Kaj se skriva v mletem mesu?

Testi predpakiranega mletega mesa, ki ga lahko kupimo v naših trgovinah, so pokazali, da izdelki ne vsebujejo le mletega mesa, temveč tudi sladkorje, barvila, natrijev acetat in podobno.
Ko kupujete mleto meso, preverite njegovo sestavo, ki je zapisana na embalaži. (foto: www.sxc.hu)
Ko kupujete mleto meso, preverite njegovo sestavo, ki je zapisana na embalaži. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Predpakirano mleto meso, ki ga uporabljamo pri pripravi in kuhi raznih obrokov, je dostopno tudi v živilskih trgovinah. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so opravili test, kako kakovostno je to meso. Na osmih izdelkih so preverili senzorične, kemične in mikrobiološke lastnosti izdelkov ter označevanje in cene. Rezultati so bili presenetljivi. Le trije izmed osmih vzorcev, kupljenih kot mleto mešano meso, so bili tudi zares mleto mešano meso, ostali pa so vsebovali različne dodatne sestavine in zato sodijo med presne mesnine – torej meso z "dodatki", med katerimi so našli vse od sladkorja, aksorbinske kisline do natrijevega acetata.

Mleto meso ali presna mesnina?
Mleto meso je v Uredbi (ES) št. 853/2004 opredeljeno kot "izkoščičeno meso, ki je bilo sesekljano na koščke in vsebuje manj kot en odstotek soli".
"Mletemu mesu je torej dovoljeno dodati (le) nekaj soli. Le takšni izdelki so lahko označeni kot `mleto (mešano) meso´, pri čemer potrošnik točno ve, kaj je kupil," izpostavlja dr. Tanja Pajk Žontar in dodaja: "Če pa proizvajalec mletemu mesu doda še druge sestavine, mora tak izdelek v skladu s Pravilnikom o kakovosti mesnih izdelkov (UL RS št. 59/2012) obvezno označiti kot `presno mesnino´ in s tem potrošnika seznaniti, da ni kupil `navadnega´ mletega mesa, ampak mleto meso z dodatki. Če potrošnik kupi predpakirano meso, na katerem je z velikimi črkami napisano `mleto mešano meso´, seveda pričakuje, da je kupil mešanico prašičjega in govejega mesa, enako torej, kot če bi mešano mleto meso kupil pri mesarju. Pri testnih vzorcih pa smo po opravljenem pregledu sestavin hitro ugotovili, da ni vedno tako."

So dodatki v mesu res potrebni?
Določeni izdelki predpakiranega mletega mesa, ki so bili potrošnikom poudarjeno predstavljeni kot "mleto mešano meso", so vsebovali tudi druge sestavine (prehranske vlaknine, škrob, barvilo, sredstvo za uravnavanje kislosti). Gre torej za dva različna izdelka, kar pa potrošnik v praksi teže ugotovi, saj je besedilo, da gre dejansko za "presno mesnino" navedeno v drobnem tisku. Na ZPS poudarjajo, da mletemu mesu ni potrebno dodajati drugih sestavin, če je osnovna surovina, torej meso, sveže, primerne kakovosti ter če je tehnološki proces higiensko in strokovno voden ter nadzorovan. Seveda pa mora biti zagotovljena tudi nepretrgana hladna veriga.

Parametri higiene in varnosti
Mleto meso sodi med mikrobiološko občutljiva živila, zato so preverili tudi njegovo varnost in higieno. Vsi preverjeni vzorci so bili skladni z zakonskimi zahtevami . Pri petih vzorcih pa so bili preseženi higienski parametri, ki bi jih moral nadzorovati proizvajalec.
Navedba porekla govejega mesa obvezna za vse, poreklo prašičjega pa le na slovenskih izdelkih.
"Potrošniki smo vedno bolj pozorni na poreklo živil. Po podatkih Eurobarometra iz leta 2012 je kar 81 odstotkov Slovencev mnenja, da je pri njihovi izbiri pomembna informacija o poreklu živila," je izpostavila dr. Pajk Žontarjeva in opozorila, da "mora biti na mletem mešanem mesu obvezno označeno poreklo govejega mesa, poreklo prašičjega mesa pa mora biti označeno le na izdelkih slovenskih proizvajalcev, saj ima glede tega Slovenija svoj nacionalni pravilnik." Porekla pa ni treba označiti na "presnih mesninah".

Na predpakiranem mletem mesu mora biti tudi jasno in nedvoumno navedena kakovostna kategorija mesa oziroma ime kosa mesa, iz katerega je narejeno, ob tem pa mora biti naveden delež posamezne vrste mesa v odstotkih.

Velik razpon pri ceni
Razpon cen letošnjih vzorcev predpakiranega mešanega mletega mesa je bil od 3,89 do 6,40 evra za kilogram. Cenovno ugodnejši izdelki so v povprečju dobili nekoliko slabše senzorične ocene. Sicer pa so cene pri tokratnem testu preverjali dvakrat, prvič v juniju, preden se je povečal DDV, ter drugič v začetku septembra. Večina trgovcev v tem obdobju, glede na ugotovitve ZPS, ni spremenila cen, kar pomeni, da povečanega davka pri tem izdelku niso prenesli na potrošnike. Mercator in Interspar sta ceno zvišala za nekaj centov, kar je (verjetno) posledica spremenjene davčne stopnje, dobrih trideset centov več pa je treba zanj plačati v Eurospinu, kjer sprememba DDV-ja ne more biti edini razlog za podražitev.

"Primerjava cen enakih izdelkov s tistimi iz leta 2008 je pokazala, da se je povprečna cena mešanega mletega mesa v zadnjih petih letih povečala s 4,07 na 4,73 €/kg. Na prvi pogled malo, vendar pa gre za 16-odstotno podražitev, ki ni ravno zanemarljiva," izpostavlja Pajk Žontarjeva. V petih letih so se podražili vsi vzorci mletega mešanega mesa, razen vzorca "L. Leclerc", najbolj pa vzorec "Z dežele", in sicer za 1,81 evra za kilogram.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.