprej vedeti, kakšna baterija je vgrajena v robota. Če je NI-Mh baterija, jo moramo obvezno napolniti in odstraniti iz robota (če imamo namen izklopiti elektriko). Če tega ne naredimo, se celice baterije okvarijo. Obstaja pa tudi možnost, da bo baterija stekla. Če pa je v robota vgrajena Li-Ion baterija pa ni problema. Nobenih posebni navodil, saj se z njo ne bo nič zgodilo.

Če ima naše pohištvo ostre robove, ali se robot lahko poškoduje?
Da bi se robot prav poškodoval se ne zgodi. So primeri, ko je npr pod sedežno kaka ostra sponka, pa ga le-ta popraska. Ampak tu gre za lepotno poškodbo. Včasih so pragovi ostri kot britev. V teh primerih se obrabijo pogonska kolesa, pa jih je potrebno zamenjati. Ali pa, če je pohištvo grobo, neobdelano, se hitreje obrabi stranka krtača, pa jo je treba prej zamenjati. V osnovi pa je opremljen s celim naborom tipal, ki skrbijo, da se ne poškoduje. V najslabšem primeru se ustavi, če mu kaj ne štima.

Ali lahko robot očisti tudi manj dostopne kraje kot so na primer koti stanovanja?
Robot vrhunsko očisti vse površine, ki so mu dostopne. Za razliko od nas, gre vsakič pod mizo, sedežno, omarico...če so le toliko visoke, da lahko pride spodaj. Ima tudi sistem sledenja sten, kar pomeni, da se zapelje vzdolž vsake stene. In ker z njim redno sesamo, ni smeti, ki bi se lahko nabrale v kotih. Tehnično pa čisto v kot s krtačko ne doseže. Vseeno lahko brez težav zagotovimo, da bodo koti ob redni uporabi čisti.

< Nazaj na začetek članka
Stran: 1 2

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.