Kako shujšati v menopavzi: Gibanje in sladkor

Moje zdravje > Alternativa | piše: Vesna Cetinski | 11.4.2018
Vesna Cetinski piše o tem, kako ji je uspelo zelo uspešno shujšati v menopavzi. Svetuje, kako se gibati in kaj storiti s sladkorjem ...
Vesna Cetinski  (foto: osebni arhiv)
Vesna Cetinski (foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Hoja. Tudi če glede gibanja ne delate ničesar drugega kot le to, da vsak dan hodite 1 uro, je to dovolj. To lahko naredite takoj, že danes ali jutri. Tudi če ne prakticirate nobene druge vadbe, ampak vsak dan, ampak res vsak dan 1 uro hodite, bo to bistveno prispevalo k znižanju teže.

Hoja je zlata vredna
Hoja je najboljša vadba za nas, saj v telesu ne povzroča dodatnega stresa, kot to počno intenzivne vodene vadbe. Ravno nasprotno, med hojo se sprostimo. Še celo boljša je od teka. Lahko vadite tudi kaj drugega, kar radi počnete kot napr.: joga, druge raztezne vaje, dvigovanje uteži, vendar ne opustite hoje. Hoja vam bo tudi izboljšala spanec ter bo bistveno prispevala k boljšemu zdravju.

Vsak dan 1 ura hoje v naravi
Ker pa želite s hojo izgubiti težo, je nujno, da hodite vsaj 1 uro. Namreč: v prvih 25 minutah telo za svojo energijo porablja sladkor, po 25 minutah pa se prične izgorevati maščoba. Torej, če želimo med hojo tudi shujšati je potrebno hoditi vsaj 1 uro ali več. Hodimo tako hitro, da se eventuelno med tem lahko še pogovarjamo.

Še bolje bo, če boste v hojo pritegnili svojega partnerja. Poznam dolgoletne pare, ki so s skupno hojo rešili in prenovili svoj zakon, vezo. Sprehod izkoristijo za pogovor o vsem kar jih teži in kar bi radi delili. To pa je najlažje narediti med hojo. Naj bo to dnevna zaveza, v vsakem vremenu. Če hodite v službo, naj bo to po službi, popoldan. Oziroma kadar koli, vendar vedno ob približno istem času. Tako bo to postalo navada in telo bo samo šlo hodit, brez veliko razmišljanja.

Telefon pustite doma, glejte okolico, naravo. Uživajte v hoji. Naj to postane vaš dnevni obred zadovoljstva.

Moja izkušnja
Ko sem torej bila diskvalificirana iz vodene vadbe, sem ostala doma in razmišljala, brala, se izobraževala. Za mano je preko 22 let vadbe joge, zato sem pričela zopet sama vaditi jogo. Vendar malo drugače, manj ciljno usmerjeno. Po nasvetu določenih strokovnjakov, sem večji poudarek dala hoji. Prej sem nad hojo vihala nos, v smislu, samo hoja ne more prispevati k zmanjšanju teže. Brez znoja in truda ne more biti učinkov. Kako sem se motila! Poleg tega ima hoja velik vpliv na psihično in fizično počutje. Prevelika teža v teh letih je vedno povezana tudi z nakopičenim stresom v telesu. Sedaj sama vadim jogo, ki mi daje gibčno in elastično telo, ter hodim po bližnji okolici.

Sladkor- radikalno iz prehrane
Postali smo planet sladkorja. In nikoli bili v zgodovini tako debeli, kot postajamo sedaj. Govorili so nam, da so maščobe problem. Sedaj ugotavljajo, da so se zmotili, ter da so resnična nevarnost za zdravje, sladkorji. Ti so namreč postali del vsakodnevne hrane, ki jo uživamo ter so prisotni praktično že povsod, predvsem pa v skoraj vsej pripravljeni hrani, ki jo kupujemo v trgovinah. Povprečen Američan na leto poje 75 kg sladkorja. Slovenci nismo daleč zadaj.

