Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan kot navadni timijan ali materina dušica, je cenjeno zelišče zaradi svojih številnih blagodejnih vplivov na telo. Timijan je zelo uporaben v kulinaričnem in zdravilnem smislu, saj je bogat z eteričnimi olji, flavonoidi in drugimi biološko aktivnimi spojinami.
Iz timijana lahko pripravite sirup z medom. (Foto: Karmen Valant)
Iz timijana lahko pripravite sirup z medom. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Timijanov sirup pripravljen z medom

Namesto sladkorja, lahko za pripravo timijanovega sirupa uporabimo tudi med. 

1/2 kg medu
1 manjša skodelica svežega timijana
180 ml vrele vode

Za pripravo timijanovega sirupa z medom, potrebujemo sveže ali posušeno zelišče, kakovosten med in vrelo vodo. Pri tem receptu bomo naredili poparek, ki je najboljši način izkoristka učinkovin, ki se nahajajo v cvetovih in mladih listkih timijana. 

Skodelico sveže nabranega timijana prelijemo z 180 ml vrele vode, pokrijemo in počakamo 10 minut. Zelišča nato precedimo, poparek ohladimo ( dobili bomo približno 650 ml poparka) in ga zmešamo s pol kilograma kakovostnega medu. 

Za pripravo timijanovega sirupa z medom, lahko uporabimo tudi posušen timijan, v tem primeru količino zelišča prepolovimo. 
Timijanov sirup z medom prelijemo v čiste kozarce, ki jih hranimo v hladnem in temnem prostoru. 

Timijanov sirup uživamo pri težavah s pljuči in trdovratnem kašlju. Priporočen odmerek za odrasle je 5 ml ali ena žlička sirupa trikrat na dan. 

PREBERITE TUDI: Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Timijan Sirup iz timijana Zelišča Recept za timijanov sirup
Morda te zanima tudi:

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Divji kostanj – naravni zaveznik pri težavah z venami (+recepti za zdravilne pripravke)

Divji kostanj se ponaša z močnimi protivnetnimi in astr...

Intervju s kineziologinjo: "Neaktivnost lahko vodi tudi v osamljenost in depresijo."

Dolgotrajno neaktivno življenje ima več uničujočih posl...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.