Na Očesni kliniki zaživel Nacionalni center za slepe in slabovidne v novih prostorih

V zadnjega pol leta je zdravstveni program Celovite rehabilitacije slepih in slabovidnih (CRSS) doživel izjemen premik – od začetka jeseni 2021 do danes so uspeli končati dolga leta zaželeni projekt, nove prostore Nacionalnega centra za celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih (NC CRSS). Investicija v višini dobrega milijona evrov je financirana z evropskimi sredstvi, z denarjem Ministrstva za zdravje in UKCL.
Zaživel je nov Nacionalni center za slepe in slabovidne. (Foto: Freepik.com)
Zaživel je nov Nacionalni center za slepe in slabovidne. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

CRSS je zdravstvena pravica in kot tak namenjen ljudem z diagnozo slep ali slaboviden in njihovim svojcem (v starosti od 0 let do konca življenja) v primeru, ko nastopi taka stopnja okvare oziroma poslabšanja vidne funkcije ali spremembe bivalnih okoliščin, da je oseba v funkcionalnem smislu bistveno ovirana (manjša stopnja samostojnosti in neodvisnosti) glede na predhodno stanje ali ima zmanjšano možnost osebnega razvoja v primerjavi s sovrstniki, tj. v primeru novorojencev z okvaro vida.

 

“V veliko veselje nam je, da je po dobrem desetletju prizadevanj NC CRSS odprt, poleg implementacije CRSS pred tremi leti smo zdaj uspeli slovenskim slepim in slabovidnim zagotoviti primerno oskrbo tudi v prostorskem smislu. Gre za veliko, lahko bi rekli kar civilizacijsko pridobitev in tak center je edinstven v evropskem prostoru,” je na odprtju povedala vodja centra, izr. prof. dr. Nataša Vidović Valentinčič, dr. med..

 

Kot je na slavnostnem dogodku povedala prof. dr. Mojca Globočnik Petrovič, predstojnica Očesne klinike, se z otvoritvijo novih, sodobnih prostorov NC CRSS zaključuje dolgoletni proces prizadevanj njihove klinike, Ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in s stališča uporabnika Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in številnih drugih deležnikov za vzpostavitev kar najboljših pogojev rehabilitacije za samostojno življenje in vključevanje v svet videčih. “Vsekakor pa to ni konec naših prizadevanj, sedaj, ko imamo odlične pogoje za rehabilitacijo moramo še bolj učvrstiti vezi z uporabnikom, s slepimi in slabovidnimi, sam program rehabilitacije še dopolniti in razširiti dejavnost še na druge regije,” je sklenila.

 

 “Vesel in ponosen sem, kadar v osrednjem kliničnem centru premikamo meje, tako kot z današnjo otvoritvijo. Ta nova pridobitev je investicija v ljudi, v družbo, je velika pomoč posameznikom in družinam pri sprejemanju novega stanja. Center je pomemben za vključevanje vseh posameznikov v družbo. Še enkrat hvala vsem, ki ste se za to borili desetletja, hvala za čudovit ambient, ki bo tistim, ki ga bodo potrebovali, v veliko pomoč,” je zbranim na odprtju sporočil generalni direktor UKCL Jože Golobič.

 

Strokovna direktorica UKC prof. dr. Jadranka Buturović, dr. med., pa je dodala: Bolezni, izguba vida oziroma slabovidnost, so težke preizkušnje za posameznika in njihove svojce. Velikokrat pomenijo tudi nemoč posameznika, družine in tudi zdravstvenega osebja. Zato je prav, da družba in z njo zdravstveni sistem stori vse, da jim v takšnih časih stoji ob strani, da jim je v pomoč pri sprejemanju novega stanja in v iskanju rešitev za ponovno samostojno delovanje v zasebnem, poklicnem in javnem življenju.“

 

Rehabilitacija v okviru NC CRSS bo tudi v novih prostorih, ki so jih zasnovali v priznanem arhitekturnem biroju Bevk Perović, potekala v deinstitucionalizirani obliki. Slepi in slabovidni rehabilitandi bodo ambulantne obravnave najprej deležni v NC CRSS na Očesni kliniki v Ljubljani. Obravnava bo potekala tudi na terenu ali v rehabilitandovem domačem okolju, predvsem takrat, ko bo šlo za učenje mobilnosti in učenje veščin optimalne organizacije domačega okolja.

Z novimi prostori, ki so približek domačega okolja in se tako zavestno izogibajo bolnišničnim zakonitostim, je rehabilitandom omogočeno, da je prehod v nova znanja, spretnosti, tako na konkretni kot tudi psihološki ravni čim lažji, da lahko na enem mestu pridobijo vse pripomočke, veščine in informacije, ki jih potrebujejo za prilagoditev in življenje s slepoto in slabovidnostjo.

 

Deinstitucionalizirana oblika obravnave pripomore k temu, da obravnavo približajo specifičnim potrebam posameznika in s tem zagotovijo optimalnejšo rehabilitacijo na področjih, kjer so primanjkljaji rehabilitanda najbolj izraženi.  Tako je obravnava usmerjena v uporabnika in njegove potrebe ter omogoča, da je storitev za uporabnika prijaznejša in odprta v skupnost. Izjemen poudarek dajejo tudi povezovanju z drugimi ustreznimi institucijami, tako z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, s Pedagoško fakulteto, centrom IRIS.

Z odprtjem NC CRSS se na Očesni kliniki vzpostavlja tudi Register slepih in slabovidnih Slovenije, temelj za spremljanje in proučevanje položaja slepih in slabovidnih ter organizacijo aktivnosti s tega področja, ki bo omogočil analizo incidence, prevalence slepote in slabovidnosti, tudi znotraj posameznih slovenskih regij, in načrtovanje specifičnih ukrepov. Omogočeno bo spremljanje trendov, vzrokov slepote, slabovidnosti tako med aktivno kot neaktivno populacijo ter med otroci in mladostniki.

Morda te zanima tudi:

Izšla je majska Vzajemnost

Ste med tistimi, ki namesto po tableti ob kakšni zdravs...

Občine skupaj v boj proti tigrastim komarjem

Tudi letos bodo občine slovenske Istre v sodelovanju s ...

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Prezgodnji izliv: Pomoč ajurvede

Prezgodnjo ejakulacijo prvenstveno povzroča poslabšana ...

Odličen spanec: Zvečer naredite te preproste telesne vaje

Pred spanjem se zibljite sem ter tja, vse počnite počaa...

Kulinarični festival GuštFest ponovno v Laškem!

V soboto, 11. junija, od 15. ure dalje, bo v centru Laš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2022 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.