Zaveza za čas hujšanja: brez sladkorja
Radikalno odstranite ves sladkor iz prehrane. To je temelj, da bo telo pričelo za svoje energetske potrebe črpati vaše maščobne zaloge. Če boste jedli sladkor ali OH (ogljikove hidrate), bo telo raje porabljalo te sladkorje za svoje delovanje, saj so lažje dosegljivi te hitreje razgradljivi. Maščobe pa vam bodo ostajale, če tudi boste še tako naporno telovadili in se znojili.

Sladkor je ves čisti sladkor, tudi rjavi, kot tudi vsi ogljikovi hidrati (kruh, testenine, riž..), pa tudi vsi sladkorji, ki so v že pripravljeni hrani (paradižnikove mezge, zenf, sadni jogurti ) Prav tako črtajte vso sladko sadje in nobenih pomarančnih in drugih sokov. Tudi sveže iztisnjenih ne. Pijte limonade, čaje, pojejte včasih jabolko, malce suhega sadja, če vam zadiši. Na banane pozabite. Kalij boste dobili iz zelenjave, zato jih ne potrebujete. Žitarice jejte v manjših količinah (ajda, prosena kaša..).

Ob nakupu že narejenega prehrambenega izdelka preberite, koliko sladkorja je v njih. Marsikdaj boste presenečeni. Napr.: v lončku sojinega sadnega jogurta je najmanj ena velika žlica sladkorja in seveda nič maščob.

Prav tako ne jejte hrane v kateri je natrijev glutaminat, oziroma ojačevalec okusa, kot je tudi pogosto označen na pakirani hrani. Najdemo ga v čipsu, kitajski hrani, juhah iz vrečke, jušnih kockah, salamah, konzervah, Vegeti... Ta snov sunkovito požene inzulin v krvi navzgor, kar pa ne želimo. Za hujšanje, mora biti raven sladkorja in posledično inzulina v krvi, nizka.

Enako velja za sladkorne nadomestke. Tudi teh se izogibajte.

Za čas, dokler ne pridete do zaželjene teže, mora biti to močna zaveza. Če kdaj kljub temu pojeste kaj sladkega (čokolada, piškotek, vino..) pojejte to med obrokom, ne kot prigrizek.

NIČ SLADKORJA. Vsaj dokler ne dosežete svoje zaželjene teže.
Je pa neka okoliščina, ki jo sama dosledno upoštevam. Ko mi nekdo ponudi kaj sladkega, napr: me povabi na rojstni dan in mi ponudi torto, ali pa mi z velikim veseljem prinese Trojanske krofe, tega nikoli ne odklonim in se ne zgovarjam na dieto. Z veseljem in hvaležnostjo pojem, kar mi ponudijo. In brez vsake slabe vesti. Ljudje in naše okolje (družina, prijatelji) so pomembnejši od tega, ali boste danes ali jutri izgubili tistih nekaj dkg. Sami pa veste, da se že naslednji dan lahko povrnete v svoje znane tire, v svoj prehrambeni ritem.

Sama sem se sladkorju z lahkoto odpovedala. Kavo pijem itak brez sladkorja, na sladkarije pa sem pozabila. Najlažje se izognete sladkorjem, če kupujete čim manj že pripravljene hrane ter si vse obroke pripravljate iz osnovnih sestavin. Ko greste v trgovino, si zase kupite le osnovne sestavine hrane. To so tiste sestavine, ki obstajajo tudi v naravi.

Vsak dan 1 ura hoje in pa nič sladkorja. To je za začetek. Pa ne le hujšanja, temveč tudi postavljanje temeljev zdravja.

Vesna Cetinski, avtorica portala Lepa, zdrava, zadovoljna, bo svoje izkušnje delila tudi z bralci portala MojaLeta.si. Še več o njej pa boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.