Nasveti za barvanje in pravilno shranjevanje pirhov

Ali ste vedeli, da je potrebno pirhe shranjevati v hladilniku in jih pojesti v nekaj dneh? Preberite še, kaj vsebujejo sintetična barvila in kako jih lahko pobarvate z naravnimi barvami.
	Kako boste letos pobarvali jajca? (foto: Freepik.com)
Kako boste letos pobarvali jajca? (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Med velikonočnimi prazniki naše mize krasijo tudi pisani pirhi. Tehnik barvanja in okraševanja velikonočnih jajc je vsako leto več, zato so pri Zvezi potrošnikov Slovenije preverili, zakaj je bolje izbrati naravna barvila namesto sintetičnih in kakšen je rezultat naravno pobarvanih pirhov.

V času pred veliko nočjo družbena omrežja preplavijo nove ideje, kako pobarvati velikonočna jajca – od barvanja z brivsko peno, svilo, temperami, voščenkami, alkoholnimi flomastri in podobno. Preden uporabite katero od inovativnih tehnik, se morate vprašati, ali boste jajce pojedli. Če je odgovor da, dvakrat premislite, s čim ga boste pobarvali. Jajčna lupina je namreč porozna, kar pomeni, da prepušča snovi in barve lahko končajo v beljaku, ki ga boste zaužili, še posebno, če lupina med barvanjem poči.

Barvanje s sintetičnimi barvami

Ponudba različnih sintetičnih barvil za barvanje jajčne lupine je v velikonočnem času res pestra. Od običajnih enobarvnih do takih s posebnim učinkom marmoriranih, pisanih ali celo zlatih učinkov. Pogled na seznam sestavin naključno izbranih barvil pa razkriva, da so barvila mešanica različnih aditivov, ki so sicer dovoljeni za uporabo v živilih, a lahko nekateri pri občutljivejših ljudeh povzročijo alergijsko reakcijo. Primer je rumeno barvilo tartrazin (E 102), ki se uporablja tudi v brezalkoholnih osvežilnih pijačah, slaščicah in omakah ter lahko povzroči alergijske reakcije, kot so izpuščaji na koži ali alergijski nahod.

Med pregledovanjem sintetičnih barvil za jajca so pri številnih opazili, da vsebujejo t. i. azobarvila: tartrazin (E 102), kinolinsko rumeno (E104), oranžno FCF (E 110), karmoizin (E 122), rdeče R4 (E 124), rdeče AC (E 129). Raziskava, ki so jo opravili v Veliki Britaniji pri otrocih, starih do devet let, je potrdila vzročno povezanost med uživanjem azobarvil in hiperaktivnostjo. V živilih za dojenčke in otroke do treh let je uporaba teh barvil prepovedana, preostala živila pa morajo nositi opozorilo "Lahko škodljivo vpliva na aktivnost in pozornost otrok". Opozorilo na barvi za jajca ni potrebno, saj gre za živilo, ki je namenjeno barvanju jajčne lupine, ne uživanju.

Pri barvanju jajc se pogosto zgodi, da nekaj barvila skozi lupino prodre v živilo, zato pri ZPS svetujejo, da obarvane dele beljaka odrežete. Barve, ki vsebujejo azobarvila, niso najboljša izbira, še posebej, če imate doma majhne otroke. V tem primeru se raje lotite barvanja jajc z naravnimi barvami, ki so zdravju neškodljive.

Barvanje z naravnimi barvami

Tehnika pomakanja kuhanih jajc v naravne barve

Čeprav se morda sliši zapleteno, je priprava in uporaba "naravnih" barvil za jajca precej preprosta. Pri ZPS so preizkusili barvanje pobeljenih in navadnih jajc s kurkumo, čebulnimi olupki, rdečo peso, rdečim zeljem in teranom.

Najprej so se lotili priprave naravnih barvil. Postopek za pripravo barvil iz kurkume, čebulnih olupkov, rdeče pese in rdečega zelja je enak. V tri četrt litra hladne vode so dodali:

• 3 do 4 žlice kurkume za rumeno barvo,

• 4 pesti olupkov rdeče in rjave čebule za rjavo barvo,

• 2 olupljeni in na kose narezani rdeči pesi za rdečo barvo,

• polovico manjše glave narezanega rdečega zelja za modro barvo.

Dodali so še žlico kisa in na majhnem ognju kuhali približno pol ure. Nato so barvo prelili v skodelice in pustili, da se ohladi na sobno temperaturo. Barva iz terana ne potrebuje posebne priprave, teran so le zavreli in kuhali dobrih deset minut. V vsako skodelico z ohlajeno barvo so nato dali po eno še vroče trdo kuhano navadno in pobeljeno jajce. Rezultat so preverili po dveh in 24 urah (vmes so jajca hranili v hladilniku).

