Levi, desni upokojenec?

Naša družina pa se ni nikoli deklarirala na desno ali na levo, to pa zato, ker smo bili oboje, saj so nam bile pomembne vrednote. To so bile vrednote, po katerih so živeli tudi moji stari starši in verjetno tudi njihovi predniki.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nič novega ne povem z ugotovitvijo, da je naša družba že stoletje razklana na desni in levi pol, banalno rečeno na levičarje in na desničarje. Tega v svojih mladih letih nisem opazila, saj je bil levi del na oblasti in o tistih drugih, ki drugače razmišljajo, v javnosti ni bilo dosti slišati. Naša družina pa se ni nikoli deklarirala na desno ali na levo, to pa zato, ker smo bili oboje, saj so nam bile pomembne vrednote. To so bile vrednote, po katerih so živeli tudi moji stari starši in verjetno tudi njihovi predniki. Je to levo, je to desno? Ni bilo pomembno.

 

Nevladne organizacije – borba za ali proti

Počasi se  oziram po jati ljudi v katero letim, to je med upokojence, med starejše občane naše Slovenije. Raziskujem nevladne organizacije, ki skrbijo za nas, razna društva, facebook skupine ipd. Razočarana pa ugotavljam, da smo tudi starejši pristali na delitve, ki nam jih je uspela vsiliti politika tekom našega življenja. In tako je tudi med starejšimi borba v smislu: si za ali si proti, si na naš ali si njihov. To in pa bitka za višino pokojnine sta kot kaže edina problema, ki nas tareta. Izleti in pa pojedina v gostilni, pa menda edino, kar nas še razveseli. Človek pa ne živi le od hrane in pijače. Kvaliteta človeškega življenja, tudi v starosti, se meri še po marsičem drugem. V javnosti močno pogrešam razpravo o tem, v kakšni družbi sploh želimo živeti in kaj v tej družbi pomeni starejša, upokojena populacija.

 

V kakšni družbi želimo živeti

- Po katerih vrednotah želimo kot družba živeti. Ne glede na to, v kaj verujemo, ali pa ne verujemo in verjamemo, vsi imamo neke vrednote, po katerih bi želeli kot skupnost živeti. In roko na srce, te vrednote se ne razlikujejo kaj dosti med levimi in desnimi. Vsi starejši bi radi živeli življenja vredno življenje. Materialno smo v glavnem, vsaj za sedaj, kar preskrbljeni, konec koncev živimo v najbolj socialno osveščeni družbi na svetu, kar Evropa gotovo je.

 

Človek pa ne živi le od denarja, kvaliteta življenja se meri po njegovem prispevku svetu in družbi, v kateri živi. Kvaliteta življenja se meri se po smislu, po namenu. Smisel življenja upokojenca ni le zasedanje prostora in porabljanje pokojnine, gledanje TV in sprehodi v naravi.

 

Vsebinski problemi sedanjih in bodočih upokojencev:

1) Delitev na leve in desne upokojence, na naše in na njihove. Namesto tega dajmo besedo tistim ljudem v raznih društvih in ostalih nevladnih organizacijah, ki si prizadevajo za glasno in konstruktivno debato o vlogi starejše populacije. Pri tem pa naj ji vodijo vrednote in ne politična opredelitev ter politične floskule.

2) Velik izziv je medgeneracijski sporazum. Tega praktično ni več. Velja le še pri plačevanju prispevkov za pokojninsko zavarovanje, na ostalih področjih življenja pa tega konsenza ni. Pa je še nedolgo nazaj bil. Življenje je omejeno, sestavljeno je iz iz mladosti, zrele dobe in starosti, temu pa neizogibno sledi smrt. Tudi družba je sestavljena tako, vendar je starejših čedalje več, saj njihovo število skokovito narašča v razmerju do mlajše populacije. Človek ni za odmet tisti trenutek, ko preneha plačevati prispevke in preneha prispevati k bruto proizvodu, vsa ostala leta pa predstavlja le še breme in kot misleče bitje za staro šaro.

3) Prispevek starejših se mora čim prej meriti drugače, saj bo število tistih, ki prispevajo v finančno blagajno kmalu enako tistim, ki prejemajo pokojnino, v bližnji prihodnosti pa se bo to razmerje še poslabševalo. Sedaj se delimo na leve in desne, vendar ni daleč čas, ko nas bodo pričeli deliti na mlade in stare, saj državna blagajna ne bo kos starajoči se družbi.

 

Generacije na okopih

Dejstvo je, da bodo pokojnine čedalje nižje, kar bo precej spremenilo pogled na upokojensko populacijo. Največja nevarnost tiči v tem, da se vsaka generacija vkoplje za svoje zidove in drugega vidi le še kot nevarnost svojemu standardu, službi, napredku. Pa ni potrebno, da je tako. To je razmišljanje potrošniške družbe in iz tega moramo čim prej izstopiti. Lahko je drugače, seveda je. Dobre vzglede boste našli marsikje po svetu. Zato moramo starejši stopiti skupaj, saj imamo skupen interes in to je, da s svojim prispevkom pomagamo celotni družbi, da bi vsi živeli bolj kvalitetno. S tem pa izpolnjujemo smisel življenja in svoje poslanstvo tudi v starosti.

 

Naša moč je številčnost

Verjemite, da smo sposobni premakniti stvari na bolje. Razlog pa je v naši številčnosti. Če se mi aktiviramo in odločimo za neke spremembe v družbi, nam tega ne more preprečiti nobena politična stranka. Zato pa ne pristajajte na leve in desne in podobno manipulacijo ter se iz teh razprav dnevne politike umaknite. Raje podprite tiste glasne akterje družbe in tiste naše predstavnike, ki imajo vsebinsko pomemben program. Bodite aktivni, bodite glasni in zavedajte se, da smo najmočnejši, če smo enotni. Povezujejo naj nas vrednote in to tiste, ki v življenju resnično štejejo.

 

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako pripravimo dober setveni načrt?

Zakaj je pomemben setveni načrt? Kako ga pripravimo? Na...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.