Kolesarski izlet: Iz Trsta v Poreč (2/2 strani)

Na lepše > Potovanja in izleti | piše: Goran Sambt | 30.11.2013
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
2. dan
Naslednji dan sledi najlepši del poti, ko se preko številnih viaduktov in tunelov vozite po neokrnjeni naravi, od koder je ves čas lep razgled na dolino reke Mirne. Ta se v morje izliva v znameniti laguni pri Novigradu. V Livadah, kjer so doma tartufi, zato vsako leto oktobra priredijo festival Dnevi tartufov, boste prišli na ravno asfaltno cesto in v križišču prečkali glavno cesto, ki pelje po dolini. Že kmalu za križiščem pazite na oznako za nadaljevanje kolesarske poti. Tukaj se lahko odločite zaviti levo na makadamsko cesto in slediti trasi. Tako se Motovunu izognete. Lahko pa se povzpnete naprej po nekaj asfaltnih serpetinah in si ogledate tudi to čudovito vasico, ki ste jo že prej ves čas spremljali na vrhu osamelega hriba preko doline ter se spraševali katera je. Še posebej je znana po uglednem mednarodnem filmskem festivalu, ki se odvije konec julija vsako leto, zato jo obiščejo številni turisti. Ogled lahko izkoristite tudi za kosilo na kateri od teras, ki ponujajo nepozabni pogled na dolino in okoliške hribe ter vasice, med njimi tudi na Vižinado in Grožnjan. Iz vasice se spustite nazaj do glavne ceste, tam zavijte levo in se malo naprej ponovno priključite trasi tako, da sledite oznaki in zavijete levo iz glavne ceste. Sledi tunel. Tega prevozite in vožnjo nadaljujete do Vižinade. Vmes kakšnih 12 km ni naselij, zato ne pozabite bidonov napolniti z vodo. Prečkanje glavne ceste v Vižinadi vas napoti na zadnji del trase, ki je bila urejena šele v zadnji fazi in vas bo med polji in vinogradi odpeljala vse do končne postaje v Poreču. Tam se ne pozabite fotografirati pri končni postaji, kjer so v Poreču iz vlaka sestopili še zadnji potniki. V Poreču se okrepčajte in prespite. V turističnem mestecu so namreč številni hoteli, apartmaji in restavracije, ki so odprte tudi jeseni in pozimi.

3. dan
Jutranja kavica na običajno sončni promenadi vam bo več kot dobro dela. Tretji dan je čas za približno 80 km dolg povratek nazaj do izhodišča. Ob morju se odpravite po glavni cesti, preko lagune do Novigrada in naprej do Umaga. Vmes lahko zavijete iz glavne ceste in si ogledate turistične vasice Lovrečica, Križine in Sv. Pelegrin. Tako se boste izognili prometu po glavni cesti in se lahko ustavili v katerem od številnih, jeseni praznih prijetnih zalivčkov, kjer se najbolj pogumni lahko tudi okopate. Iz Umaga se podate v notranjost Istre, preko Marije na Krasu do krožišča. Od tam se spustite na slovensko stran v dolino Dragonje. Če vam moči že pojenjajo, potem se odločite za Sečoveljski mejni prehod, kjer se vrnete na izhodišče po zdaj že znanem slovenskem delu Parenzane, sicer pa svetujemo, da se spustite na mejni prehod Dragonja. Takoj za prečkanjem meje zavijete na desno, se peljete skozi vas in pri kmetiji Mahnič nadaljujete pot naravnost po dolini Dragonje. Čaka vas 15 km čudovite vožnje po utrjenem makadamu skozi dolino, ki vam jo lahko okrni le kakšen neuvideven voznik avtomobila, če pridrvi mimo in dvigne nekaj prahu iz ceste. Po kakšnih 10 km te vožnje, kjer je na levi strani zapuščena kamnita hiša, lahko zavijete desno na pot, ki pelje na hrib Brič, znan po vinski kleti z odličnimi vini, ter v doživeti vožnji čez običajno plitko vodo, prečkate rokav reke Dragonje. Vozite previdno in ne sestopite iz kolesa, saj boste sicer imeli polne čevlje vode. Sto metrov naprej boste prispeli še do reke Dragonje in mostu, ki pelje čez njo. Narava, mir in šumenje reke vam bodo dali moči za še zadnji del poti, to je rahli vzpon do vasi Babiči in čez Vanganel do Kopra. Tam je še zadnja možnost okrepčila s poznim kosilom ali sladoledom pred ciljem. Po že znani poti greste zgolj še do Škofij in čez mejo, kjer vas čaka avtomobil. Najbolj vztrajni se lahko odločite tudi za pot čez Ankaran in Debeli rtič, od koder vozite naprej tik ob morju preko italijanskih Milj do izhodišča. Slednji predlog je še nekaj kilometrov daljši, vendar tako ne ponavljate poti skozi Škofije, kjer ste se že peljali na začetku.

Podroben potek in profil trase, kjer si lahko snamete tudi GPX datoteko, najdete na tej povezavi. Seveda lahko pot poljubno prilagodite ali krajšate, kot se vam zdi najbolj primerno in kot ustreza vaši kondicijski pripravljenosti. Lahko jo razširite tudi na 4 dni, ter tako dosežete krajše razdalje med posameznimi počitki, predvsem zahteven tretji dan, ko lahko dobrih 80 kilometrov razbijete na dva dela in dodatno prespite še v Umagu ali Savudriji.

Privoščite si torej popolni kolesarski izlet, skozi katerega boste podoživeli približno sto let staro zgodovino, ko je po isti poti vozila še železnica, ob tem pa boste dobro razgibali telo in se odpočili od vsakdanjih skrbi in stresa.
< Nazaj na začetek članka
Stran: 1 2
Morda te zanima tudi:

Hren pomaga tudi pri hujšanju

S tem naravnim in zares močnim receptom boste zelo hitr...

Zdravi nasveti: Zakaj uporabljati nageljnove žbice?

Ko boste prebrali, kaj lahko storita dve nageljnovi žbi...

Misel za 7. maj

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Ličenje: Najboljši nasveti za ženske po 50. letu starosti

S starostjo se spreminja tudi videz obraza, pojavijo se...

3 dobri razlogi, da dan pričnete s telovadbo

Ali vsako jutro telovadite? Če ste odkimali, potem preb...

Kratke misli: Kako pripraviti nekoga, da je bolj prijazen

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.