Že po dveh urah so se jajca lepo obarvala, pri belih so bili odtenki bolj svetli. Najslabši rezultat so dobili pri barvanju z rdečo peso, saj so se jajca le nežno obarvala in niso bila rdeča, ampak bolj rjavkasta. Pri barvanju s čebulnimi olupki so dobili lepe rjave odtenke, pri kurkumi rumene, pri rdečem zelju modre in pri teranu sivovijoličaste. Po 24 urah so bila jajca precej bolj intenzivno obarvana. Opazili pa so pomanjkljivost pobeljenih jajc, saj so po sušenju postala lisasta. Pri jajcih, pobarvanih v teranu, so se pri sušenju na površini tvorili drobni kristalčki. Za končni sijaj so vsa jajca premazali s kokosovo mastjo, razen teranovih, saj niso želeli izgubiti drobnih kristalčkov, ki se na svetlobi prav lepo lesketajo.

Kuhanje v teranu in s čebulnimi olupki

Po tradicionalnih receptih jajc običajno ne pomakamo v vnaprej pripravljene naravne barve, ampak jih kar skuhamo skupaj z živilom, ki oddaja barvo. Tako so jajca barvale tudi naše babice, zato so pri ZPS preizkusili tudi ta postopek. Tri četrt litra terana so zavreli in jajca kuhali deset minut. Enako dolgo so jih kuhali tudi v čebulnih olupkih (v tri četrt litra vode, ki smo ji dodali tri pesti mešanih čebulnih olupkov). Pri tem postopku so se jajca obarvala v bolj intenzivne rdečerjave odtenke kot pri pomakanju v pripravljeno barvo iz čebulnih olupkov. Pri kuhanju v teranu pa takojšnji rezultat po 10-minutnem kuhanju ni bil tako intenziven, saj je bilo jajce le nežno sivovijoličasto, kristalčki pa so se že tvorili. Zato so jajce pustili počivati v teranu do naslednjega dne. Podobno kot pri namakanju kuhanega jajca je bil po enem dnevu rezultat zelo intenzivna sivovijoličasta barva s številnimi drobnimi kristalčki.

Pobeljena jajca

Bela jajca sicer lahko tudi kupite, saj je barva jajčne lupine odvisna od pasme kokoši, a so pri nas bolj redka. Pri ZPS so običajna rjava jajca pobelili s pomočjo alkoholnega kisa. Jajca so deset minut kuhali v vodi in kisu v razmerju 1:1.Ocetna kislina v kisu sproži reakcijo s kalcijevim karbonatom, ki je glavna sestavina jajčne lupine, rezultat pa so snežno bela jajčka. Med kuhanjem se sicer tvori veliko pene, ki jo je treba sproti odstraniti. In brez skrbi – beljak in rumenjak se ne navzameta kislega okusa.

Kako hraniti pobarvana jajca?

Zagotovo boste želeli svoje velikonočne umetnine postaviti na ogled, a naj to ne traja predolgo. Jajca najpozneje v dveh urah po kuhanju shranite v hladilnik. Da bi se izognili morebitnim želodčnim težavam, jajca porabite v sedmih dneh. Trdo kuhana se namreč (podobno kot oprana) hitreje pokvarijo, saj na lupini nimajo več ovojnice, ki (sveže) jajce varuje pred vdorom škodljivih bakterij.

ZPS nasvet: Če za barvanje jajc nimate veliko časaČe ste se odločili jajca pobarvati tik pred zdajci, boste najboljši rezultat dobili z barvanjem v čebulnih olupkih. Poleg tega je ta postopek od vseh naravnih načinov barvanja tudi najbolj prijazen do okolja (in denarnice), saj za barvanje uporabimo odpadek (olupek) in ne živilo, ki bi ga drugače lahko zaužili.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: PRIKRIVAL JE SVOJO BOLEZEN

Navadno ljudje zelo radi govorijo o svoji bolezni, včas...

TELOVADBA: Vaje za sprostitev limfe in meč (tudi krčne žile)

Krčne žile nastanejo zaradi popuščanja žilnih zaklopk a...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Pridružite se velikanom vožnje

Se spomnite, kako ste opravljali vozniški izpit in svoj...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (15.7. - 21.7. 2024)?

Teden, v katerem energija Sonca v znamenju raka počasi ...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Povečanje odločnosti za gibanje pri odraslih: vpliv na mikrobioto in možgane

Vprašanje, kako spodbuditi odrasle k gibanju, ni prepro...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Demenca je v porastu. Kako ukrepati, da ne doleti tudi vas (svetuje trenerka spomina)?

Glede na porast demence je izrazito pomembna preventiva...

Ta vikend na obali: Praznik vina in česna

Konec tedna bo zaživelo dogajanje v Novi vasi. Vaščani ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.